La Agència Tributària Valenciana preveu atendre de forma personalitzada a més de 130.000 contribuents

Ja es poden tramitar telemàticament de manera íntegra els principals models d'autoliquidació, tres més que en 2020

Economía 06 de febrero de 2022 Redacció Redacció
DIRECTORA3

La Agència Tributària Valenciana (ATV) preveu atendre en l'exercici 2022 almenys a 130.000 contribuents de forma personalitzada, un 80% més que les persones ateses en 2021, 72.880. "L'entitat busca facilitar l'atenció a la ciutadania, ser una agència amable i pròxima, i per això hem obert noves vies d'atenció multicanal, per a atendre els contribuents de manera telefònica, presencial i virtual", ha indicat la directora Sonia Díaz.

"El nostre objectiu és afavorir el compliment voluntari de les obligacions fiscals i, per a això, som conscients que augmentar la informació i l'assistència personalitzada és clau", ha apuntat Díaz, després de recordar que "les autoliquidacions voluntàries que volem fomentar a través de l'atenció personalitzada també minimitzarà els costos que per als contribuents té l'incompliment de les seues obligacions".

La directora de l'entitat ha reconegut la necessitat que la ATV reforce uns "serveis digitals i d'atenció a la ciutadania que siguen àgils, intuïtius, coneguts i compresos, ja que és l'única via de garantir que tothom té accés a això".

D'altra banda, la ATV continua avançant en el seu objectiu d'impulsar l'administració telemàtica a través d'una major digitalització i automatització dels formularis per a possibilitar que la ciutadania es relacione amb ella per mitjans electrònics. De fet, com ha confirmat hui Díaz, cinc dels principals models d'autoliquidació poden realitzar-se ja íntegrament per via telemàtica, sense necessitat que la ciutadania es desplace, són tres més que en 2020.

En concret, els contribuents ja poden optar per la presentació íntegra telemàtica d'emplenament, pagament i presentació de manera telemàtica del impueso de successions (650); l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (600); l'impost sobre transmissions patrimonials de vehicles (620) i la devolució d'ingressos indeguts (756), al que se suma l'impost sobre donacions (651), per al qual està habilitat el registre electrònic de la Generalitat o tràmit Z, amb el que ja es poden presentar íntegrament de manera telemàtica el 40% del total de models existents.

El programa d'actuació de la ATV per a 2021 va incloure 17 accions concretes englobades en tres grans objectius estratègics i encaminades a possibilitar que la ciutadania es relacione amb l'entitat íntegrament per mitjans electrònics; millorar les condicions i resultats de la lluita contra el frau fiscal; i millorar la gestió dels recursos assignats a la ATV.

"Objectius que estem complint segons l'estipulat i que està permetent que al tancament provisional de 2021, el volum d'autoliquidacions presentades per la ciutadania en compliment de les seues obligacions fiscals s'haja incrementat notablement", ha anunciat la directora de l'entitat.

La reunió del Consell Rector de la ATV ha estat presidida pel conseller d'Hisenda, Vicent Soler, qui ha posat damunt de la taula el balanç del Programa d'Actuació 2021 de l'Agència Tributària, al costat de la directora de l'entitat. A més, s'ha presentat el pla d'actuació per a 2022 i han fet balanç de les primeres reunions de la Comissió de Seguiment del Conveni Marc de Col·laboració entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a la recaptació de tributs i multes de fora de l'àmbit competencial de cada municipi, un de les principals fites aconseguides per la ATV en 2021.

Relació telemàtica

L'eliminació de la presentació i emplenament de models en paper continuarà sent en 2022 un altre dels principals objectius de la ATV "l'emplenament manual per part dels contribuents i que després siguen els gestors els que hagen de picar aqueixa mateixa informació a suports informàtics és una font molt important d'errors i sinònim de costos de gestió" ha indicat sobre aquest tema Díaz qui ha anunciat que, per això "s'eliminaran de manera gradual la possibilitat de descàrrega i impressió dels models que ja es puguen presentar telemàticament a través de la captura de la informació, facilitant l'assistència, presencial, telefònica o en línia a tota la ciutadania que tinga alguna limitació per a això".

