Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

La Generalitat inclourà la perspectiva de gènere en la contractació pública i les subvencions

«Esperem tindre aprovat prompte el reglament de clàusules socials, on és clau la igualtat de gènere», ha assegurat la consellera de Qualitat Democràtica

General 27 de julio de 2021 Redacció Redacció
50071542142_4b1d4984b3_c (1)

El decret del Consell que regularà les clàusules de responsabilitat social en la contractació pública i en la convocatòria d'ajudes i subvencions inclourà la perspectiva de gènere. Així ho ha anunciat la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, després de reunir-se amb la directora de l'Institut de les Dones del Govern d'Espanya, María Antonia Morillas, i amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau.

La reunió ha servit, com ha explicat, Pérez Garijo, «per a parlar de la importància de les polítiques d'igualtat, que han de ser transversals». En aquest sentit, ha afirmat que «esperem tindre aprovat prompte el reglament de clàusules de responsabilitat social, on són clau les que promouen d'igualtat de gènere».

En aquest sentit, Pérez Garijo ha subratllat la importància de «premiar a les empreses que facen polítiques d'igualtat i acaben amb la bretxa salarial entre homes i dones, perquè la contractació siga veritablement responsable».

María Antonia Morillas, per part seua, ha mostrat el seu interés per la normativa valenciana i ha avançat que des del seu departament s'està elaborant una guia per a incorporar clàusules d'igualtat a les convocatòries de fons europeus del Pla de Recuperació.

La directora de l'Institut de les Dones s'ha declarat convençuda que els fons europeus han de servir per a introduir transformacions profundes en el model productiu.

Contractació socialment responsable

La norma valenciana, elaborada per les conselleries de Qualitat Democràtica i d'Hisenda, desenvolupa la Llei 18/2018 de la Generalitat Valenciana per al foment de la responsabilitat social i la Llei 9/2017 de contractes del sector públic, així com les directives europees sobre la contractació pública socialment responsable.

El text, actualment en tramitació, preveu que les prescripcions de tots els contractes incorporen la perspectiva de gènere i que eviten l'ús de llenguatge i imatges sexistes.

A més, es valorarà el compromís d'emprar en la plantilla que executarà el contracte, i en els casos de noves contractacions, baixes i substitucions, a víctimes de la violència de gènere. També es tindrà en compte el compromís d'emprar major proporció de dones que el percentatge d'ocupades en la branca d'activitat del sector corresponent.

En sectors notòriament feminitzats es prevaldrà la presència de dones en llocs de responsabilitat. A més, la norma preveu que es valoren els compromisos de conciliació de la vida personal, laboral i familiar que superen el legalment establit.

En matèria de foment de l'ocupació autònoma i del cooperativisme, en els casos en què el plec establisca la possibilitat de subcontractació, es valorarà si s'efectua amb dones treballadores autònomes, així com amb cooperatives constituïdes majoritàriament per dones.

En cas d'empat, per a l'adjudicació tindran preferència les empreses i entitats que hagen negociat, aprovat i inscrit plans d'igualtat. El mateix succeirà amb els beneficiaris de subvencions.

Habitatge Públic

Durant la trobada, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha explicat com des del seu departament s'està impulsant la compra pública d'habitatge amb perspectiva de gènere. En aquest sentit, ha assenyalat que la concepció d'uns espais sensibles a la perspectiva de gènere suposa situar la vida de les persones en el centre.

El vicepresident ha assegurat en el marc de la transversalització de gènere en les polítiques públiques que amb la compra pública responsable i sensible amb la perspectiva de gènere es pretén fer, a partir de la transferència de coneixement aplicada al disseny d'espais conciliadors, uns espais que promoguen l'autonomia de les persones i incentiven la corresponsabilitat com a eina fonamental per a generar unes relacions més igualitàries.

També s'ha referit a l'Agenda Urbana Valenciana que està elaborant la Generalitat en resposta a la recomanació de les Nacions Unides que insta en territoris, estats, regions i ciutats a disposar d'una guia pròpia. Referent a això, Martínez Dalmau ha destacat que ha de servir per a garantir el dret a gaudir dels nostres pobles i ciutats en igualtat de condicions.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter