La Guàrdia Civil desarticula una xarxa que importava vehicles del mercat asiàtic, per a matricular-los a Espanya, fent-los passar per “microcotxes”

S'ha detingut a dues persones i investigat a altres onze pels suposat delictes de falsedat documental, estafa i contra el mercat i els consumidors

Successos 21 de febrero de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
2022-02-21_OP_EXEMPLUM_GIAT_02

La Guàrdia Civil, en la denominada operació Exemplum, ha desmantellat una xarxa dedicada a la importació de vehicles d'origen asiàtic que portaven Certificats de Conformitat (CoC) falsos, les dades dels quals no coincidien amb els reals del vehicle. 


La investigació es va iniciar quan la Guàrdia Civil va rebre la informació sobre una empresa situada a Barcelona, que estava important del mercat asiàtic, vehicles que portaven un CoC, les dades del qual no coincidien amb els del propi vehicle. En concret la contrasenya d'homologació que apareixia en la documentació, no s'adequava a la marca, model i tipus de vehicle, ni pertanyia al fabricant que suposadament l'emetia. Es tracta de vehicles de la categoria L6e, denominats “microcotxes”, que poden ser conduïts amb una llicència de conduir, és a dir, per menors d'edat, majors de 15 anys, quan en realitat per mesures, pesos, velocitat i homologacions, han de ser qualificats com L7e, que per a utilitzar-los és necessari el permís de conduir de la categoria B.


Per a això, l'empresari que importava els vehicles, va comptar amb la col·laboració d'una estació d'ITV situada a la província de Barcelona, els inspectors i el director de la qual tècnic examinant exclusivament les dades bàsiques i sense fer les comprovacions correctes, li facilitaven la Targeta d'Inspecció Tècnica necessària per a comercialitzar-los a Espanya, i després d'aquest pas, es dirigien a les Prefectures provincials de trànsit  de Barcelona i Tarragona, on obtenien el permís de circulació.


Les persones que adquirien els vehicles eren enganyades, pensant que compraven vehicles que es podien conduir amb la llicència AM, quan en realitat i a causa de les dimensions dels vehicles, és necessari per a conduir un permís superior de classe B, amb el consegüent risc per a la seguretat viària, en conduir vehicles de gran grandària, amb un permís que no era l'adequat.


El “modus operandi” utilitzat era el següent; l'empresari espanyol contactava amb l'homòleg asiàtic, que mitjançant transport naval i en contenidors, enviava els vehicles al port de Barcelona. Una vegada en territori espanyol, acudien a l'estació d'ITV amb un CoC fals, on els tècnics plasmaven les dades tal qual, sense comprovar-los i s'emetia la targeta d'inspecció tècnica, prèvia a la seua matriculació.

 
Els investigadors han pres manifestació als perjudicats que havien adquirit aquests vehicles “microcotxes”, retirant-los la targeta d'inspecció tècnica i el permís de circulació emesos i informant-los que fins que no legalitzen correctament el vehicle, no poden circular amb ell, a més d'obtindre, en el seu cas, el permís de conduir correcte. Tots dos documents seran enviats als organismes que els adjudiquen (Direcció General de Trànsit i Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme), per a sol·licitar la seua revocació.


En el marc s'ha detingut a una persona pels suposats delictes de falsedat documental, estafa i contra el mercat i els consumidors (publicitat enganyosa) i al director Tècnic de la ITV, per falsedat documental. A més, s'ha investigat a 11 treballadors de la ITV, també per falsedat documental. El principal investigat ha obtingut, gràcies a la importació fraudulenta i venda d'aquests vehicles, beneficis de més de 350.000 euros.


Així mateix, s'han retirat de la circulació a tots els vehicles que suposaven un risc greu per a la seguretat viària, al circular amb ells incomplint les condicions tècniques, quant a dimensions, velocitat etc., i amb una autorització administrativa per a conduir que no els habilita, en haver sigut emesa amb una targeta d'inspecció tècnica falsificada.


La investigació ha sigut duta a terme pel Grup d'Investigació i Anàlisi (GIAT Central), de l'Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil i continua oberta, no descartant detencions posteriors.

Te puede interesar
Lo más visto