De fet, gràcies a la millora en l'assistència (telefònica i virtual) per a l'emplenament de sol·licituds i autoliquidacions, així com a l'increment de l'ús de la web per a realitzar tràmits per part de la ciutadania, s'ha aconseguit que al tancament de 2021 el 86,30% dels models ja s'haja emplenat telemàticament (enfront de l'estimació inicial del 75%). Per al pròxim exercici, la ATV es marca com a repte que el percentatge de models presentats telemàticament de manera íntegra aconseguisca al 93%.

"Amb aquesta mesura aconseguirem una gestió més eficient, ja que es redueixen els temps de tramitació i s'avança en la digitalització dels expedients. També aconseguim avançar en la transició ecològica reduint considerablement l'ús del paper", ha subratllat la directora de l'entitat.

Lluita contra el frau fiscal

Un altre dels principals objectius estratègics de la ATV per a 2022 és continuar millorant les condicions i resultats contra el frau fiscal "en qualsevol de les seues modalitats i des d'una triple perspectiva de prevenció, amb campanyes genèriques d'informació a la ciutadania perquè procedisca a l'autoliquidació de les seues obligacions tributàries; control, amb actuacions intensives sobre àrees concretes i, per damunt de tot, major cooperació entre totes les administracions públiques".

Així, per a 2022 l'objectiu de l'Agència Tributària és reduir "significativament" de tots els ingressos de dret públic pendents de cobrament i ha fixat com a objectiu que en un termini màxim de 2 anys s'haja aconseguit "executar i depurar les liquidacions pendents". "Des de 2017 el departament de Recaptació de l'agència ha dut a terme una exhaustiva anàlisi de depuració de drets de cobrament pendent que ha permés millorar sensiblement l'execució i ingressos derivats de les actuacions de l'agència, quan hi havia a més nombrosos expedients a punt de caducar, per la qual cosa el pròxim exercici ens centrarem especialment en la depuració dels ingressos pendents derivats de tributs cedits, així com d'aquells pròxims a la prescripció", ha apuntat Sonia Díaz.

Per contra, la directora de la ATV també ha reconegut la necessitat que l'agència "augmente la seua efectivitat en la devolució dels ingressos cobrats als ciutadans de manera indeguda" i s'ha compromés a reduir fins a un màxim de 2'47 mesos "el temps en el qual la ATV procedirà a la devolució d'aquests".

"Això a més de millorar la confiança de la ciutadania en l'Agència, augmentar l'eficiència de la gestió recaptatòria, ja que ens permetrà reduir els costos (interessos de demora) que es reporten, la litigiosidad i, el més important, els temps d'espera dels ciutadans". Per a això, Sonia Díaz ha incidit en què és fonamental reforçar les eines de control per a reduir els errors, així com per a detectar aquells expedients el termini de devolució dels quals siga superior.

En qualsevol cas, per a evitar les actuacions de l'agència, Díaz ha insistit en la importància de implentar els canals de comunicació amb la ciutadania a través de chatbots i assistència interactiva; augmentar la informació i assistència al contribuent amb campanyes sobre la reducció de costos que impliquen les autoliquidacions voluntàries i augmentar la col·laboració interadministrativa.

De fet, al llarg de 2021 l'Agència Valenciana ha publicat i lloc en funcionament l'acord marc de col·laboració amb els ajuntaments (a través de la FVMP) per a la gestió recaptatòria executiva amb altres ens administratius, tal com ja té subscrit amb l'Ajuntament de València el que permet el cobrament de tots els tributs, impostos o multes municipals a ciutadans residents en altres localitats.

Recursos per a l'entitat

Finalment, la directora de l'entitat ha posat l'accent en les accions que s'han dut a terme en 2021 per a evitar la fugida de talent dins de la ATV i les places que s'han generat durant el citat exercici. Per a 2022, l'agència apostarà per la formació dels seus empleats i empleades, garantint 25 hores anuals per a millorar les seues competències i habilitats.

Te puede interesar
Lo más visto