La pandèmia reforça el paper d'ALCER Castalia per a fer costat emocionalment a les persones amb malaltia renal  

«L'impacte de la COVID-19 en el col·lectiu de persones amb malaltia renal ha posat en valor la necessitat d'atenció personalitzada i l'escolta de les inquietuds dels pacients», afirma l'organització

General01 de agosto de 2021RedaccióRedacció
GAM_ALCERCastalia

«L'impacte de la COVID-19 en el col·lectiu de persones amb malaltia renal ha sigut molt considerable i ha posat en valor la necessitat d'atenció personalitzada i l'escolta de les inquietuds de les i els pacients», afirma l'organització d'ALCER Castalia.. En el cas de l'Associació per a la Lluita Contra les Malalties Renals de la província de Castelló, ALCER Castalia, un instrument molt important al servei d'aquesta necessitat ha sigut, i és, el Grup d'Ajuda Mútua (GAM), un espai de trobada coordinada pel psicòleg Manuel Martínez, que amb anterioritat a la pandèmia es reunia amb periodicitat mensual.

Els objectius a aconseguir durant les sessions són: conéixer-se millor a un mateix, obtindre informació veraç i contrastada, trobar comprensió en altres persones que viuen experiències similars, entaular amistats, donar suport a altres persones i aclarir informacions sobre símptomes, així com eixir de l'aïllament. El grup funciona a partir del diàleg socràtic, a partir d'unes preguntes preestablides pel coordinador, i es comenten així mateix novetats d'actualitat i notícies que afecten el col·lectiu de pacients.

Amb la pandèmia, el GAM de ALCER Castalia va passar forçosament a format virtual per a donar-li continuïtat. Segons explica Martínez, «la sorpresa ve quan comença a connectar-se més gent de la que venia presencialment, animats per la possibilitat de participar sense necessitat de desplaçaments. En ser en línia -explica- això també va facilitar a persones associades que viuen lluny de Castelló poder participar de forma molt fàcil i fins i tot que participen persones afectades per malaltia renal d'altres províncies i comunitats d'Espanya; actualment, participen assíduament persones de la província de València i de les comunitats de Madrid i de País Basc». La major resposta va portar a l'associació a canviar la periodicitat mensual per la setmanal, malgrat la qual cosa va continuar augmentant la participació, que oscil·la per sessions, però que aconsegueix a vegades les 11 persones.

Aquest nou format també introdueix molta més flexibilitat en dies i hores de la convocatòria, «cosa que permet augmentar el nombre de persones participants». A partir de l'estabilitat del grup i de l'alt grau de satisfacció dels participants en aquest, en 2021 s'han realitzat ja quasi 30 sessions, que es reprendran després de la pausa vacacional d'agost. Així mateix, com a última novetat s'ha incorporat un grup comú de WhatsApp al qual es poden unir voluntàriament els participants en el GAM virtual «i que està tenint un gran èxit -apunta Martínez- perquè és un altre suport més a les persones que comparteixen aquest espai». 

Tot això ha pogut dur-se a terme gràcies a la col·laboració econòmica de diferents organismes públics, com la Generalitat Valenciana, que han confiat en el treball d'ALCER Castalia en favor del col·lectiu renal.

Te puede interesar
Lo más visto