Els municipis aposten per intervencions sostenibles i innovadores a través del pla IRTA

El 40% de les sol·licituds rebudes corresponen a ajuntaments de la Comunitat Valenciana

General 28 de agosto de 2021 Redacció Redacció
PLA IRTA BANNER WEB CS 2020

En total, per a aquesta convocatòria s'han rebut noranta sol·licituds de les quals al voltant del 40% pertanyen a ajuntaments de la Comunitat Valenciana. La secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto ha subratllat que, a través les ajudes del pla IRTA també es busca "conscienciar i potenciar el paper exemplaritzant de l'Administració amb actuacions que promoguen una transició verda, justa i integrada que fomente la sostenibilitat dels llocs que habitem i que tots els municipis es puguen sumar a aquesta ona de renovació verda amb el suport de les administracions".

Per part seua, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha destacat l'interés que aquesta línia ha despertat entre els municipis de la Comunitat Valenciana el que evidència que "hi ha una creixent sensibilitat per desenvolupar projectes sostenibles i innovadors que vagen més enllà de les intervencions clàssiques".

Matarredona també ha comentat que en l'edició anterior ja va haver-hi una participació destacada per part dels ajuntaments amb projectes molt interessants com l'Oficina de l'Energia de l'Ajuntament de València o el gimnàs promogut per l'ajuntament de Salinas en el qual els blocs de terra comprimida i l'estructura de fusta CLT seran protagonistes apostant per les conegudes com a solucions basades en la naturalesa.

Es tracta d'una línia de subvencions pionera en la Generalitat destinada a cofinançar la redacció de projectes, execució d'obres, tant de rehabilitació com de nova planta, i investigació aplicada i desenvolupament de producte, que fomenten la incorporació de mesures sostenibles (mediambientals, socials i econòmiques) i potencien la innovació en l'entorn construït.

La quantia de les subvencions pot aconseguir des del 50% fins al 95% del pressupost total de l'actuació i els beneficiaris poden ser tant de naturalesa pública com privada.

Novetats de la convocatòria 2021

La convocatòria d'enguany ha incorporat com a novetat una línia d'ajudes destinada a la investigació aplicada i desenvolupament de producte en matèria d'arquitectura i sostenibilitat.

Sobre aquest tema, la directora general ha assenyalat que amb la introducció d'aquesta nova línia es pretén "potenciar les capacitats del teixit innovador vinculat amb el sector afavorint la generació de nous productes, tecnologies, així com estimular l'aplicació de coneixement i fomentar la cultura d'innovació i creativitat alhora que facilitar la col·laboració entre agents".

El pressupost total destinat al pla IRTA en la present edició ascendeix a 1.667.410 euros, un 30% més que en la seua primera convocatòria. Per a aquesta edició, el percentatge cofinanciable per a actuacions en matèria d'habitatge protegit, promoguda per entitats, aconsegueix el 70% i a més podrà ser compatible la sol·licitud d'una entitat a dues subvencions en diferents convocatòries per a diferents programes.

Te puede interesar
Lo más visto