Castelló optarà a fons europeus per a rehabilitar la biblioteca municipal i reforçar el seu ús

L'alcaldessa detalla la proposta que està valorada en 4,2 milions d'euros i que dissenya un espai sostenible i intel·ligent

General 26 de mayo de 2022 Redacció Redacció
biblio

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha presentat hui la proposta de rehabilitació de la biblioteca municipal del carrer Major. “Una proposta arquitectònica integrada, integral i innovadora, que compleix amb criteris de sostenibilitat, innovació, accessibilitat i cohesió social, i que busca convertir la nova biblioteca en un edifici intel·ligent i de referència, reforçant els seus usos, i sent un punt de trobada social i cultural”, com ha detallat Marco.

Acompanyada de les regidores de Patrimoni i de Cultura, Pilar Escuder i Verònica Ruiz, respectivament, l'alcaldessa ha explicat que demà està previst aprovar en Junta de Govern Local la sol·licitud del finançament europeu d'acord amb la memòria descriptiva presentada, per a optar a la convocatòria d'ajudes al Pla d'Impuls a la Rehabilitació d'Edificis Públics (PIREP) convocades pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència; els fons Next Generation. El pressupost total de la rehabilitació proposada per a la biblioteca és de 4,2 milions d'euros. Se sol·licita un finançament de 2,6 milions de fons europeus (el 62%); i els altres 1,6 milions d'euros (el 38%) són aportació municipal.

La regidora de Patrimoni ha destacat “la recuperació i posada en valor del patrimoni que comporta aquesta remodelació de la biblioteca, que millorarà un edifici de servei públic obert a la ciutadania”. Per part seua, la regidora de Cultura ha manifestat que “és una inversió necessària que ens permet actualitzar una institució fonamental per a la democratització de la cultura”. Així mateix, la regidora Ruiz ha destacat que “el projecte posa en valor un espai de cohesió social i cultural per a la ciutat de Castelló que segur que impulsa i modernitza la nostra biblioteca”.

La intervenció, denominada Biblioteca 5.0: Una plaça urbana de la cultura, cerca “generar un espai obert i inclusiu conservant l'essència d'un edifici del segle XVIII, situat en l'antiga Casa Andreu, en ple centre històric de Castelló”, ha apuntat Marco, per a passar a detallar la proposta.

Característiques de la memòria descriptiva

La planta baixa es concep com un bescanviador urbà; un espai retornat a la ciutat que integra elements d'ús públic com l'espai per a bicicletes o bústies intel·ligents. I les plantes superiors alberguen usos públics. Hi haurà un soterrani en dues plantes per al depòsit de llibres i es promou l'ús de l'escala com a element principal de comunicació, introduint, a més, un ascensor.

Existeixen multitud de connexions amb espais exteriors de diferent índole (balcons, terrasses, pati). La vegetació es tracta com un element compositiu, la qual cosa genera un espai amable i connectat amb la naturalesa.

La rehabilitació proposada recupera la composició tripartida de la façana i intervé en la totalitat de l'envolupant de l'edifici per a aconseguir un millor rendiment energètic. A l'interior, s'elimina part del mur central, generant espais amplis i continus i es crea una gran claraboia/atri central, que funciona com un element bioclimàtic clau, ja que permet la correcta ventilació i il·luminació de l'edifici.

Les estratègies bioclimàtiques (proteccions solars, vegetació, claraboies, optimització de les superfícies envidrades, recuperador de la calor…), permeten justificar més del 30% de l'estalvi de l'energia primària no renovable. A més, amb altres mesures actives com la instal·lació de plaques fotovoltaiques, i la introducció d'equips de climatització d'alt rendiment, serà possible arribar a ser un edifici de consum quasi nul, que és l'objectiu de l'Ajuntament.

També s'ha tingut en compte la reutilització d'aigua de pluja a través de la coberta enjardinada i l'aljub. I la major part dels materials de demolició es reutilitzaran en el propi edifici, es donaran o reciclaran.

A destacar també que s'incorpora la tecnologia Smart building, que estarà integrada amb la plataforma intel·ligent de la ciutat i inclourà el monitoratge dels aforaments, qualitat de l'aire, energia, nivells lumínics i gestió del reg. També s'utilitza la tecnologia per a millora la inclusivitat amb la introducció de campanes immersives, o la realitat augmentada per a facilitar la cerca de llibres.

El nou espai dissenyat, sobre la descripció que es presentarà per a optar a les ajudes europees, és un edifique de referència, seguint els criteris de la Nova Bauhaus Europea; un projecte mediambiental, econòmic i cultural l'objectiu del qual és combinar el disseny, la sostenibilitat, l'accessibilitat, l'assequibilitat i la inversió per a contribuir al compliment del Pacte Verd Europeu. Per a l'elaboració de la memòria descriptiva s'ha comptat amb la col·laboració del Centre de Referència Estatal d'Autonomia Personal i Ajudes Tècniques, per a garantir l'accessibilitat física i digital de l'edifici.

I és una proposta innovadora, plural, accessible i sostenible de referència nacional, que s'ha concebut des d'una visió global i després d'un procés participatiu que ha comptat amb aportacions de la ciutadania, a través d'enquestes a la població, reunions amb agents culturals i amb la col·laboració del Consell Social de la Ciutat, que és l'òrgan participatiu consultiu de referència a Castelló.

Te puede interesar
Lo más visto