Castelló aprova canvis fiscals per a 2022 que inclouen la tercera rebaixa de l’ICIO des de 2015

Les modificacions sumen un estalvi estimat de 338.500 euros per al teixit empresarial local i persones autònomes

Economía 29 de octubre de 2021 Redacció Redacció
Amparo-Marco-al-ple-municipal-sobre-la-corrupció
Font: Castelloninformacion.com

L'Ajuntament de Castelló ha aprovat en el ple municipal d'aquest dijous les modificacions fiscals de 2022, que inclouen una nova baixada de l'Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i l'ampliació de la suspensió fins a juny de 2022 de taxes per prestació de serveis relacionats amb la tramitació o autorització d'instruments d'intervenció ambiental i amb l'obertura d'espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics (coneguda com a taxa d'obertura). En el cas de l’ICIO, el ple ha aprovat una nova rebaixa del 3,25% actual al 3% per a l'any vinent. Una mesura que ha sigut aprovada pel Grup Municipal Socialista, Compromís, Unides Podem-EU, Ciutadans i la regidora no adscrita, amb l'abstenció del Grup Popular i Vox. La suspensió de la taxa d'obertura ha sigut aprovada pels grups que conformen el govern i el vot de la regidora no adscrita, i amb l'abstenció de PP, Ciutadans i Vox.

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, assenyala que aquestes noves modificacions “suposen un suport al teixit empresarial local i un suport a les persones treballadores autònomes, perquè s'han aprovat amb l'objectiu d'impulsar la recuperació i fomentar la reactivació després de l'emergència sanitària i social per la covid-19”. Les noves modificacions suposaran un estalvi estimat de 338.500 euros per al teixit empresarial, persones autònomes i ciutadania.

Junt a aquests canvis també s'ha aprovat la suspensió de taxes per documents (fotocòpies) que expedisca l'administració en haver-se generalitzat l'ús de l'administració electrònica i per a disminuir les càrregues administratives a la ciutadania.

El regidor d'Hisenda i primer tinent d'alcalde, David Donate, ha explicat en la seua intervenció que es tracta de “la tercera rebaixa de l’ICIO que realitza el govern municipal des de 2015, passant del 3,75 al 3% en aquest temps, la qual cosa reflecteix la nostra aposta ferma per les polítiques d'impuls i en suport de l'activitat empresarial de Castelló”. Així, ha recordat que l’ICIO es va mantindre en el 4% des de l'any 2000 fins al 2014.

Donate ha destacat el “nou esforç per a adaptar les ordenances fiscals al context de recuperació postcovid” que realitza el govern municipal “perquè siga un instrument que ajude a la reactivació econòmica i garantisca una eixida justa, social i solidària” i ha posat en valor que aquestes baixades “han vingut acompanyades en aquests sis anys de govern de progrés d'un augment en despesa social, polítiques d'ocupació i inversions”.

El segon tinent d'alcalde, Ignasi Garcia, ha explicat que “amb el retorn a la nova normalitat, el govern de la ciutat hem avançat en progressivitat fiscal per a atendre les demandes de la ciutadania”. Així mateix, el regidor ha explicat que la voluntat és que les taxes “siguen més equilibrades i permeten una tributació justa”. Entre altres, Garcia destaca l'eliminació de les taxes per a accedir a documents i expedients personals perquè “el ciutadà ha de poder accedir a la seua informació lliurement, sense impediments, fent l'administració més pròxima i més transparent”.

“En el ple municipal hem aprovat les ordenances fiscals per a 2022 que són un nou esforç de l'Ajuntament per a implicar-se en la reactivació econòmica i tractar de generar estímuls fiscals en alguns dels sectors econòmics que poden jugar un paper clau en la recuperació, com és el de la rehabilitació, als quals estem enviant un missatge de suport amb la rebaixa de l’ICIO. La política fiscal és una ferramenta clau per a continuar construint una ciutat solidària, justa i cuidadora", afirma el tercer tinent d'alcaldia, Fernando Navarro.

Amb la rebaixa de l’ICIO per a 2022 es preveu un estalvi de 157.884,93 euros per a les empreses o persones treballadores autònomes que realitzen sol·licituds de llicència d'obres. Així mateix, l'ampliació de la suspensió de la taxa d'obertura durant el primer semestre del pròxim any preveu un altre estalvi de 180.000 euros. L'eliminació de les taxes per l'expedició de documents suma un altre estalvi per 500 euros.

Te puede interesar
Lo más visto