La fauna salvatge implica en 2021 unes pèrdues rècord de 35 milions a l'agricultura valenciana

AVA-ASAJA reclama mesures urgents enfront de “una societat que no és conscient del problema i una classe política que anteposa la selva a un medi rural equilibrat”

General23 de diciembre de 2021RedaccióRedacció
fauna_citricos_2021

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) reclama mesures urgents i inajornables a les administracions davant la superpoblació descontrolada de fauna salvatge –sobretot senglars, conills de muntanya, cabres munteses i cabirols– que enguany ha ocasionat unes pèrdues rècord de 35 milions d'euros en l'agricultura de la Comunitat Valenciana. L'organització agrària calcula així que els danys directes i indirectes causats per aquestes espècies silvestres augmenten un 15% respecte a l'any passat, el qual ja havia batut nivells màxims d'incidència a causa de les restriccions imposades a la caça per la pandèmia i a la inacció política llastrada per pressions ideològiques.

Grups d'animals cada vegada més nombrosos i expandits per tot el medi rural valencià arranquen plançons joves, extirpen hortalisses, roseguen troncs fins a causar la mort de l'arbre, trenquen branques, mengen brots tendres i fruites abans de ser recol·lectades, excaven forats en els horts, destrossen gomes de degoteig, causen despreniments de terra i de murs de pedra, etc. Un dels últims problemes que traslladen associats de AVA-ASAJA és que la fauna furga davall de les tanques que protegeixen els camps i les alcen perquè tot el ramat puga introduir-se.

En parcs naturals valencians els animals silvestres causen estralls en els cultius i la biodiversitat del paratge. Per exemple, en L'Albufera als danys habituals de l'avifauna se li sumen esbarts de flamencs que trepitgen els arrossars, els senglars que arriben des dels horts confrontants i les urraques que destrossen nius d'altres ocells.

En el cas de la ramaderia, la fauna salvatge també afavoreix la transmissió de malalties com la sarna, la tuberculosi o, tal com està succeint amb el senglar en el centre d'Europa, la Pesta Porcina Africana (PPA), l'entrada de la qual posaria en risc la cabanya porcina valenciana. Així mateix, algunes espècies han arribat a atacar a agricultors mentre pescaven en les seues parcel·les.

Amb tot, AVA-ASAJA alerta que l'excessiva expansió de fauna salvatge també provoca un altre tipus de perjudicis al conjunt de la societat. Segons un estudi de la Generalitat Valenciana, cérvols, cabirols però sobretot senglars ja ocasionen més de 300 accidents de trànsit a l'any, sent les zones més sinistrades el sud de València, el nord de Castelló i el nord d'Alacant. Els animals a més causen creixents desperfectes en urbanitzacions i centres urbans no sols de l'interior sinó també del litoral.

El president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, subratlla que “la fauna salvatge està absolutament fora de control i els danys, lluny de remetre, van a més tant en el camp com en la resta del territori. Totes les alarmes apunten a la necessitat d'escometre una gestió consensuada i contundent que permeta reduir les poblacions a un llindar objectiu segons el qual es compatibilitze la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica. Però no es farà res mentre enfronte hi haja una societat que no és conscient del problema i una classe política que anteposa la llei de la selva –i la selva– a un medi rural amb equilibri, amb qualitat de vida i amb convivència entre els diferents col·lectius socials”.

En concret, AVA-ASAJA reclama una legislació nacional i autonòmica per al control poblacional del senglar i les altres espècies de fauna salvatge a través de la caça i altres actuacions que haurien de ser gestionades de manera àgil, senzilla i eficaç. Aguado valora la iniciativa d'una sèrie d'ajuntaments que han decidit col·locar gàbies parany per a senglars i anima a totes les administracions a “posar en marxa totes les mesures que resulten necessàries abans que la situació empitjore encara més i afecte en major mesura a la seguretat ciutadana”.

fauna_maiz_2021

Te puede interesar
Lo más visto