Ximo Puig avança que els pressupostos de 2022 seran "els més socials de la història"

"La inversió superarà per primera vegada els 16.000 milions d'euros en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació", afirma el president de la Generalitat

Economía 28 de octubre de 2021 Redacció Redacció
200429_FOTO_1_PRE_RdP_Reunion_sindics_Corts

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha avançat durant la sessió de control de les Corts que els Pressupostos de 2022 seran "els més socials de la història", atés que contemplen una inversió en Sanitat, Educació, Igualtat, Habitatge i Ocupació, que superarà per primera vegada els 16.000 milions d'euros.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha destacat que els comptes públics permetran "consolidar els avanços socials" i impulsar la reactivació econòmica i social i ha valorat l'"esforç continuat" del Consell per "blindar" els serveis públics fonamentals, així com per afrontar la lluita contra la pandèmia.

Ximo Puig també ha assegurat que els pressupostos preveuen una inversió directa i indirecta de més de 2.000 milions d'euros, la qual cosa suposa "el major esforç inversor realitzat mai per la Generalitat".

Així mateix, ha assenyalat que aquests pressupostos seran "els més europeus de la Generalitat" atés que els fons Next Generation, a través del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència aportaran 1.200 milions d'euros que gestionarà directament la Generalitat i seran canalitzat mitjançant més de 65 programes d'actuació dirigits a la digitalització, transformació energètica i resiliència tant del teixit productiu com dels serveis públics fonamentals.

De la mateixa manera ha valorat que els comptes de 2022 seran "els primers pressupostos participatius amb caràcter autonòmic de tota Espanya", ja que han incorporat 96 projectes proposats pels valencians i valencianes que sumisquen més de 101,7 milions d'euros.

Increment continuat de les partides socials

A més, el president ha explicat que des dels primers pressupostos del Botànic s'ha anat incrementant les partides socials fins a aconseguir els 15.931 milions d'euros en els comptes de 2021. Això ha suposat un augment de 5.186 milions, un 48% més que en els últims pressupostos del Partit Popular.

En aquest sentit ha assenyalat que l'esforç pressupostari s'ha centrat en Sanitat, amb un increment de 2.037 milions, un 37% més que en 2015; Educació i universitats, amb un augment de 1.692 milions, un 41% més; Polítiques Inclusives, amb 1.083 milions més, una pujada del 129%; Habitatge, 169 milions més, amb una pujada del 450%, i Ocupació i formació, que ha doblegat la dotació i que en 2021 compta amb 480 milions d'euros.

Recuperació d'actius sostrets per casos de corrupció

Durant la seua intervenció, el president ha explicat que la Generalitat ha recuperat 13,5 milions d'euros de fons o elements patrimonials que havien sigut indegudament sostrets de les arques públiques en casos de corrupció abans de 2015.

Puig ha assegurat que l'Oficina de Recuperació d'Actius creada per a recuperar "els diners dels valencians" ha obert fins a 40 expedients que han permés ingressar d'una banda 8,24 milions d'euros derivats dels casos Fitur, Cooperació, Emarsa i Terra Mítica; i d'altra banda està tramitant-se la devolució d'altres 5,3 milions d'euros contemplats en les sentències dels casos Cooperació, Emarsa i IVAM, que inclouen 21 immobles i 4 vehicles, entre els quals es troben dos apartaments de luxe i un iot a Miami.

D'altra banda, ha assenyalat que també s'està a l'espera que el Tribunal de Comptes fixe la responsabilitat civil dels condemnats pel cas Hospital d'Haití, i de recuperar 3,2 milions d'euros del cas de la visita del Papa. Així mateix ha recordat que la setmana vinent donarà principi el judici per la compra d'obres d'art falses en l'IVAM, en el qual la Generalitat demanarà una responsabilitat civil de 4,2 milions pels diners desviats.

Estratègia per a la vacunació del 10%

En el transcurs de la seua intervenció, el president ha fet una crida a la vacunació del 10% de la població que encara no està immunitzada perquè "és fonamental per a la superació de la pandèmia", ha assegurat.

Segons ha explicat, l'estratègia per a aconseguir la immunització d'aquest 10% està basada a aproximar punts de vacunació a centres comercials, a festivals i a empreses, amb campanyes de sensibilització i promoció de la salut i amb accions directes personalitzades.

Major increment d'afiliats a la Seguretat Social

Així mateix ha assenyalat que la vacunació massiva ha permés la reactivació econòmica, i s'ha referit als actuals indicadors econòmics i socials "millors que en 2015", malgrat haver patit la pandèmia provocada pel coronavirus.

En concret, el cap del Consell ha destacat que la Comunitat Valenciana és l'autonomia que major increment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social ha registrat respecte a abans de la pandèmia, així com la regió que més llocs de treball ha generat respecte a 2015, amb un creixement del 17,3%.

A més, ha indicat que la Comunitat és la segona autonomia que més ha reduït l'atur juvenil, la taxa del qual ha passat del 62,7% en 2014 i del 50,7% en 2015 al 32,25% actual, i ha valorat que, malgrat la pandèmia, actualment hi ha 5.385 empreses més que en 2015.

Finalment, s'ha referit a la millora dels indicadors socials al·ludint als resultats de l'enquesta de l'INE sobre condicions de vida, que mostra una millora de l'esperança de vida des de 2015, situada per damunt de la mitjana espanyola; una disminució de la taxa de pobresa; així com la reducció de la taxa d'abandó dels estudis, que ha passat del 23,4% al 25,5% actual.

Te puede interesar
Lo más visto