Castelló, ciutat pionera en incentivar el reciclatge d’envasos amb un sistema de recompensa

La ciutadania podrà obtenir premis sostenibles i socials al reciclar pots i botelles de plàstic

General 03 de febrero de 2022 Redacció Redacció
02-02-2022 Garcia i Mollà reciclatge recompensa Castelló (5)

L’aposta de l’Ajuntament de Castelló per aprofundir en hàbits diaris sostenibles i cap a l’economia circular dóna un pas més amb RECICLOS, el sistema de reciclatge amb recompensa que ha instal·lat a la ciutat en coordinació amb la Generalitat Valenciana, i l’empresa encarregada de la gestió dels envasos, Ecoembes. El regidor de Reciclatge, Ignasi Garcia, la consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i el conseller delegat d’Ecoembes, Oscar Martín, han presentat aquesta màquina amb sistema de devolució i recompensa (SDR), ubicada al Mercat Central, que permetrà a la ciutadania obtindre premis sostenibles i socials al reciclar els seus pots i botelles de plàstic.
 
Es tracta d’un projecte basat en la tecnologia i els incentius que “ens permet sumar nous avanços cap a un sistema de devolució i recompensa com tenen en altres països europeus”, segons ha destacat el regidor Ignasi Garcia. Tal com ha assenyalat Garcia, “el sistema ens permet potenciar i motivar aquella gent que no recicla mitjançant un procediment de recompensa, ja que tirant una botelleta o un pot i amb una APP entrem en sortejos i premis”. La instal·lació del sistema segueix la línia estratègica del consistori de transició cap a l’economia circular “perquè els residus que generem es tracten i gestionen com toquen, tinguen més vides i es puguen recuperar i que, per tant, no acaben en abocadors o en el mar”, segons ha explicat Garcia.
 
Per la seua banda, la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha valorat l'ampliació progressiva del sistema "que suma nous municipis en l'estratègia d'incentius per a qui ho fa bé i motivació per a atraure a qui fins ara no ho ha fet". Un mecanisme que separa els bons comportaments dels dolents mitjançant una fórmula de bonificació. "Som la comunitat autònoma amb més experiència en l'aplicació d'informatització d'equipaments públics per al reciclatge i en la concessió d'incentius econòmics directes", ha destacat en referència als contenidors intel·ligents o als descomptes sobre la taxa de residus associada a la recollida separada a través dels ecoparcs. "Una política de digitalització dels serveis públics de recollida separada i reciclatge que és una realitat, que ha arribat per a quedar-se", ha afegit la consellera.
 
“Hui fem un nou pas important amb aquest cercle electrònic de recollida per a fomentar i millorar la captació separativa”. En aquesta línia Mollà s'ha referit a “les 1.883 tones d'envasos lleugers recollits a Castelló en 2021, un 8% més que en 2020 i fins a un 27% més que en 2019”, i ha confiat a millorar la xifra en 2022 “amb els més de 1.600 nous contenidors que incorporarem a la xarxa en tot el territori enguany”.
 
Així mateix, el conseller delegat d’Ecoembes, Oscar Martín, “el reciclatge és una eina clau per a fer front als reptes ambientals i que, a més, ha d'evolucionar alhora que la societat, que està en constant canvi. Gràcies a RECICLOS estem donant resposta a aquesta ciutadania compromesa amb el medi ambient i adaptant-nos als seus hàbits, cada vegada més digitals, per a facilitar-li que puga continuar participant en el reciclatge, contribuint a la circularitat dels envasos i millorant el seu municipi gràcies a les recompenses socials i sostenibles”. A més, ha afegit que “aquesta aposta per RECICLOS és fruit de la nostra col·laboració amb la Generalitat Valenciana, gràcies a la qual durant els últims anys s'han fet grans passos en matèria de reciclatge, en línia amb els objectius que la Unió Europea s'ha marcat”. 


 
Com funciona RECICLOS?
 
Per a fer ús de RECICLOS, la ciutadania de Castelló només ha de registrar-se en la app.reciclos.com i, a casa, escanejar el codi de barres de la llanda o botella de plàstic que volen reciclar abans de tirar-ho al poal. Una vegada al carrer, quan acudisquen al contenidor groc amb la seua bossa d'envasos, han de depositar-la allí i escanejar el codi QR que hi ha en el contenidor.
 
Aquest sistema de recompensa també compta amb la màquina ubicada al Mercat Central, en la qual els usuaris només han de dipositar totes les seues llandes i botelles de plàstic de begudes en la màquina RECICLOS i escanejar el QR que mostrarà la màquina.
 
En tots dos casos, en fer-ho, obtindran punts, denominats RECICLOS, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguen disponibles. Aquests punts tindran un límit setmanal amb la finalitat que els ciutadans no sols reciclen més i millor els seus envasos, sinó que consumisquen de manera responsable


 
Següent pas: aro intel·ligent
 
A més d'aquests contenidors i màquines en les quals ja es pot fer ús de RECICLOS, s'espera que al llarg de 2022 s'incorporen els “contenidors grocs intel·ligents”. Es tracta de contenidors que porten incorporat un cercle dotat de tecnologia capdavantera, que permet identificar cada envàs i associar-lo al costat d'altres dades com la localització del contenidor, i en els quals també es pot reciclar per a obtindre recompenses.
 
Per a això, els contenidors grocs intel·ligents utilitzen internet de les coses (iot), intel·ligència artificial, reconeixement d'imatges, tokenització i blockchain. Tot amb l'objectiu de continuar impulsant, d'una forma senzilla per al ciutadà, el reciclatge d'aquests envasos, realitzar un major seguiment i control dels residus al llarg de tot el procés i fomentar un reciclatge de qualitat que facilite la circularitat d'aquests.

Te puede interesar
Lo más visto