La Diputació convida els ajuntaments de Castelló a abraçar les ODS amb una guia amb les claus per a aconseguir fons europeus

El document recull un decàleg d’accions per a facilitar l’aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU en els municipis de la província

General03 de febrero de 2022RedaccióRedacció
_DSC9796

La Diputació de Castelló ha presentat hui una guia pràctica per a facilitar l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU (ODS) en els municipis de la província. El document, elaborat per l’àrea de Medi Natural, inclou un ampli catàleg de mesures i actuacions que apuntalen, amb el 2030 com a horitzó, «el nou model de pobles i ciutats que volem per a Castelló», ha assegurat el president, José Martí. «La nostra ambició és fer de la nostra província un lloc més habitable, just, inclusiu, saludable, intel·ligent i sostenible mediambientalment i això només ho podem fer involucrant totes les institucions i la societat en general». Es tracta d'una de les primeres guies editades en la Comunitat amb aquesta fi.

 El propi Martí i els diputats de Medi Natural i Sostenibilitat, María Jiménez i Ignasi Garcia, han estat els encarregats de presentar el contingut del text, que incideix en aspectes crucials com l’eliminació de la pobresa, la lluita contra el canvi climàtic, la igualtat de gènere, l’educació, la cura del medi ambient o la democràcia. «Des de la Diputació volem servir de far per als ajuntaments perquè apliquen els ODS en l’esfera municipal i que, amb ells, incrementen la seua prosperitat, promoguen la inclusió social i augmenten la sostenibilitat ambiental».

 Impulsarà els fons europeus

Segons ha apuntat José Martí, aquest serà un recurs importantíssim per a optar a finançament comunitari, degut a que les futures convocatòries de fons europeus incidiran en projectes que contribuïsquen a assolir les esmentades metes. El text, adreçat a personal tècnic i representants polítics municipals, s’enviarà a partir d'avui en format paper i digital a tots els ajuntaments.

 Aquest nou recurs, però, no només traça el camí a seguir dels ajuntaments per a arribar al 2030 amb els deures fets. Segons ha explicat María Jiménez, la guia també inclou mecanismes per a monitoritzar cada projecte, a fi de poder avaluar, fer seguiment i controlar els avanços efectuats. La diputada ha recalcat la voluntat de l’equip de govern que «els nostres pobles incorporen la filosofia dels ODS i ho facen amb tota la informació necessària».

 El document recava l’experiència de la Diputació en el camp dels ODS: «El desenvolupament sostenible conforma un dels valors fonamentals d’aquest equip de govern. No hi ha cap projecte, programa o estratègia en què no s’integren», ha destacat Jiménez.

 Per la seua part, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha assegurat que, en un moment de crisi econòmica i climàtica com l’actual, «cal que assentem les bases del que serà un nou paradigma socioeconòmic que tinga més cura de les persones i del nostre medi ambient». Al seu paréixer, «la Diputació i la Generalitat hem de ser els primers a reclamar i garantir els drets dels serveis bàsics de la ciutadania. Al final, l'abastiment d'aigua, el sanejament, afavorir l'economia circular o garantir l'accés a l'energia, és la manera de garantir el benestar de les persones».

 Durant tot el mes de febrer es realitzaran tres presentacions presencials de la guia. La primera d’elles serà el dia 7 a Sant Mateu i seguiran el 14 a Borriol i el 21 a Segorbe.

Te puede interesar
Lo más visto