Educació inverteix 1,9 milions d'euros en 721 projectes d'innovació educativa impulsats per 809 centres

La nova modalitat de projectes d'innovació globals s'estrena en 62 centres que comptaran amb més de mig milió d'euros per a transformar el seu model educatiu

Educació 02 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
15046840093077
Font: Elmundo.es

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport potencia aquest curs 721 projectes d'innovació educativa de 809 escoles i instituts amb una inversió que supera els 1,9 milions d'euros. La resolució de la convocatòria d'ajudes als centres docents sostinguts amb fons públics perquè desenvolupen projectes d'investigació i innovació educativa (PIIE) durant aquest curs 2021-2022 es pot consultar en el DOGV.

El departament ha destinat un total d'1.924.928,54 euros per a fer realitat 721 projectes d'innovació educativa impulsats per 809 centres educatius de totes les etapes. Per comarques, 274 centres alacantins compten amb 678.024,44 euros per a impulsar 232 PIIE. A les comarques de Castelló són 100 centres, que tenen 227.711,89 euros per a tirar endavant 79 propostes innovadores. A les comarques de València, la inversió en innovació és d'1.019.192,21 euros, que permet posar en marxa 410 projectes liderats per 435 centres.

Amb aquestes ajudes, la Conselleria impulsa propostes dels centres educatius que promouen la innovació pedagògica, transformacions curriculars i d'organització dels centres educatius, la implicació de les comunitats educatives i l'impacte en l'entorn social, així com el foment de projectes que, a més, vagen en la línia dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats en l'Agenda 2030.

En aquest sentit, els eixos temàtics dels projectes seleccionats en aquesta convocatòria que més es repeteixen són la inclusió educativa, l'enfocament interdisciplinari de l'aprenentatge, la conscienciació ambiental, la millora de la convivència i la sostenibilitat.

Nova modalitat de projecte d'innovació global

La nova modalitat de projectes d'innovació globals, que impliquen almenys el 70 % del professorat de cada centre educatiu, s'estrena en 62 centres, que disposaran de més de mig milió d'euros per a transformar el seu model educatiu.

Aquests nous PIIE globals són projectes que aposten pel canvi integral en el centre, desencadenen la transformació educativa, creen ocasions d'aprenentatge vital a través de canvis curriculars, estructurals, organitzatius o a través d'investigacions pedagògiques, que, a més, esdevenen una font d'inspiració per a altres centres educatius, atés que mostren un impacte mesurable en l'entorn i contribueixen a la millora de la qualitat del sistema educatiu.

 Els centres que impulsen aquests primers PIIE globals són 21 de les comarques d'Alacant, que compten amb 193.579,41 euros; 7 de les comarques de Castelló, que reben 55.089,41 euros; i 34 de les comarques de València, que es reparteixen 292.216,67 euros.

 A les comarques d'Alacant la proposta d'innovació global més valorada és la de l'IES Cotes Baixes d'Alcoi. Amb una inversió de 10.000 euros per part de la Conselleria, el projecte 'Proactiu' d'aquest institut de la capital de l'Alcoià planteja assolir progressivament en dos anys la transformació del centre amb la incorporació a tots els nivells impartits d'un model integrat d'intervenció educativa basada en l'aprenentatge actiu i col·laboratiu a través de la metodologia basada en reptes significatius de caràcter interdisciplinari, que millore l'adquisició de les competències transversals i professionals per al desenvolupament ple de l'alumnat davant del model superat de matèries aïllades.

 En el cas de les comarques de Castelló, el projecte d'innovació global més valorat ha sigut el del CEIP Castro d'Alfondeguilla. Aquesta escola de la Plana Baixa rebrà 9.500 euros per portar a terme durant dos anys el PIIE 'Somies, Castro?'. Es tracta d'una proposta que aspira a ser camí de canvi i transformació educativa mitjançant la introducció de metodologies competencials, de treball per espais, projectes i tallers en què el professorat és acompanyant en el procés de creixement (físic i emocional) dels infants i ha de saber deixar-los anar de la mà en el moment que calga, exercint de guia que no dona respostes, sinó que provoca preguntes i desperta curiositats per tal d'afavorir l'aprenentatge significatiu.

