Castelló signa el primer conveni laboral aprovat per unanimitat i amb mesures socials pioneres

És el primer Ajuntament que introdueix l'acumulació de permisos de maternitat i paternitat per a les famílies amb un sol progenitor

General16 de septiembre de 2021RedaccióRedacció
15-09-21 Firma Convenio Colectivo 2

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha signat aquest dimecres el nou acord laboral per al personal funcionari i el conveni col·lectiu per al personal laboral de l'Ajuntament, el primer del consistori que s'ha aprovat per l'acord unànime dels representants sindicals i els grups polítics presents en la taula general de negociació. Es tracta d'un acord que incorpora mesures pioneres a nivell nacional com l'acumulació dels permisos per a les famílies monoparentals i monomarentales i el permís menstrual; introdueix avanços per a afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar; i contempla nous avanços en matèria de política social com, per exemple, l'aprovació d'ajudes econòmiques per a Escoles Infantils d'Estiu. A l'acte de signatura del conveni, que ha tingut lloc hui a la Sala de Plens, han assistit els representants sindicals Francisco Carbo (UGT), Jose Barberá (CCOO), i Miguel Ángel Guillamon (CSIF), així com els regidors Vicent Sales (PP), Vicente Vidal (Ciutadans) i Luciano Ferrer (Vox).

L'alcaldessa ha destacat el fet que aquests acords, que estaran en vigor fins al 31 de desembre de 2025, són fruit del diàleg i que, per primera vegada, s'han aconseguit per unanimitat, la qual cosa demostra que “es tracta d'un bon acord per a tots i totes” i que, a més, incorpora “importants avanços en matèria de drets laborals i socials”. “Aquest govern municipal fa importants passos en matèria de drets laborals, garanties socials i avanços en igualtat, incorporant al text conceptes de gran importància per a avançar en la conciliació laboral i familiar, en definitiva, és un text adaptat al present i amb vocació de futur”, ha manifestat.

En concret, l'acord incorpora aspectes amb els quals l'Ajuntament de Castelló és pioner com és el cas de l'adequació dels permisos per a les famílies monomarentals i monoparentals, una mesura que s'introdueix per primera vegada en el conveni d'un ajuntament a nivell nacional. També s'aprova el permís menstrual, que fins hui només ha sigut aprovat i incorporat pel consistori de Girona. “Es tracta d'un acord amb el qual ens posicionem com un ajuntament innovador en matèria de drets laborals i socials de les persones que treballen en aquesta casa i que, a més, reconeix i recupera drets perduts en l'anterior acord”, ha apuntat.

Així, els textos recullen mesures destinades a afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar dels i les empleades, contemplant mesures específiques per a aquells emprats/as que es vegen afectats per situacions de dependència o de violència de gènere. L'acord laboral també introdueix importants mesures socials quant a increment dels conceptes i quanties dels Fons Socials. Així, s'incrementen les ajudes per a estudis i, com a novetat, s'aprova una ajuda de 100 euros per a les Escoles Infantils d'Estiu que es concedirà a partir de 2022 per al personal amb fills/as en edat d'escolarització des del primer cicle d'educació infantil fins al sisé curs d'educació primària.

La regidora de Recursos Humans, Monica Barabas, ha destacat que els acords introdueixen per primera vegada la possibilitat del teletreball com a opció laboral per a aquells llocs en els quals siga factible (un punt que haurà de desenvolupar-se a través d'un reglament). “Aquest acord és important també perquè suposa que aquest ajuntament és un dels pocs que implantarà el sistema de Carrera Professional com a eina per a la motivació del personal i, per tant, introduïm un factor de millora dels serveis públics municipals”, ha explicat *Barabas. La regidora ha agraït el treball de tots els grups i sindicats “per a aconseguir aquest acord unànime que posa fi a un llarg període de negociacions”.

La regidora de Feminismes, Verònica Ruiz ha manifestat que “l'Ajuntament de Castelló està d'enhorabona perquè ha aprovat el conveni col·lectiu per unanimitat de totes les parts”. De fet, l'edil ha destacat que, amb aquest conveni "guanyem i avancem en polítiques socials i laborals". Ruiz també ha ressenyat que: "És de justícia la ingent tasca que han fet els tècnics i tècniques de la casa, el treball fet per la regidora de Recursos Humans i els seus predecessors, i també per tot el desenvolupat pels sindicats".

“Hui vam mostrar l'esperit de diàleg de l’Acord de Fadrell amb la signatura d'un conveni laboral de l'Ajuntament amb l'acord de tots els sindicats”, ha manifestat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro. El regidor ha destacat que “és un conveni pioner a Espanya pels seus avanços en conquestes de drets per a les treballadores de l'Ajuntament i afavorir la conciliació, en nous drets socials, i amb la incorporació de la Carrera Professional que ha de servir per a racionalitzar i fomentar la millora continua en l'atenció als treballadores i treballadors de la plantilla municipal”. “Des del govern progressista hem fet un esforç pel consens en un acord clau per al futur de l'Ajuntament", afirma Navarro.

Mesures pioneres

Entre les principals novetats que recull l'acord laboral, mesura del qual Castelló és pionera, està el permís per naixement, adopció o acolliment en famílies monoparentals. Un permís que suposa que aquestes puguen acumular els permisos de maternitat i paternitat que es donen en el si d'una família biparental. D'aquesta manera, la persona treballadora, progenitora única del seu fill/a, podrà acumular al seu permís per naixement i cura de fill/a menor, les deu setmanes que hagueren pogut correspondre a l'altre progenitor amb la finalitat que l'o la menor es beneficie del mateix temps de cures i atenció directes que haurien tingut en nàixer en una família de dos progenitors.

El permís menstrual recull que aquelles empleades que el precisen disposaran d'un permís de huit hores mensuals, recuperable en tres mesos, per a això hauran de presentar sol·licitud degudament acreditada mitjançant el corresponent informe que, expedit per facultatiu/a de l'especialitat mèdica corresponent, especifique expressament la necessitat. L'informe tindrà una validesa de dos anys i haurà de presentar-se un nou, passat aqueix temps, en cas de persistir la necessitat.

El conveni estableix una jornada de treball màxima de 37,5 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual.

Amb la signatura de tots dos acords es regulen les condicions laborals d'aproximadament 1.500 empleats i empleades públiques de l'Ajuntament de Castelló i dels seus Patronats, així com del personal laboral contractat dins del marc de programes de foment de l'ocupació.

Els acords signats aquest dimecres hauran de ser aprovats per Junta de Govern Local i remesos a altres administracions per a la seua ratificació.

15-09-21 Firma Convenio Colectivo 3

Te puede interesar
Lo más visto