Vila-real aferma el seu paper de ciutat universitària amb l'inici dels actes commemoratius del 50 aniversari de la UNED

L'alcalde destaca l'aportació a la ciutat i a la província del centre associat, fundat en 1980 i pel qual han passat quasi 50.000 estudiants

General 18 de febrero de 2022 Redacció Redacció
50 anys UNED (2)

Vila-real consolida i reforça la seua vocació com a ciutat universitària amb l'inici dels actes amb motiu del 50 aniversari del naixement de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). El centre associat Cardenal Tarancón de Vila-real, fundat en 1980 –huit anys després de la creació de la UNED a nivell nacional-, i pel qual han passat prop de 50.000 estudiants, donarà el tret d'eixida a nivell nacional d'una de les activitats emmarcades en aquesta celebració per a acostar l'educació universitària als estudiants de secundària. L'alcalde de Vila-real, José Benlloch, ha participat aquest matí en la presentació dels actes commemoratius pel mig segle de la UNED, acompanyat per la directora del centre associat de la UNED a Vila-real, María Rosario Andreu, i el president de la Diputació de Castelló i president del Consell Rector del centre associat, José Martí.

Benlloch ha mostrat la seua satisfacció per comptar a Vila-real amb aquesta seu universitària des de fa 42 anys, “que ha permés accedir a l'educació universitària a un sector de la societat que no podia cursar estudis de manera presencial per diferents motius, estenent així la universalitat de l'educació”. L'alcalde ha assegurat que la UNED a Vila-real és un “cas d'èxit claríssim” i ha posat en relleu la col·laboració entre l'Ajuntament –que va realitzar la cessió del terreny- i la Diputació –que va construir l'edifici- perquè la ciutat poguera comptar amb una seu universitària. Sobre aquest tema, ha reconegut el paper dels ex alcaldes Samuel Garrido, Bautista Carceller i Enrique Ayet en el procés d'implantació de la UNED a Vila-real. “La col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real amb la UNED és fluïda i constant, en el marc de la nostra aliança amb la societat civil; una prova d'això és la cessió d'un local municipal per a la biblioteca universitària o el conveni anual de col·laboració de 17.680 euros per a l'organització de cursos i activitats com la UNED Sènior o el Campus Tàrrega”, ha detallat l'alcalde, qui també s'ha mostrat orgullós d'altres iniciatives impulsades per la UNED com les Conferències Blanques, “un espai de reflexió i debat que ha resultat ser molt enriquidor”.

En l'actual curs, la UNED de Vila-real compta amb 26 graus i 1.340 estudiants, a més dels 250 aproximadament que s'inscriuen en els cursos, tallers i jornades que organitza el centre associat. La majoria són de la província de Castelló -sobretot de Castelló ciutat (488) i Vila-real (120)-, però també hi ha d'altres punts d'Espanya i fins i tot d'altres països (Àustria, França i Gran Bretanya).

El president de la Diputació, José Martí, també ha felicitat la UNED per la seua labor perquè “l'educació universitària estiga a l'abast de tots” i ha posat l'accent en la importància que ha tingut per a Vila-real i per a la província aquest centre universitari. Així mateix, ha subratllat la necessitat de “remarcar la vocació de seu universitària de Vila-real i el seu lideratge en àmbits com la innovació”.

Per part seua, la directora del centre associat, María Rosario Andreu, ha explicat que el centre associat de Vila-real serà el primer a iniciar l'activitat ‘La UNED aprén en el teu col·le’, un programa per a acostar la universitat a l'educació secundària. Aquesta iniciativa començarà amb una activitat en el col·legi Fundació Flors, on els alumnes i alumnes faran una demostració de robòtica, un camp educatiu en el qual aquest centre és referent i pioner. Aquesta visita se celebrarà dimecres que ve 23 de febrer i comptarà amb la participació de la vicerectora primera de la UNED, Rosa María Martín Aranda, i la vicerectora de Tecnologia, Rocío Muñoz Mansilla.

Després de l'activitat, els alumnes de Fundació Flors es desplaçaran al centre associat de la UNED on tindrà lloc la Conferència Blanca ‘La dona científica combatent el covid-19’ a càrrec de la doctora en Biociències Moleculars i especialista en virologia Esther González.

 

Te puede interesar
Lo más visto