La Diputació de Castelló organitza un Congrés amb motiu del seu bicentenari per a repassar la història i el futur de les institucions provincials

El Saló de Recepcions acollirà durant quatre dies, del 24 al 27 de maig, un ampli debat sobre el passat i present de les diputacions, a més d'analitzar els nous reptes de les institucions i el seu encaix constitucional

General13 de mayo de 2022RedaccióRedacció
jose marti

La Diputació de Castelló ha organitzat un Congrés amb motiu del seu bicentenari que té com a meta «fer un repàs sobre el naixement de les diputacions, el seu paper al llarg de la història i el futur de les institucions provincials en l'actual estructura territorial de l'Estat», tal com ha anunciat el president José Martí.

El Congrés, que es desenvoluparà durant quatre jornades, se celebrarà en el Saló de Recepcions del Palau Provincial del 24 al 27 de maig i comptarà, a més de José Martí, amb la presència, entre altres, de Carmen Calvo, exvicepresidenta del Govern; Antonio Such, director general de l'Administració Local de la Generalitat; Nicolás Reynés, coordinador de Partenalia; Eva Alcón, rectora de la Universitat Jaume I, així com experts de les universitats de València, Saragossa, Granada, Jaume I de Castelló i de centres universitaris de Mèxic.

Els actes començaran el dimarts 24 de maig, amb la presentació del llibre “Ajuntament d'Ajuntaments. Els orígens de la Diputació Provincial de Castelló. 1812-1823”, de Manuel Chust i José Antonio Pérez Juan. Els autors del treball estaran acompanyats en el Saló de Recepcions del Palau Provincial pel president de la Diputació, José Martí, i la rectora de l'UJI, Eva Alcón.

Per al dimecres 25 de maig s'ha preparat una doble sessió. Al matí, el debat “Fa 200 anys. Els orígens de l'Estat Nació en tots dos hemisferis: províncies i diputacions en el Trienni Liberal”, que comptarà amb Carmen García Moreno, de la Universitat de València, i Pedro Rújula, de la Universitat de Saragossa.

Després d'això, una anàlisi més concreta de les diputacions valencianes en el trienni liberal i el bicentenari de la Diputació de Castelló, amb la participació de Manuel Chust, de la Universitat Jaume I, i de José Antonio Pérez Juan, de la Universitat Miguel Hernández. Ja a la vesprada es donarà a conéixer l'evolució històrica d'altres diputacions en concret a Mèxic, amb la participació telemàtica de Mariana Terán, de la Universitat Autònoma de Zacatecas, i Graciela Bernal, de la Universitat de Guanajuato.

El dijous 26 de maig, sota el lema “Del passat al present: diputacions i governs intermedis”, serà el torn d'Antonio Such, director general d'Administració Local de la Generalitat, que impartirà la xarra “Diputacions i ajuntaments hui a la Comunitat Valenciana”. També està prevista la presència de Nicolás Reynés, coordinador de Partenalia i delegat de la Confederació Europea de Poders Locals Intermedis (Cepli), que parlarà de “El paper dels poders locals intermedis a la UE”.

El congrés acabarà el divendres 27 de maig amb una anàlisi sobre l'encaix constitucional i nous reptes de les diputacions. Així, Manuel Zafra, de la Universitat de Granada, parlarà de “La intermunicipalitat com a garant de l'autonomia municipal. Després d'un descans, serà el torn de Carmen Calvo, exvicepresidenta del Govern d'Espanya i diputada en el Congrés, que dissertarà sobre “Les diputacions en l'estructura territorial de l'Estat”. Finalment, el president de la institució provincial castellonenca, José Martí, clausurarà el congrés.

Te puede interesar
Lo más visto