La campanya del GAL Maestrat Plana Alta per a potenciar el treball de la dona en l'entorn rural arriba a milers de persones

Fins a huit referents femenines destaquen la qualitat de vida, la tranquil·litat, el tracte personal i l'orgull per treballar a l'interior

General08 de marzo de 2022RedaccióRedacció
PRESIDENTE GAL Y PERSONAL TÉCNICO

La campanya ‘Dones rurals i amb futur’ impulsada pel Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta ha aconseguit a milers de persones a les quals ha traslladat el treball i la importància que té la dona en el món rural. Fins a huit dones han compartit les seues experiències i com han arribat a ser referents en els seus sectors professionals dins d'una iniciativa posada en marxa a través de les xarxes socials i que aquest dilluns ha finalitzat amb l'últim testimoniatge de les protagonistes.

Cal tindre en compte que el GAL Maestrat Plana Alta ha impulsat la campanya 'Dones Rurals i Amb Futur' per a donar visibilitat a la dona rural i el seu paper fonamental com a dinamitzadora de l'activitat dels pobles. És una campanya que ha estat duent a terme en Facebook les últimes setmanes i que ha comptat amb la implicació de les dones dels pobles, que han estat compartint les seues experiències vitals i professionals en l'entorn rural.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta ha destacat que “la campanya ‘Dones rurals i amb futur’ ajuda a posar en valor l'impagable treball de milers de dones que ajuden a consolidar oportunitats laborals i la població en el nostre territori. Per això, una part molt important del nostre treball va en la línia d'ajudar-les a impulsar els seus projectes professionals, amb un important finançament dels seus negocis en molts dels casos”.

Al llarg de la campanya desenvolupada aquestes setmanes, s'ha visibilitzat l'important paper de la dona en aquests pobles rurals de l'interior a través dels testimoniatges de huit dones de diferents edats i professions. En aquests post en Facebook, aquestes dones han explicat la seua trajectòria professional, el motiu pel qual van decidir quedar-se a viure i treballar al seu poble i què és el que més valoren de la seua vida en aquest entorn rural.

Així, la qualitat de vida, la tranquil·litat, les relacions personals i l'orgull de pertànyer a un territori com el del Maestrat i Plana Alta apareixen com a element comú en tots els testimoniatges que, d'altra banda, contribueixen a més a visibilitzar les professions de joves qualificades que han triat quedar-se al poble, com és el cas d'una periodista o una arquitecta. L'emprenedoria també és un altre dels elements comuns de diversos dels testimoniatges.

Domingo Giner ha incidit en què “la repercussió que està tenint en el nostre territori és bastant bona i el seu objectiu està alineat perfectament amb el del GAL de posar en valor aquest territori rural com a viver de noves oportunitats econòmiques i laborals, així com en el de posar en valor el nostre territori i donar-lo a conéixer per a atraure més d'aqueixes oportunitats”.

En el perfil de Facebook ‘Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420’ es poden conéixer els exemples de dones empresàries que estan desenvolupant els seus projectes o treballant en l'entorn rural. Per a això, el GAL ha creat l'etiqueta ‘Dones rurals i amb futur’ per a promoure més iniciatives de dones emprenedores.

Han aprovat ajudes a dones per 1.898.000 euros entre 2018 i 2021

La dinamització dels projectes empresarials impulsats per dones és una de les prioritats del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta. Tant és així, que entre 2018 i 2021 ha aprovat ajudes per valor d'1.898.000 euros per a 36 empreses creades i dirigides específicament per dones del medi rural.

Aquesta subvenció global de quasi 1.9 milions d'euros procedents de Fons LEADER i gestionats per GAL Maestrat Plana Alta en els quatre últims exercicis encara està en fase d'execució i, si es culminaren tots, suposarien 3.191.754,69 euros d'inversió total. Això significa que el GAL Maestrat Plana Alta hauria aportat quasi el 60% dels diners, de mitjana, que necessitaven aquestes dones per a desenvolupar els seus projectes empresarials, és a dir, quasi dues terceres parts de la inversió.

De tots aquests projectes aprovació per a crear o ampliar per dones, set corresponen a les ajudes aprovades en 2018 i altres cinc a les corresponents a 2019 i en 2020 s'han subvencionat 11 projectes promoguts per dones. Finalment, en 2021 van ser 13 els projectes promoguts o participats per dones que ha donat suport al GAL Maestrat Plana Alta.

El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, amb motiu de la celebració d'avui, ‘Dia Internacional de la Dona’, ha assegurat que “el desenvolupament empresarial de les dones és una prioritat per a nosaltres, per això els estem facilitant en alguns casos fins al 60% del pressupost que necessitaven per a desenvolupar els seus projectes empresarials. En la majoria de les ocasions es tracta també dels seus projectes de vida, perquè sense aquests diners algunes s'haurien vist obligades a haver de buscar-se un futur lluny dels seus pobles”.

Giner destaca que “gràcies a aquestes ajudes concedim a moltes famílies del món rural la possibilitat de generar recursos econòmics i llocs de treball, una cosa fonamental si volem realment prendre mesures que ajuden a frenar la despoblació a l'interior de les nostres comarques”.

Cal recordar que les ajudes LEADER està cofinançades per les següents entitats, fons LEADER de la Unió Europea amb el 53,00%, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana amb el 38,14% i el Ministeri d'Agricultura amb el 8,86%.

Un Grup d'Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d'Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l'objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d'ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d'en Doménec, Traiguera, Vall d'Alba, Vilafamés, Vilanova d'Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).

Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d'Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d'aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural.

Te puede interesar
Lo más visto