Experts del CEAM adverteixen de la recurrència dels episodis extrems al Mediterrani a causa del canvi climàtic

Mireia Mollà ha inaugurat la jornada 'Canvi Climàtic i Salut' organitzada pel CEAM i la Conselleria d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica

General 27 de julio de 2021 Redacció Redacció
unnamed (1)

El Mediterrani és un escenari que evidencia l'impacte del canvi climàtic i la Comunitat Valenciana «patirà episodis extrems cada vegada més recurrents com a onades de calor, precipitacions d'alta intensitat i períodes llargs de sequera», han assenyalat aquest dimarts investigadors de la fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM).

La consellera d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà ha inaugurat la jornada 'Canvi Climàtic i Salut', organitzada per la Conselleria i pel CEAM.

L'acte ha comptat amb les ponències dels coordinadors de l'àrea de Meteorologia i Contaminació Atmosfèrica del Centre. Enrique Mantilla i Samira Khodayar, que han coincidit a assenyalar el Mediterrani com a epicentre del canvi climàtic.

Els investigadors del CEAM, Enrique Mantilla i Samira Khodayar, han reconegut elements de risc a escala local com les variacions estacionals de les precipitacions -més intenses en els mesos de setembre i novembre- o la pèrdua de confort climàtic.

Khodayar ha incidit en l'increment de la temperatura de la mar Mediterrània, una pujada de 1,1 °C en les dues últimes dècades que triplica la registrada de mitjana en els oceans.

En la seua intervenció, la consellera ha considerat important assumir que la Comunitat Valenciana és una zona en la qual es viuran els efectes del canvi climàtic de forma més intensa. Afig, no obstant, la necessitat d'actuar «com més prompte millor de manera valenta a nivell local i territorial per a motivar accions a una major escala».

La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha destacat els coneixements i els escenaris predictius per a definir una estratègia d'actuació encertada. En aquest sentit s'ha referit al concepte «d'efecte remot rellevant» plantejat per Khodayar per a assenyalar que ha de convertir-se en el motor per a l'acció.

«Podríem ser els primers refugiats climàtics d'Europa», ha assegurat Mollà, que llança un missatge de responsabilitat col·lectiva i incideix en la necessitat d'interpel·lar al conjunt de la la ciutadania en el procés de mitigar i revertir els efectes del canvi climàtic.

Te puede interesar
Lo más visto