 El projecte d'innovació global més valorat de les comarques de València és el del CEIP Joan XXIII de Catarroja, que rebrà 10.000 euros per a desenvolupar durant dos anys el PIIE 'Joan XXIII sostenible', una aposta per un canvi integral del centre, a través dels ODS marcats en l'Agenda 2030.

L'objectiu principal és desenvolupar un procés de millora educativa i de l'entorn, que forme persones compromeses amb la sostenibilitat a través de metodologies innovadores, cooperatives, amb experimentació, i òbriga els murs de l'aula i establisca connexions amb l'entorn.

 Projectes individuals o d'agrupacions de centres

 Paral·lelament, es mantenen les ajudes als PIIE específics d'acció, investigació i intervenció organitzativa o metodològica per part de grups de professors i professores d'un centre o d'agrupacions de centres, tots aquests també durant dos anys. En total s'han seleccionat 628 projectes individuals de centre i 31 projectes agrupats que impliquen 119 centres, i aquesta és la raó per la qual en el còmput final hi ha més centres que projectes.

 Dels 211 PIIE individuals o agrupats de les comarques de Castelló, el més valorat és el projecte 'Diseño, construcción y programación de dispositivos para ayudar a personas con discapacidad motora' de l'IES Las Fuentes de Villena. Aquest institut de l'Alt Vinalopó comptarà amb 3.032 euros per a construir un prototip de cadira mecànica adaptada.

 El resultat serà posat a la disposició d'una xiqueta que té la malaltia rara de la síndrome de Woree. El projecte, que implica l'alumnat de Tecnologia d'ESO i Batxillerat, donarà a conéixer com ha desenvolupat les diferents fases del projecte a través d'un blog i aspira a crear més unitats que servisquen per a altres persones que presenten també problemes de mobilitat.

 Dels 72 PIIE individuals o agrupats de les comarques de Castelló, el més valorat és el projecte 'Game on: la FP Básica se gamifica', de l'IES Alto Palancia de Segorbe, que comptarà amb una dotació de 3.166,86 euros. L'originalitat d'aquest projecte resideix en què fomenta el desenvolupament de les 'soft skills' o habilitats essencials, com ara el treball en equip o el pensament crític, en un perfil d'alumnat amb grans mancances personals, acadèmiques i socials. D'aquesta manera, es fomenta la seua inclusió i es dona resposta a la diversitat de les seues necessitats. Es farà a través de la metodologia activa de ludificació i d'una manera més lúdica i dinàmica amb l'aprenentatge servei.

 Dels 376 PIIE individuals o agrupats seleccionats a les comarques de València, són dos els projectes més valorats i cada un rebrà 3.099,48 euros. Un és el 'Matisse en las ondas: la radio escolar como instrumento pedagógico e inclusivo' de l'IES Henri Matisse de Paterna, i l'altre és el projecte 'La tècnica de reproduir art' de l'IES 9 d'Octubre de Carlet.

 L'institut de l'Horta Nord aprofitarà el potencial didàctic de la ràdio per a treballar, des de diferents perspectives, aprenentatges de manera innovadora. Tota la comunitat educativa, alumnat, professorat i famílies, participa en l'elaboració de continguts d'un programa de ràdio que s'emetrà quinzenalment en l'emissora d'àmbit municipal Paterna Ahora Radio i estarà disponible en Internet en format podcast.

 Per la seua part, l'institut de la Ribera Alta reproduirà en 3D peces arqueològiques en la grandària i profunditat dels relleus adequada per a crear un museu arqueològic escolar accessible a tots i totes, on els panells explicatius i les guies didàctiques seran de lectura fàcil per alumnat amb dificultats educatives i estaran traduïts al braille.

 Cal recordar que entre 2016 i 2021, el departament ha invertit més de 9,2 milions d'euros en projectes d'investigació i innovació educativa. Aquest esforç continuat ha permés arribar fins a 3.549 projectes de centres educatius amb l'objectiu de modernitzar i millorar les metodologies d'ensenyament.

 En el curs passat 2020-2021, es van dur a terme 699 projectes d'innovació promoguts per 794 centres educatius, i en l'actual curs 2021-2022 són 721 els projectes de 809 centres, per tant, hi ha un increment del 3,1 % en el nombre de propostes seleccionades (22 més) i de l'1,9 % quant a participació (15 centres més).

Te puede interesar
Lo más visto