La pedra causa importants danys en cultius de vinya, ametler, olivar, cítrics i caqui a València i Castelló

Els termes municipals que es van veure més castigats són Chiva, Cheste, Godelleta, Torrent, Picassent, Xert, La Jana, Catí, Sant Mateu i Canet lo Roig

General 20 de septiembre de 2021 Redacció Redacció
ava_olivar

La intensa tempesta de pedra que va descarregar la passada setmana va causar importants danys en diversos termes municipals repartits per la província de València i Castelló, causant danys principalment en la vinya i l'ametla, però també en explotacions d'olivar, cítrics i caquis, segons les primeres estimacions de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA). Els termes municipals que es van veure més castigats són Chiva, Cheste, Godelleta, Torrent, Picassent, Xert, La Jana, Catí, Sant Mateu i Canet lo Roig.

Les produccions que han patit en major mesura els efectes d'aquest últim temporal són la vinya (sobretot varietat moscatell), l'olivar i l'ametler. Quant al grau d'afecció, AVA-ASAJA calcula que els danys són molt variables amb camps que fins i tot tenen la pràctica totalitat de la collita perduda.

Concretament en la zona de Chiva, Godelleta i Cheste la superfície de cultiu colpejada per la pedra podria situar-se entorn de 1.500 hectàrees. Els danys es produeixen en plena verema causant danys importants en els raïms i una defoliació acusada. A més, les fortes pluges han impedit l'accés als camps i han paralitzat la verema, una situació que comporta el risc de podridura en el raïm.

El nombre d'hectàrees castigades a Torrent i Picassent, per part seua, ascendeixen a 1.000. La zona més afectada és la situada prop de la pedrera del Mas del Jutge. Les explotacions citrícoles de Torrent compten amb camps localitzats que tindran un minvament d'entre el 70 i el 80% de la collita. Així mateix, la zona confrontant amb Picassent del Realón ha patit danys tant en cítrics com en caquis.

A la província de Castelló s'emporten la pitjor part Xert, Catí, La Jana, Sant Mateu i Canet lo Roig, concretament en explotacions d'ametles, olivar i, en menor mesura, vinya. En les ametles, que s'anaven a recol·lectar en els pròxims dies, en algunes parcel·les ha caigut entre el 90 i el 100% dels fruits al sòl, mentre que en l'olivar els danys poden oscil·lar entre el 70 i el 80% en les explotacions més damnificades.

Al mateix temps s'han produït episodis aïllats en municipis com és el cas de Tuéjar amb parcel·les d'ametla afectades, la qual cosa indica que en els pròxims dies s'aniran detectant diferents explotacions al llarg de la Comunitat amb danys de pedra.

Davant aquesta nova adversitat climàtica en un moment tan crític de les diferents campanyes agrícoles, AVA-ASAJA reclama a les administracions mesures fiscals i ajudes econòmiques destinades als agricultors dels termes afectats.

ava_caqui

Te puede interesar
Lo más visto