Agricultura proposarà a Enesa la introducció de noves línies en les assegurances agràries per a millorar les prestacions del sistema que rep el sector

El secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural anuncia que sol·licitarà la posada en marxa d'un mecanisme assegurador que actue sobre els ingressos dels agricultors

Economía 19 de marzo de 2022 Redacció Redacció
ee

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha acordat amb representants del sector agrari valencià traslladar a Enesa -l'entitat estatal de l'assegurança agrària dependent del Ministeri d'Agricultura i encarregada d'elaborar i proposar al Govern els plans relatius a aquesta matèria- la introducció d'una sèrie de novetats i modificacions encaminades a millorar les prestacions del sistema d'assegurances vigent en l'àmbit de l'activitat agrària i ramadera.

Aquesta decisió s'ha adoptat en el transcurs de la reunió que es va mantindre el passat 16 de març el secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Roger Llanes, i el director general, Antonio Quintana, amb dirigents de les organitzacions agràries i les cooperatives que constitueixen, al costat de la Generalitat, la denominada Mesa Valenciana d'Assegurances Agràries.

Durant la trobada s'ha passat revista a la situació actual en la qual es troben les condicions de contractació de les diverses línies asseguradores, al mateix temps que s'han plantejat tant diferents opcions per a fer més atractives algunes d'elles com la possibilitat de crear nous mecanismes de protecció davant determinats riscos.

El departament agrari de la Generalitat traslladarà aquestes propostes a Ensesa i també a Agroseguro -el pool d'empreses format actualment per 18 companyies asseguradores- perquè siguen preses en consideració a fi de satisfer així les demandes del sector.

"La reunió que hem mantingut hui -ha explicat Roger Llanes- ha sigut molt fructífera perquè ens ha permés realitzar una anàlisi detallada de la situació i si bé és molt cert que comptem amb un dels sistemes d'assegurances més acreditades i solvents del món, també ho és que sempre existeix un cert marge de millora i aqueixa és la línia de treball en la qual estem compromesos".

Segur d'ingressos i assegurança per a la cirera

Entre els punts més nous i de major importància que la Conselleria dirigida per Mollà proposarà a Enesa, després d'escoltar les peticions del sector, destaca de manera especialment significativa l'elaboració d'un estudi per a la posada en marxa d'una assegurança d'ingressos.

Es tracta d'un mecanisme assegurador, amb el qual només compten uns pocs països, com els Estats Units, a tot el món, destinat a cobrir els riscos que generen les fluctuacions dels mercats.

A més, també es plantejarà que s'inicien els treballs per a desenvolupar una línia de segur pròpia per a la cirera de la muntanya d'Alacant, una línia que contemple les especificitats d'aquest cultiu i tinga en compte en paper fonamental que juga en la lluita contra el despoblament.

La introducció de millores en l'extensió de garantia de cítrics i en les primes de retirada dels cadàvers en ramaderia van ser els altres punts principals abordats en la trobada de hui.

El secretari autonòmic d'Agricultura ha destacat "l'enorme importància que tenen les assegurances com a instrument bàsic per a la protecció de les rendes d'agricultors i ramaders, màximament en un escenari tan complicat com l'actual, amb la guerra a Ucraïna com a teló de fons" i ha recordat que "el Consell és el govern autonòmic de tota Espanya que més pressupost destina a ajudes directes per a afavorir la contractació de l'assegurança. En 2022 aqueix pressupost ascendeix a la xifra de 28,5 milions d'euros".

Te puede interesar
Lo más visto