AVA-ASAJA rebutja els plans del Govern per a augmentar els costos dels autònoms agraris

El mecanisme de cotització plantejat pel Ministeri de Seguretat Social perquè entre en vigor a partir de 2023 troba en el camp valencià un rebuig especialment enèrgic

General 01 de febrero de 2022 Redacció Redacció
grapes-g560028ee3_1920

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) se suma a la denúncia de ASAJA i s'oposa a l'última proposta governamental perquè suposa un increment de prop del 40% dels costos socials per als autònoms agraris, que en alguns casos arriben a triplicar les actuals cotitzacions.

Així mateix, AVA-ASAJA critica durament que els agricultors i ramaders amb els ingressos més baixos, és a dir, aquells que ingressen menys de 600 i fins a 900 euros mensuals –com és el cas de molts productors de taronges i altres cultius valencians en dificultats– hagen de continuar cotitzant 281,5 euros: “Com pagaran tanta quota si no arriben ni al Salari Mínim Interprofessional? És així com el Govern es preocupa pels més febles de la cadena alimentària?”, va afirmar el president de AVA-ASAJA Cristóbal Aguado.

AVA-ASAJA també recorda que existeix un Sistema Especial per als treballadors compte propi (BOLET) i sol·licita que siga respectat i que qualsevol reforma siga consensuada prèviament amb el sector.

Per a Aguado, “els plans del Govern de pujar les quotes d'autònoms suposa una nova volta de rosca per al sector agrari, que coincideix en el temps amb la imminent reforma laboral, la qual no s'adapta a les particularitats de les campanyes agrícoles en matèria de treball temporal”.

Promesa pendent

AVA-ASAJA reitera al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que complisca la promesa que va anunciar a València de rectificar el Reial decret 15/2020 sobre mesures urgents complementàries per a donar suport a l'economia i l'ocupació, de manera que deixe de ser obligatori donar-se d'alta com a autònom a tots els productors que obtenen ingressos agraris, quan abans aqueixa obligació només s'aplicava als qui percebien més del 50% de les seues rendes totals de la venda de les seues produccions agrícoles o ramaderes. “Hui dia, aquesta barbaritat legislativa encara no ha sigut modificada, malgrat el compromís del ministre, i en cas que es dugui a terme li eixiria molt car al país en abandó de camps, en llocs de treball i en degradació paisatgística i mediambiental”, va advertir Aguado.

Te puede interesar
Lo más visto