Agricultura impulsa un Pla d'Acció pioner contra el desaprofitament alimentari

Aquest Pla, que compta amb la col·laboració de l'IVIA, ha dut a terme dos rellevants estudis sobre el problema de les pèrdues i el desaprofitament alimentari

General 07 de enero de 2022 Redacció Redacció
unnamed (3)

La conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la direcció general de la PAC i amb la col·laboració de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), està impulsant un Pla d'Acció pioner a Espanya contra el desaprofitament alimentari en la Comunitat Valenciana.

Aquest estudi, emmarcat en el Pla Bon Profit, té per objecte avançar en el diagnòstic del problema de les pèrdues i del desaprofitament alimentari en el nostre territori i cerca avançar no sols en les xifres sinó també en les metodologies per a poder obtindre-les de la manera més fiable.

Concretament, s'han posat en marxa dos estudis en el 2021 en el marc del Pla Bon Profit.

La directora general de Política Agrària Comuna, Maite Cháfer, ha explicat que "el primer d'ells ha sigut dut a terme pel Doctor Héctor Barco, i està permetent establir les bases per a establir un diagnòstic rigorós de seguiment al llarg de tota la cadena alimentària, complint així, amb els requisits europeus i els inclosos en la futura llei estatal sobre el desaprofitament alimentari"

Amb aquesta investigació, que pren com a base els codis CNAE (Classificació Nacional de les Activitats Econòmiques), s'estan determinant quins i quantes empreses existeixen a la Comunitat Valenciana amb potencial generació de desaprofitament alimentari i on estan situades.

Aquest llistat permet fixar les actuacions a desenvolupar i en què zones i que activitats o sectors industrials cal donar una major preferència.

En aquest sentit, s'han determinat que en tot el territori de la Comunitat Valenciana existeixen més de 32.300 empreses amb potencial de generació de desaprofitament alimentari, de les quals un 61% pertanyen al sector de la restauració i consum fora de la llar, un 27% al sector de la distribució, el 6% al de la producció i el 5,4% al de la manufactura.

Aquesta distribució per sectors és el que realment marca la novetat i el caràcter pioner d'aquest treball, ja que a més d'identificar els sectors de la cadena alimentària, es concreten quines són les activitats econòmiques a les quals pertanyen.

Tot això deriva en un diagnòstic rigorós que permet realitzar anàlisi, redactar recomanacions i prendre decisions específiques diferenciant territoris i subsectors econòmics.

D'altra banda, el segon dels estudis, impulsat pel Pla Bon Profit, consisteix a utilitzar els depòsits finals, o contenidors de residus, amb la finalitat d'obtindre dades del potencial desaprofitament alimentari generat per la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

Per a això, s'han pres mostres de bosses depositades en el contenidor gris (residu urbà mesclat) en tres moments diferents d'enguany i en quatre localitats diferents que són Gandia, Oliva, Enguera i la Font de la Figuera.

El mostreig ha confirmat que existeix una part important de matèria orgànica potencialment comestible en les bosses que es depositen en el contenidor gris.

Aquesta anàlisi detallada, que s'ha dut a terme bossa per bossa en les plantes de reciclatge, té per objectiu fonamental establir a curt o mitjà termini un mètode de mesurament que definisquen amb xifres fidedignes el desaprofitament alimentari que es produeix en la Comunitat Valenciana.

Te puede interesar
Lo más visto