La Guàrdia Civil va destruir més de 60.000 armes durant l'any 2020

Les armes de foc destruïdes superen les 49.000

Successos 10 de julio de 2021 Redacció Redacció
2021-07-09_DIA-INTERNACIONAL-DESTRUCCION-ARMAS_04

Aquestes actuacions s'emmarquen dins de la normativa vigent a Espanya i se suma al Programa d'Acció de Nacions Unides sobre el comerç il·lícit d'armes xicotetes i lleugeres, que va tindre el seu origen en la Conferència Internacional de les Nacions Unides sobre el Comerç Il·lícit d'Armes Xicotetes i Lleugeres celebrada al juliol de 2001.

Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc

En la citada Conferència, quedava palesa, entre altres qüestions «la preocupació per la fabricació, transferència i circulació il·lícites d'armes xicotetes i lleugeres i per la seua acumulació excessiva i proliferació incontrolada en moltes regions del món, la qual cosa té conseqüències humanitàries i socioeconòmiques de molt diversa índole i suposa una greu amenaça per a la pau, la reconciliació, la seguretat, l'estabilitat i el desenvolupament sostenible en els plans individual, local, nacional, regional i internacional». 

A partir d'ací, l'ONU va establir que, cada 9 de juliol, se celebraria el Dia Internacional de la Destrucció d'Armes de Foc, amb la finalitat de promoure accions per a l'eliminació de les armes de foc d'origen il·lícit.
Control de l'accés legal a les armes

Actualment, la competència en matèria d'armes i explosius que l'Estat té, es materialitza per mitjà de les Intervencions d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil.

Aquestes unitats, controlen l'accés legal a les armes, per a això el Reglament vigent estableix uns requisits, entre els quals es troben la manca d'antecedents penals així com la superació de proves teòriques i pràctiques sobre l'ús i maneig.

Així mateix, per a evitar que una arma puga ser utilitzada indegudament quan el titular deixe de tindre dret a la seua tinença i ús, la normativa estableix que siguen inutilitzades o destruïdes. La inutilització d'una arma, a partir de l'any 2011, està regulada per una normativa molt severa, de tal manera que és sotmesa a un procés que afecta a totes les peces fonamentals d'aquesta, sent impossible tornar a usar-la amb plena capacitat de funcionament.

Igualment, la Guàrdia Civil, periòdicament, duu a terme la destrucció d'armes de foc de diversos calibres, així com armes blanques prohibides. Algunes d'elles estan implicades en il·lícits, penals o administratius i després del corresponent procediment es determinen la seua destrucció; i altres, que per cessar els seus titulars en el dret a la tinença i ús i no haver sigut adjudicades en subhastes, tenen la mateixa fi. Això permet que les armes siguen reduïdes a ferralla mitjançant un procés de fosa o similar.

2021-07-09_DIA-INTERNACIONAL-DESTRUCCION-ARMAS_022021-07-09_DIA-INTERNACIONAL-DESTRUCCION-ARMAS_01

Te puede interesar
Lo más visto