El CES CV constata el dinamisme de l'economia valenciana amb un descens de la desocupació i el creixement de la contractació indefinida

El dinamisme de l'activitat econòmica que va registrar en el primer trimestre de 2022 la Comunitat Valenciana guarda estreta relació amb el bon comportament del mercat de treball

Economía 06 de mayo de 2022 Redacció Redacció
IMG_5399

Així, entre gener i març l'ocupació va créixer en 39.900 persones. En aqueixa línia es va registrar en l'arrancada de l'any un increment del 16,1 per cent de les contractacions, especialment les indefinides, i es constata l'increment del nombre de contractes indefinits, a partir de la reforma laboral, com apunten les fitxes d'actualitat i indicadors del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana (CES CV). Recullen també un important augment dels preus, la qual cosa comporta una taxa d'inflació del 10,2 per cent al final del primer trimestre.

Les dades que maneja el CES CV, amb base en l'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ressalten aqueix bon comportament del mercat de treball en la Comunitat Valenciana en el primer trimestre de 2022, reflex del dinamisme de l'activitat econòmica.

L'ocupació en la Comunitat Valenciana, afig, ha crescut en 39.900 persones en el primer trimestre de 2022 i el total de les ocupades és de​ 2.155.800. En termes relatius, la Comunitat Valenciana ha sigut la segona autonomia on més ha crescut l'ocupació respecte al mateix període del 2021 (8,1%), després de Canàries (15,1%). El sector Serveis és el que més va emprar va generar, amb 22.900 ocupacions, per davant de la Construcció amb 9.800 i l'Agricultura amb 7.400. Tan sols la Indústria ha experimentat una lleugera caiguda.

El Comité destaca el descens de la desocupació en prop de 38.000 persones, la qual cosa ha situat la taxa d'atur en un 12,85%, per davall de la mitjana nacional (13,65%), la qual cosa ofereix un total de 317.800 persones desocupades, representant les dones el 52,3% d'aquest total.

En aquest balanç del primer trimestre es detecta una forta tendència alcista dels preus, en la línia iniciada en 2021. En aquest context, la inflació en la Comunitat Valenciana s'ha situat en un 10,2% al març de 2022, percentatge que no s'aconseguia des d'abril de 1985. Aquest augment s'ha degut a les pujades en la majoria dels seus components, però especialment pel repunt dels preus de l'electricitat, els carburants i els aliments i begudes no alcohòliques. En tant que la inflació subjacent s'ha elevat fins al 3,6%, sis dècimes més que en el mes precedent. Unes dades que cal valorar en el context de crisi generada pel conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna.

La Comunitat Valenciana va tancar l'any amb el dèficit més elevat en valor absolut i és la segona, darrere de la Regió de Múrcia, en percentatge sobre el PIB. El dèficit públic de la Comunitat és de 1.292 milions d'euros, la qual cosa representa el 1,15% sobre el PIB. Un dèficit que genera més endeutament, de manera que el deute viu acumulat per la Comunitat Valenciana a la fi de 2021 va aconseguir els 53.820 milions d'euros, la qual cosa la converteix en la segona més endeutada en valor absolut, per darrere de Catalunya. Un deute que en bona mitjana té el seu origen en l'infrafinançament.

En percentatge, aquest deute representa un 47,8% del PIB de la Comunitat i és el major de totes les comunitats autònomes. En aqueix increment del dèficit influeix l'infrafinançament. Un problema que ha sigut denunciat en repetides ocasions per les agents socials i l'administració valenciana. Per això, es fa imprescindible la reforma del sistema de finançament autonòmic com a mesura urgent i necessària per a la sostenibilitat financera de la nostra Comunitat.

El CES CV destaca també que en el primer trimestre de l'any es va registrar un augment de la contractació que al març va augmentar en un 16,1% sobre febrer. Una nota positiva a la qual se suma la qualitat dels contractes registrats. Així, el 32 per cent van ser indefinits, la qual cosa representa huit punts més que al febrer. D'aquests contractes, un 32,9 per cent van ser per a dones i un 31,3 per cent en homes. Així mateix, el nombre de contractes temporals va ser del 68 per cent. En aqueix context es constaten els efectes positius introduïts en la reforma laboral.

Te puede interesar
Lo más visto