Transició Ecològica explica les principals línies de la proposta de Llei Valenciana de Protecció Lumínica

L'esborrany contempla la creació de zones d'alta protecció, així com la regulació de les característiques de les lluminàries en favor de l'eficiència

General25 de noviembre de 2021RedaccióRedacció
cont_llum
Font: Mediambient.gencat.cat

La Conselleria de Transició Ecològica ha explicat les línies principals de la proposta de Llei Valenciana de Protecció Lumínica i del Mig Nocturn, que està a punt d'eixir a exposició pública. La secretària autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha defensat la necessitat d'una norma que racionalitze l'ús de la llum, en el marc de l'obertura de la V Jornada de Contaminació Lumínica a Riba-roja de Túria, que enguany s'ha dedicat a la protecció del cel nocturn.

El director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, ha protagonitzat la primera ponència per a exposar els detalls de la nova llei que prepara la Conselleria d'Agricltura. Una regulació que contempla una zonificació del territori per a establir àrees d'alta protecció, a través d'un mapa de protecció lumínica coordinat amb els Ajuntaments i basat en els estudis de contaminació existent.

La proposta de l'avantprojecte de llei inclou, així mateix, regular les característiques tècniques de les noves lluminàries per a adaptar la intensitat i l'orientació de flux de llum, enfront de la il·luminació sobredimensionada.

"Frenar la contaminació lumínica implica protegir no sols el mig nocturn, sinó també el medi ambient, la biodiversitat, la salut i el patrimoni natural del cel", ha assenyalat Tuzón. Raons, totes elles, que justifiquen l'ordenació de les instal·lacions d'enllumenat exterior a través d'una llei específica.

En aquesta línia, el document també regula l'horari de l'enllumenat exterior, d'acord amb l'activitat ciutadana i al trànsit, que podrà veure's ajustada per raons de seguretat, llocs de pas freqüent i horari d'activitat industrial, comercial, agrícola o recreatiu.

ODS 18: Qualitat del cel

La Jornada de Contaminació Lumínica celebrada en Riba-Roja ha destacat el cel nocturn com a valor científic, natural però també cultural i econòmic.

En aquesta línia els organitzadors, la Universitat de València i l'Ajuntament de la localitat, han proposat crear un nou Objectiu de Desenvolupament Sostenible, l'ODS 18, per a promoure la Qualitat del Cel i l'Accés a la Llum de les Estreles.

El programa d'aquesta V edició ha comptat amb la participació del vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, de l'alcalde de Riba-Roja, Robert Raga, així com representants de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, del Centre de Difusió i Practica de l'Astronomia "Galàctica", de tècnics municipals en il·luminació i eficiència energètica i d'acadèmics de diverses universitats públiques.

Te puede interesar
Lo más visto