L’Acord de Fadrell impulsa una iniciativa per a instar el Govern a evitar l'extracció massiva de l'arena de les platges de Castelló

Els grups del Govern demanen al Ministeri que no atorgue noves autoritzacions i que avalue l'impacte ambiental d'aquestes actuacions

General 28 de julio de 2021 Redacció Redacció
Playa_Gurugy001_0410
Font: Comunitatvalenciana.com

L’Acord de Fadrell ha impulsat una declaració institucional de cara al ple del pròxim dijous per a instar el Ministeri de Transició Ecològica a evitar les autoritzacions per a l'extracció massiva d'arena de les platges de Castelló després de l'aprovació aquest estiu de l'extracció de 5.500 tones d'arena de la platja del Gurugú per a transportar-les fins a la platja d'Heliòpolis a Benicàssim. La iniciativa persegueix també demanar al citat Ministeri que realitze un estudi d'impacte ambiental que avalue la incidència dels moviments d'arena sobre el medi ambient marí i promoure un estudi de regeneració del litoral que establisca mesures a mitjà i llarg termini per a estabilitzar les platges de la província.

 El portaveu del grup municipal socialista, David Donate, ha recordat que la recent extracció d'arena es va realitzar en una platja considerada com a Urbana 2 en el catàleg de platges incorporat al Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) i que «ja en sessions plenàries s'ha mostrat la preocupació sobre les repercussions que podria tindre aquesta extracció i la incongruència que es permeta aquesta iniciativa al mateix temps que s'impedeix la instal·lació de quiosquets en aqueix mateix període». «Per això, amb aquesta iniciativa volem traslladar al Ministeri de Transició Ecològica que no atorgue noves autoritzacions d'aquest tipus i que és imprescindible que realitze un estudi de regeneració del litoral que fixe mesures per a estabilitzar les platges de província», ha indicat.

El portaveu del grup municipal de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, ha incidit en què «demanem al Ministeri per a la Transició Ecològica que reconsidere l'extracció d'arena de les platges de Castelló, atés que suposa alterar el medi natural». L'edil ha recordat que aquestes pràctiques afecten la idiosincràsia pròpia de les platges de Castelló i que «poden perjudicar greument la flora, fauna i la protecció del territori litoral, en modificar els ecosistemes de la nostra costa, en fràgil equilibri».

 «Hem d'apostar per una gestió del litoral que reculla una visió ambiental, ens adapte a la transició ecològica i les dinàmiques que van destruir el territori durant els anys del boom immobiliari. Hem d'entendre que la costa és un ecosistema essencial per a proporcionar benestar a la població i mitigar l'impacte dels esdeveniments climàtics extrems», afirma el portaveu de Podem-EUPV Castelló, Fernando Navarro. 

 La declaració institucional recull que l'aportació extraordinària d'arena en el fons marí per a pal·liar les pèrdues en els arenals, causades per la regressió en les últimes dècades per ports, esculleres, falta de cabal dels rius i urbanisme descontrolat té una incidència important sobre el mig litoral en poder afectar la flora i fauna, i modificar la fisonomia de les platges. «És necessari realitzar un estudi d'impacte ambiental de l'extracció massiva d'arena de les platges de Castelló en el qual s'analitze la repercussió que aquestes tasques extractives tenen sobre l'ecosistema marí», recull el text que està previst aprovar-se en el ple municipal de juliol.

Te puede interesar
Lo más visto