Castelló completa la renovació eficient i sostenible de la seua xarxa d'enllumenat urbà

La tecnologia LED s'incorpora a 24.000 punts de llum en els sis districtes de la capital

General 09 de diciembre de 2021 Redacció Redacció
Paseo central del parque Ribalta

Castelló completa la renovació eficient i sostenible de la seua xarxa d'enllumenat urbà després de la substitució per tecnologia LED de 24.000 lluminàries en els seus sis districtes, la qual cosa equival al 90% de la seua xarxa lumínica. Aquest projecte d'eficiència energètica va arrancar fa nou mesos i està impulsat per l'Ajuntament i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Situa a Castelló en referent en tecnologia i en el rànquing de les ciutats més eficients i menys contaminants. El seu pressupost, de 10,5 milions d'euros, “té un impacte positiu en la salut, el planeta i el consum”, ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco.

“Amb aquesta renovació de l'enllumenat avancem cap a una economia baixa en carboni gràcies a les més de 7.000 tones de CO₂ que s'evitaran a l'atmosfera, al mateix temps que reduïm els nivells de contaminació lumínica i el cost de la factura de la llum”, ha apuntat Marco.

En concret, el nou il·luminat LED de Castelló evitarà l'emissió a l'atmosfera de 7.373 tones de CO₂ cada any. El canvi és a més intel·ligent, eficient i econòmic: les noves llums duren més del doble que les seues predecessores de vapor de sodi, redueixen el consum energètic en 14,3 Gwh i estalviaran 1,9 milions d'euros en la factura anual de la llum. També té efectes beneficiosos sobre la salut, en emetre menys contaminació lumínica i de gasos d'efecte d'hivernacle, i incrementa la seguretat als carrers en permetre un millor reconeixement facial, unificar la il·luminació dels espais evitant que es generen contrastos i, per tant, zones d'ombra, i en ajustar el seu enfocament, il·luminant de forma molt més precisa.

Amb certificat energètic

Amb el seu enllumenat renovat al complet, Castelló ajusta el nivell d'il·luminació a la reglamentació europea (RD 1890/2008, de 14 de novembre). L'Ajuntament, per a donar compliment a aquesta legislació, i d'acord amb el marc normatiu sobre clima i energia de la UE, ha implementat aquesta mesura d'eficiència energètica sobre les instal·lacions d'enllumenat exterior obtenint importants estalvis econòmics i energètics, i beneficis mediambientals.

25-06-21 Marco en el stand de luminarias

En el citat reglament s'estableixen uns nivells màxims d'il·luminació que no podran ser superats en més d'un 20%, estant subjecte el seu incompliment a sancions de caràcter econòmic. Els nivells existents abans del canvi a LED superaven en molts casos el 100% dels nivells mitjans exigits. Així, si el reglament exigeix en l'actualitat un nivell mig aproximat de 20 lux, en la normativa anterior s'establia com a mínim l'existència de 50 lux com a punt de partida, un 60% més

Te puede interesar
Lo más visto