Puig: "La nova línia d'alta velocitat València-Castelló suposaran un "pas decisiu" per al corredor mediterrani i per a millorar la Rodalia"

El president i la ministra de Transports han presentat els estudis informatius sobre aquestes actuacions ferroviàries, que s'han publicat aquest dimecres en el Boletí Oficia de l'Estat

General29 de octubre de 2021RedaccióRedacció
200427_PRE_FOTO_1_declaracions_president

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que l'eix passant nord-sud de la xarxa arterial ferroviària de València i la nova línia d'alta velocitat València-Castelló suposaran un "pas decisiu" per a impulsar el corredor mediterrani i també per a la connectivitat de les línies de Rodalia i del transport metropolità.

Puig, que ha mantingut una reunió al Palau amb la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha realitzat aquestes declaracions en la compareixença conjunta posterior per a presentar els estudis informatius sobre totes dues actuacions, que s'han publicat aquest dimecres en el Butlletí Oficial de l'Estat.

El president ha subratllat que aquests estudis informatius marquen un "punt d'inflexió" per a l'execució d'un projecte exigit "des de fa moltíssims anys", sobre el qual ha expressat la confiança que puga ser una realitat com més prompte millor. En aquest sentit, s'ha mostrat partidari de "accelerar" les actuacions i de desenvolupar-les amb totes les garanties d'impacte ambiental. "Ja no hi ha més temps que esperar", ha remarcat.

Com ha indicat Ximo Puig, es tracta d'unes obres "fonamentals" no sols per al corredor mediterrani, sinó per a reforçar el transport ferroviari de proximitat. En aquest sentit, el president considera una "urgència" escometre actuacions per a reforçar els serveis de Rodalia i per a solucionar els problemes als quals s'enfronten els milers de ciutadans i ciutadanes que empren aquests trens per als seus desplaçaments.

Per part seua, la ministra de Transports ha destacat el "compromís" del Govern central amb les infraestructures en la Comunitat Valenciana, i ha agregat que així ho reflecteixen els Pressupostos Generals de l'Estat per al pròxim exercici, que destinen a la Comunitat 1.284 milions d'euros d'inversió directa i altres 300 addicionals per al desenvolupament d'infraestructures i experiències innovadores en matèria de mobilitat.

Aquestes xifres, suposen un 24,8% més que en 2021 i representen un 12,1% de la inversió estatal, la qual cosa permet concloure que "aquest Govern i aquest Ministeri compleixen amb els valencians i les valencianes", ha agregat la ministra, que ha considerat també prioritàries les actuacions en l'àmbit de les línies ferroviàries de Rodalia.

Eix passant i línia d'alta velocitat

Tal com s'ha exposat en l'acte, el nou eix passant nord-sud, que consistirà en la construcció d'un túnel que connecte la línia València-Castelló-Barcelona amb la futura Estació Central, evitarà les actuals inversions de marxa de la circulació ferroviària provocades per l'estació en fons de sac i, a més, donarà continuïtat als dos amples i accés cap al Cabanyal, reduirà el temps de viatge de tots els serveis en 5 minuts, permetrà la implantació de dues noves estacions (Aragó i Universitat) i potenciarà la xarxa de Rodalia.

Per part seua, la nova línia d'alta velocitat València-Castelló donarà continuïtat a l'eix passant cap al nord, reduirà el temps de viatge entre València i Castelló en uns 10 minuts, propiciarà la segregació de diferents tipus de trànsits (alta velocitat i serveis convencionals i de mercaderies), millorarà l'explotació i eliminarà les restriccions de capacitat.

Per la seua diferent naturalesa, escala i àmbit, l'actuació global s'ha desenvolupat en dos estudis informatius independents. En concret, per al nou eix passant nord-sud s'han estudiat tres alternatives, en tant que per a la línia d'alta velocitat s'han analitzat cinc alternatives. L'estudi d'impacte ambiental i l'anàlisi d'alternatives s'ha realitzat de manera conjunta per a tots dos estudis.

Te puede interesar
Lo más visto