«Consum, després existisc»: L'estudi sobre els canvis que ha patit el consumidor en els últims 18 mesos

Amb l'estudi es vol ajudar al fet que les marques comprenguen el canvi d'hàbits dels consumidors per a poder identificar les noves necessitats a mesura que aquestes van canviant

General 02 de agosto de 2021 Redacció Redacció
crear-una-tienda-online
Font: T-position.com

Toluna, companyia especialitzada en investigació en línia i de coneixement del consumidor líder en el mercat, ha realitzat un estudi a nivell global la mostra del qual a Espanya és de 1.102 persones majors d'edat. En aquest estudi s'han seguit uns certs indicadors durant 16 ones diferents, creant així el Baròmetre de Consumidors Conscients 2020-2021 de Toluna. Amb ell es vol ajudar al fet que les marques comprenguen el canvi d'hàbits dels consumidors per a poder identificar les noves necessitats a mesura que aquestes van canviant.

«Els models tradicionals basats en el coneixement, la familiaritat, la consideració i l'ús, assumeixen un marc lineal i un mesurament de l'èxit passat o actual'», comenta Natacha Lerma, directora de vendes de Toluna Ibèria. «Hui dia, les marques han de controlar la seua rellevància en el procés de canvi, desenvolupar innovacions que s'adapten a les necessitats de la gent reduint el temps de comercialització, demostrar que estan del seu costat, etc. I per a això han d'entendre als consumidors per a definir les seues necessitats i com satisfer-les, utilitzant les dades per a afinar la seua estratègia i comunicant clarament els seus valors per a construir relacions més sòlides i significatives».

D'aquest estudi destaca la importància del desig de les persones a interactuar amb marques que comparteixen els seus mateixos valors. Segons aquest, el 46% dels consumidors interactua amb marques que comparteixen els seus valors, el 49% ha deixat de comprar marques que no estan alienades amb aquests, i més de la meitat afavoreix a aquelles marques amb les quals senten que comparteixen més opinió sobre temes importants com el respecte a les persones i al medi ambient.

Es consumeixen noves marques i es premia la sostenibilitat

El confinament va canviar, en gran manera els hàbits de consum. Això es veu reflectit en què gran part dels consumidors van provar noves marques al no poder accedir als productes i serveis habituals. A més, el 34% d'aquests va continuar fent-ho una vegada acabades les restriccions, i ho van mantindre com un nou hàbit, gràcies a que aquests descobriments responien a la demanda de valors compartits dels consumidors.

Hui dia, l'estudi reflecteix que el 79% dels consumidors de tot el món creu que les marques han de rendir comptes als consumidors sobre la seua manera de produir i la seua sostenibilitat social i mediambiental. Com a reflex d'això quasi la meitat dels consumidors a nivell global, ha deixat de fer costat a determinades marques amb les seues compres.

Revolució en les cuines

La cuina ha sigut un dels àmbits que més es van modificar durant la pandèmia, cuinar, experimentar i el parar atenció per una alimentació més saludable van ser aspectes que es van veure en quasi totes les llars. Això ha fet, que malgrat el desig d'eixir a menjar o sopar a restaurants, s'ha instaurat el costum de donar-li major utilitat a les cuines de les llars. A més, s'és més conscient dels efectes dels aliments en la salut i el medi ambient, això es reflecteix en què el 35% dels enquestats estan disposats a provar noves marques i productes i prestar més atenció al lloc de producció. No sols es reclama la sostenibilitat, els consumidors també volen ser secundats amb gestos més concrets que donen sentit a la relació amb la marca gràcies a l'interés, la confiança i la fiabilitat.

Noves rutines: autocura i bellesa a l'alça

Després de tots aquests mesos, els consumidors han adquirit nous hàbits, ¼ dels consumidors a nivell mundial afirma que continuaran cuidant-se a casa, sense fer ús de perruqueries ni barberies, un 59% està interessat en productes i solucions per a millorar el benestar, les vitamines i els suplements s'han convertit en una part molt important de la rutina per a un 32% dels enquestats. En general els consumidors gastaran més en productes d'higiene i cura personal.

Valors de marca: consumidor conscient i més exigent

La incertesa i la inestabilitat són dues característiques que ens acompanyen des de fa més d'un any en el dia a dia. Això fa més que evident la necessitat que les marques duguen a terme investigacions i anàlisis amb els quals puguen avaluar els canvis dels consumidors. En el pla digital això es tradueix en el seu comportament i en el millor coneixement dels valors en els quals es reflecteixen. Un 23% dels enquestats a nivell global afirma que pensarà més en ell a l'hora de comprar una marca determinada, avaluant l'afinitat amb els seus valors.

Gràcies al Baròmetre del Consumidor de Toluna les marques poden reconéixer aquestes àrees més sensibles per als consumidors, com són la responsabilitat amb el medi ambient, la igualtat, els productes de km 0 i l'etiquetatge, entre altres. Aquestes àrees les podem veure reflectides en les següents dades: el 57% exigeix un comportament responsable amb el medi ambient, el 41% vol una actitud humanitària, el 76% suport contra les desigualtats, el 22% demana suport a les comunitats locals i al territori, el 62% prefereix comprar aliments produïts localment, el 57% està cada vegada més interessat a conéixer els ingredients llegint les etiquetes amb més atenció.

Compra en línia vs compra offline

Els canvis d'hàbits també afecten els canals de compra, i durant aquests últims 12 mesos hem viscut una acceleració digital que en circumstàncies normals haguera portat 5 anys. L'e-commerce ha patit un gran boom, juntament amb el lliurament a domicili, però en l'altra cara de la moneda, s'han redescobert les botigues de proximitat i els comerços independents, fins a la relació directa amb la marca comprant en webs sense intermediaris. A un 26% dels enquestats li agradaria comprar la major part d'aliments en botigues locals, un 33% diu estar obert a provar noves marques, mentre que al 31% li encanta la comoditat de rebre els productes directament a la porta de casa, un 17% continuarà utilitzant el servei de clic and collect i un 23% triaria comprar els productes directament de la marca.

Te puede interesar
Lo más visto