Els Centres Dona Rural realitzen 4.767 atencions a dones víctimes de violència de gènere durant el primer semestre de l'any

Les oficines estan situades a Elda, Yátova, Sant Mateu i Segobe i de manera itinerant donen servei a les dones de l'àmbit rural

General 18 de octubre de 2021 Redacció Redacció
Mapa_CM

La xarxa de Centres Dona Rural ha realitzat durant el primer semestre d'enguany un total de 4.767 atencions a dones víctimes de violència de gènere que viuen en poblacions de zones de l'interior de la Comunitat Valenciana.

Aquestes atencions han permés oferir ajuda a 910 dones per problemàtiques de maltractaments físics i/o psíquics, abús sexual, agressió sexual i assetjament sexual en l'àmbit laboral, tràfic de dones, mutilació genital i matrimoni forçós.

Del total de dones ateses, 321 acudien per primera vegada als serveis que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives posa específicament a la disposició de les dones víctimes de la violència masclista, a través de la Direcció General del Institut dels Dons.

La resta de dones ateses, 589 en total, corresponen a casos de seguiment d'anys anteriors, casos represos o expedients d'aquest any d'altres Centres Dona de la Xarxa que han assumit els centres rurals per proximitat territorial.

El treball realitzat amb aquestes dones evidencia algunes particularitats que diferencien l'àmbit rural de l'urbà, entre elles l'existència d'una violència oculta que les professionals afloren gràcies al treball conjunt i coordinat amb altres agents que intervenen en aquest àmbit.

Per a combatre-la, es realitzen les atencions a aquestes dones en itinerància, és a dir, les tècniques de treball social, psicologia i assessorament jurídic es desplacen fins a la víctima per a facilitar l'eixida d'aquesta del context de violència.

Respecte a les 4.767 atencions realitzades pels serveis dels centres dona rural, 739 van ser presencials, 652 en itinerància, 3.355 de manera telefònica i 21 per videoconferència.

Atenció integral i especialitzada

La xarxa de centres rurals es va posar en marxa fa dos anys i mig amb un doble objectiu: d'una banda donar atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments i visibilitzar la violència masclista en les zones rurals i d'interior i, per un altre, treballar la prevenció i la promoció en matèria d'igualtat.

La ruralitat és un concepte molt complex que no sols va lligat a poblacions de grandària reduïda, sinó que es refereix també a un estil de vida, una major distància dels contextos urbans i un accés general més complicat a uns certs serveis.

Aquest és el motiu pel qual el servei està compost per uns equips itinerants que es coordinen des de quatre bases fixes situades en les localitats d'Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu, i compten amb un equip d'atenció directa compost per una plantilla de psicòlogues, treballadores socials i advocades.

Així mateix, compten amb un equip prevenció de la violència de gènere i promoció de la igualtat compost per educadores socials i tècniques d'integració social, que s'encarrega de l'organització i execució d'actuacions de visibilització i prevenció de la violència de gènere en l'àmbit rural, organització i execució d'actuacions de promoció de la igualtat en les zones rurals, i promoció d'activitats que comporten l'apoderament i l'assistència per a una vida independent d'aquestes dones.

Així, des de la seu d'Elda es dona atenció a les comarques d'Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià, el Comptat, La Costera, la Vall d'Albaida; des de Yátova es presta servei a la Canal de Navarrés, Vall d'Ayora, Plana d'Utiel i Racó d'Ademús; Segorbe coordina les comarques dels Serrans, Alt Palància, Alt Millars i Alcalatén; i Sant Mateu les dels Ports, Baix i Alt Maestrat.

Bretxa digital de gènere

La crisi sanitària provocada per la COVID-19 ha evidenciat una bretxa digital de gènere en les dones dels contextos rurals, per la qual cosa, després de la coordinació de les dues xarxes de professionals Xarxa Valenciana d'Igualtat i Xarxa de Centres Dona Rural i d'Interior, es va organitzar el curs 'Apoderament de les dones en contextos rurals a través de les TIC' amb l'objectiu principal d'erradicar la bretxa digital de gènere en els contextos rurals.

Aquests cursos es van realitzar en col·laboració amb la Diputació de Castelló entre el 28 de setembre de 2020 i el 31 de gener de 2021 en els Centres de Dinamització Econòmica i Social (Cedeixes) de Vall d'Alba, Segorbe, Albocàsser, Lucena i Morella.

Te puede interesar
Lo más visto