Ximo Puig anuncia un decret llei amb ajudes per a fer front a l'impacte de la pujada dels preus energètics per la guerra d'Ucraïna en les empreses i en les famílies

"Ha d'haver-hi una intervenció pública europea per al control dels preus" de l'energia, defensa el president, que garanteix que el Consell aprofitarà tota la seua capacitat competencial per a pal·liar aquesta situació

Economía 11 de marzo de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
XIMO-PUIG-kV0--620x349@abc

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell aprovarà la setmana pròxima un decret llei amb mesures per a fer front als efectes econòmics de la guerra d'Ucraïna tant en les empreses com en les famílies.

Així ho ha assenyalat el president de la Generalitat en la sessió de control de les Corts, on ha explicat que aquest decret llei contemplarà actuacions, en el marc de les seues competències, per a ajudar a tots els sectors productius i a les famílies amb la finalitat de reduir l'impacte de la pujada dels preus energètics.

El president ha avançat, d'altra banda, que demanarà també en la Conferència de Presidentes i Presidents que se celebrarà el pròxim dia 13 a la Palma mesures estatals de suport als sectors productius i a les persones, així com una resposta "molt més potent" que l'anunciada per la UE per a limitar la pujada dels costos energètics.

"Ha d'haver-hi una intervenció pública europea per al control dels preus" de l'energia, ha defensat el president, que ha garantit que el Consell podrà tota la seua capacitat competencial "al servei de les persones i de les empreses", amb la finalitat de pal·liar una situació que "ataca al cor de la recuperació" en un moment en què s'estava afermant el creixement econòmic després dels durs moments viscuts durant la pandèmia.

El president ha insistit que l'impacte de la guerra sobre l'economia "és d'unes conseqüències imprevisibles" i ha exigit aqueixa "reacció de la màxima potència" per part de la Unió Europea "per a secundar amb la màxima intensitat a tots els sectors productius". "Cal marcar preus, cal posar límit als preus de l'energia", perquè l'augment dels costos "és absolutament insostenible", ha agregat.

A més, el president també ha advocat per reformular els fons europeus per a "transitar en aquesta situació excepcional" provocada en el mercat energètic, perquè, en cas contrari, "el mal serà irreversible".

El cap del Consell ha subratllat, així mateix, que s'està vivint una situació d'una "immensa gravetat", perquè la "brutal agressió" del Govern de Putin a Rússia "està causant dolor, angoixa i mort" i suposa "la pitjor amenaça a la pau, la democràcia i l'estabilitat des de la Segona Guerra Mundial".

20 tràilers d'ajuda humanitària

Davant això, "des del minut zero", tant el Consell com el conjunt de la societat valenciana han mostrat tot el suport al poble ucraïnés, ha indicat Puig, qui ha avançat que la setmana vinent 20 tràilers eixiran des de la Comunitat Valenciana amb ajuda humanitària per a la seua distribució al país.

Tal com ha recordat, el Consell ha arbitrat mesures per a la coordinació de l'enviament d'ajuda humanitària, amb l'habilitació de tres magatzems logístics de recepció de material humanitari en les capitals de província de la Comunitat Valenciana, així per a l'acolliment a persones refugides, amb la ubicació a Alacant d'un dels centres d'aquestes característiques amb els quals comptarà Espanya, a més d'aprovar mesures immediates de caràcter social, educatiu i sanitari.

A les persones que fugen de la guerra se'ls ha facilitat "targeta SIP des de li primer dia, posiblidad de treballar des del primer dia, possibilitat d'acolliment des del primer dia; aqueixa és una societat decent, aqueixa és la societat valenciana", ha manifestat.

Te puede interesar
Lo más visto