Turisme Comunitat Valenciana impulsa un programa formatiu en hostaleria i allotjament dirigit a refugiats ucraïnesos

Colomer reitera que l'objectiu d'aquests cursos és "facilitar la integració laboral mentre dure la *estacia dels refugiats ucraïnesos entre nosaltres"

General 13 de abril de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
HOSTELERIA_ok

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, s'ha reunit amb el sector turístic d'Alacant, i representants de la delegació del govern d'Espanya, per a traslladar les accions formatives en hostaleria i allotjament que componen el programa que Turisme Comunitat Valenciana ha posat en marxa per als refugiats ucraïnesos a la Ciutat de la Llum.

Turisme Comunitat Valenciana, a través de la xarxa de Centres de Turisme (CdT), i amb la col·laboració de l'Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec), ha posat en marxa un programa formatiu bàsic per als refugiats ucraïnesos que estan arribant a la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de proporcionar-los la mínima capacitació professional per a incorporar-se a llocs de treball d'hostaleria i allotjament.

Colomer ha qualificat la reunió com "molt productiva" i ha ressaltat que el sector turístic "ha demostrat en nombroses ocasions la seua capacitat per a estar a l'altura, tant en els pitjors temps de la pandèmia com en aquest episodi tràgic de la guerra d'Ucraïna, per a col·laborar amb el nostre sistema formatiu".

Per a Francesc Colomer, "és important treballar junts en la formació i el reciclatge per a facilitar la integració laboral mentre dure l'estada dels refugiats ucraïnesos entre nosaltres" i ha explicat que "els cursos estan enfocats a tot el sector turístic, molt important per a l'economia de la Comunitat Valenciana".

Per això, ha incidit en què des de Turisme s'ha treballat juntament amb el sector, para de posar al servei de les persones refugiades per la invasió russa a Ucraïna, una formació turística bàsica. L'objectiu és "bastir ponts entre les necessitats dels refugiats i les de les empreses del sector turístic de la Comunitat", ha recalcat, ja que "ve un temps de dinàmica i de necessitat de professionals".

Francesc Colomer ha assenyalat que aquest programa formatiu ja s'ha iniciat, "divendres passat va tindre lloc el primer dels cursos en el CdT de Benidorm", al mateix temps que ha declarat que el plantejament no són cursos de llarga duració, i ha incidit en "la possibilitat d'ampliar la formació", destacant "l'elasticitat, la innovació i la capacitat d'adaptació" de la formació de la Xarxa de CdT".

A més, el titular de Turisme, ha explicat que "a Alacant s'utilitzaran les instal·lacions que Alacant Gastronòmica Solidària té en Ciutat de la Llum per als cursos de cuina".

Per a Colomer "és important escoltar l'empresa i la seua implicació en aquest programa", i en aquesta línia ha destacat "el protagonisme del sector turístic i de la formació que es preste al ciutadà ucraïnés".

Respecte als perfils dels participants en la formació, el titular de Turisme ha assenyalat que "aproximadament un 50% tenen formació superior, i del que es tracta ací és d'ampliar i reorientar el seu futur laboral cap al turisme" i ha reiterat que l'objectiu és "facilitar la millor de les integracions possibles".

El sector turístic, per part seua, s'ha mostrat disposat a col·laborar en la planificació de la formació necessària per a la incorporació laboral d'aquest col·lectiu.

Pla de Formació

Aquest cicle formatiu, impulsat per Turisme i Hosbec, se centra en proporcionar la mínima capacitació professional per a incorporar-se a treballs d'hostaleria i allotjament. D'aquesta manera, aquest pla es compon de diferents cursos enfocats a la professionalització bàsica en aquests dos àmbits i que s'impartiran a través de la Xarxa CdT.

En concret, el programa ofereix de moment el curs de 'Manipulació d'Aliments', que habilita per a treballar en hostaleria, de 5 hores de duració i que va començar a impartir-se divendres passat 8 d'abril en el CdT de Benidorm. El pla també oferirà formació de 'Operacions bàsiques en cuina', 'Operacions bàsiques en sala' i 'Operacions bàsiques en pisos i neteja", de dues setmanes de duració cadascun d'ells.

Els cursos s'imparteixen en idioma ucraïnés amb material en la seua llengua materna, són gratuïts, presencials i s'organitzaran en aquells CdT per als quals hi haja un mínim d'alumnes necessaris. La Xarxa CdT es compon d'onze centres situats en les tres províncies.

Per a la difusió d'aquest programa formatiu s'han elaborat 5.000 fullets que es distribueixen a la Ciutat de la Llum, on se situa el '*hub' de redistribució de refugiats, per a transmetre la possibilitat d'accedir a l'esmentada formació i als possibles llocs de treball derivats d'aquest procés.

A més, des de Turisme Comunitat Valenciana s'ha instat el sector a localitzar a responsables de Recursos Humans i coordinadors d'ONGs que puguen ajudar a difondre aquestes iniciatives de formació entre els refugiats.

Te puede interesar
Lo más visto