El Consell aprova el full de ruta de la cooperació valenciana per als pròxims quatre anys

El V Pla Director se centra en tres àmbits d'actuació: cooperació descentralitzada municipal, sindical i universitària al desenvolupament

General 07 de agosto de 2021 Redacció Redacció
210619_PRE_FOTO_1_PLENO

El Consell ha aprovat el V Pla Director de la Cooperació Valenciana al Desenvolupament 2021-2024, un nou document de planificació estratègica de cara als pròxims quatre anys en què s'estableix el full de ruta de la cooperació valenciana.

El Pla Director 2021-2024 recull els objectius i prioritats en la Comunitat Valenciana, així com les modalitats, les prioritats geogràfiques i els recursos pressupostaris que orientaran les accions de cooperació al desenvolupament d'acord amb els cinc eixos centrals de l'Agenda 2030 de Nacions Unides: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

Després de la seua aprovació en el Ple del Consell, es converteix en un document bàsic de la Generalitat, una planificació estratègica dinàmica i flexible, que permetrà que la cooperació valenciana s'expandisca per tot el món, especialment en aquelles zones on més el necessiten, adaptant-se als canvis i emergències internacionals.

L'elaboració del V Pla Director s'ha dut a terme a través d'un ampli procés de consulta, aprenentatge i reflexió compartida en el qual han pres part el conjunt d'agents de la cooperació, i que ha estat també obert a altres agents socials, tant en la Comunitat Valenciana com als països de Sud on es desenvolupen les actuacions.

Així mateix, la Conselleria de Participació Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica va obrir a consulta pública aquest pla a través d'una plataforma d'accés lliure per a recollir opinions i propostes de la ciutadania així com dels agents de la cooperació valenciana, en relació a la cooperació al desenvolupament, aportacions que han sigut considerades en el document que ha aprovat el Consell.

Estructura del Pla Director

El V Pla Director aprofundeix en la seua alineació amb l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible i reafirma el compromís de la política pública de cooperació valenciana i del conjunt d'agents amb l'oportunitat que aquesta agenda global aporta a les polítiques de cooperació per a augmentar el seu abast i capacitat de transformació de les realitats complexes en les quals intervé.

A més, adopta el compromís solidari de contribuir a la lluita contra la pandèmia, al mateix temps que reconeix el context de crisi global com una oportunitat per a cohesionar el sistema, reforçar les capacitats dels agents, mobilitzar noves aliances i augmentar també el compromís de la ciutadania amb el desenvolupament humà sostenible.

Àmbits d'actuació

El V Pla Director continua mantenint els 5 eixos d'actuació que ja es contemplaven en el pla director precedent, i que es corresponen amb els 5 eixos centrals que articulen l'Agenda 2030 per al Desenvolupament sostenible: Planeta, Persones, Prosperitat, Pau i Aliances.

Així mateix, se centra en tres àmbits d'actuació: la cooperació descentralitzada municipal (es reconeix el paper dels ens locals i les seues associacions en l'impuls de les polítiques públiques de cooperació, com a agents d'educació per al desenvolupament i com a actors centrals per a la localització de l'Agenda 2030), la cooperació sindical (es reconeix la contribució diferencial de les organitzacions sindicals de classe, a través dels seus programes cooperació i d'educació per a la ciutadania global, que realitzen al desenvolupament humà sostenible) i la cooperació universitària al desenvolupament.

Prioritats geogràfiques

Les principals novetats del V Pla Director es dirigeixen a una major concreció en els contextos d'intervenció de les actuacions d'acció humanitària, amb especial atenció als conflictes en els territoris Palestins i el Sàhara Occidental i les diàspores a Orient Pròxim, El Magreb, Àfrica subsahariana, la població veneçolana, colombiana i centreamericana.

Igualment, s'incorpora el criteri contextual de territoris o poblacions afectats o especialment vulnerables a l'efecte de la crisi climàtica.

En l'àmbit de la Comunitat Valenciana, es concreta com a objectiu l'avanç cap a la descentralització territorial de les actuacions d'educació per a la ciutadania global, amb especial atenció al foment d'intervencions en les poblacions rurals i els xicotets municipis.

Marc pressupostari

Pel que fa al marc pressupostari, s'augmenta almenys un 10% anual el pressupost del programa de cooperació per als dos pròxims anys de la legislatura.

De la mateixa manera, s'elabora un informe, del qual es donarà trasllat a les Corts, sobre la previsió de destinar, abans de l'any 2030, el 0,7% del pressupost de la Generalitat a l'ajuda oficial per al desenvolupament.

Quant als percentatges de distribució entre les modalitats de cooperació, s'augmenta del 60 al 65% el percentatge de recursos globals destinats a la cooperació econòmica; es fixa en el 15% els recursos mínims destinats als instruments d'acció humanitària, i s'estableix que es destine un màxim del 2,5% a actuacions dirigides a l'enfortiment d'agents.

El V Pla Director reflecteix el compromís solidari i irrenunciable de la cooperació valenciana en la lluita contra la pandèmia, alhora que reconeix el context de crisi global com una oportunitat per a cohesionar el sistema, reforçar les capacitats dels agents, mobilitzar noves aliances i per a augmentar també el compromís de la ciutadania amb el desenvolupament humà sostenible.

Així mateix, reforça el paper de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, des de la seua visió multidimensional, centrada en les persones i en l'impuls de les aliances, com a marc comú per a buscar solucions coordinades, equitatives i sostenibles davant les conseqüències de la pandèmia.

Te puede interesar
Lo más visto