Una empresa de Castelló en la llista dels millors AOVE del món per segon any consecutiu

La finca Varona la Vella aconsegueix posicionar una varietat local en la prestigiosa Guia Evooleum 

General 15 de noviembre de 2021 Redacció Redacció
PABLO Y VARONA LA VELLA (1)

La prestigiosa Guia Evooleum 2022 ha anunciat els 100 millors olis d'oliva verge extra del món i la finca Varona la Vella, de Sant Mateu, torna a situar-se, per segon any consecutiu, entre els millors. 

El concurs privat d'AOVE’s més important del món ha tornat a reconéixer, entre més de 800 mostres, la qualitat de l'oli castellonenc d'aquesta finca familiar. Amb 90 punts atorgats per un jurat de 24 tastadors de tot el món, l'or líquid de la Varona torna a estar entre l'elit mundial. 

No obstant això, enguany compta amb la particularitat afegida que l'oli presentat era el monovarietal Morrut, una varietat local autòctona del Nord de Castelló i Sud de Tarragona, poc coneguda a nivell internacional i que ho converteix en l'únic AOVE d'aquesta varietat present en la guia. El jurat ha destacat del*Morrut el fet de ser un oli “molt complex, elegant i harmònic en conjunt”. 

L'enginyer agrònom i propietari de la finca, Pablo Pascual Vinuesa, explica que “té molt mèrit haver aconseguit introduir aquesta varietat local en la Guia Evooleum 2022. L'any passat ens vam presentar amb Picual, una varietat molt potent però molt més coneguda en el mercat. De fet, el Picual és, segurament, una de les varietats més cultivades a tot el món. Per això estem especialment satisfets enguany. Quan comencem aquest projecte el nostre principal objectiu era potenciar les varietats locals i aquest és el resultat a tot aqueix esforç”. 

PABLO Y VARONA LA VELLA (2) 2

Finca Varona La Vella és una empresa molt jove que va iniciar la seua producció en 2017, encara que els seus propietaris coneixen bé el sector, ja que provenen d'una llarga tradició familiar de quatre generacions en el cultiu de l'olivera. Des dels seus començaments van tindre clar que produirien un AOVE d'alta qualitat a partir de les varietats autòctones cultivades en el Maestrat, concretament en el terme municipal de Sant Mateu. “Treballem des de la nostra passió per l'olivera i l'oli. La nostra finca va començar amb 4 hectàrees de cultiu i actualment tenim un total de 32 hectàrees que acullen 142 oliveres mil·lenàries certificats en ple cor del Maestrat”.

Aquest reconeixement els arriba en plena temporada de recollida i les seues expectatives per a aquesta tercera campanya són molt altes. I és que la campanya oleícola d'enguany es preveu molt positiva, malgrat les elevades precipitacions del final de l'estiu. De fet, les dades de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) reflectien pèrdues milionàries en el sector a causa dels danys que el clima havia ocasionat en els camps de cultiu. No obstant això, l'aigua, el fred, el sol i la boira han sigut aliats per a Varona La Vella, que té previst triplicar la seua collita respecte a l'any passat. 

Te puede interesar
Lo más visto