Els primers preus de la pròxima campanya citrícola són un 30% inferiors als costos

AVA-ASAJA reclama als polítics que “es posen les piles ja o la societat pagarà les conseqüències d'un abandó immediat i espectacular dels citricultors”

General 19 de julio de 2022 Redacció Redacció
dd69c1cc-ef55-44e0-a70c-2482e3f74fce

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) denúncia que les primeres operacions de compravenda que comencen a formalitzar agricultors i operadors comercials de cara a la pròxima campanya citrícola estableixen uns preus en origen que se situen fins a un 30% per davall dels costos mitjans de producció.

A fi d'aprovisionar-se de suficient fruita davant una temporada on es preveu una reducció de collita a causa de les adversitats climàtiques, diversos comerços privats estan mostrant interés per comprar. En el cas de la taronja Navelina ofereixen preus entorn de 0,21 €/kg. No obstant això, les despeses que suposa el cultiu de la taronja superen els 0,32 €/kg després d'haver augmentat un 40% en els dos últims anys, segons calcula l'organització agrària a partir de les dades de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i del Ministeri d'Agricultura. Els comerços també tracten d'adquirir clementines precoces protegides d'alta qualitat a 0,28 €/kg, enfront dels 0,39 €/kg als quals ascendeixen els costos de producció. És a dir, tant en taronges com en mandarines, un productor tipus estaria perdent 0,11 euros per cada quilo que embena a aqueix preu.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “hi ha qui pot pensar que és un bon preu després del desastre de la passada campanya, quan les cotitzacions de les taronges es van afonar per davall dels 0,10 €/kg, però si fem números i veiem com s'han disparat tots els costos, es tracta de quantitats que condueixen als productors a la ruïna”. Per això, el dirigent agrari demana “prudència i coherència respecte al preu de venda” i a més recomana “no precipitar-se a l'hora de vendre les collites, màximament en una campanya amb una producció que es preveu tala a causa de la combinació letal de males condicions meteorològiques a la primavera”.

 Quant al missatge dirigit a les administracions, Aigualit alerta que “la llei de la cadena alimentària segueix sense funcionar i sense donar resposta als abusos comercials. Els agricultors, sobretot en productes peribles, no podem repercutir l'escalada de costos perquè el preu ve impost de dalt cap avall. Al final només es beneficien les empreses que depenen del productor provocant la ruïna d'aquest”. Després del balanç negatiu de les últimes campanyes, Aguado reclama als polítics que “es posen les piles ja perquè, o posen en marxa mesures de mercat veritablement eficaços que permeten reconduir aquesta tendència, o es produirà un abandó immediat, espectacular i de no retorn dels citricultors. Cansats de treballar intensament i perdre diners, els majors deixaran de gastar la seua minsa pensió per a mantindre els camps i els pocs joves que queden fugiran a la recerca d'una activitat professional viable”.

Durant la seua recent compareixença en la comissió del sector citrícola de les Corts Valencianes, el president de AVA-ASAJA va subratllar el seu “cansament per haver de repetir tantes vegades el mateix, cosa que significa que la classe política no ha fets els seus deures durant dècades i segueix sense fer-los. L'única cosa en el que sembla interessada és a aprovar normatives ambientals que afigen burocràcia i traves que ens indueixen més costos. Així, el que fa anys em semblava ignorància o covardia, ara pense que és desinterés. La producció agrària no està en l'agenda política, potser perquè ací no hi ha portes giratòries”.

Aguado conclou que “s'equivoquen aquells polítics que vegen en els baixos preus en origen un problema estrictament agrari, ja que si no aporten solucions serà la societat en el seu conjunt la que acabarà pagant les conseqüències: més terres sense cultivar i pastura de les flames, més despoblació en les àrees rurals, més dependència d'importacions foranes amb major petjada de carboni i menors garanties de seguretat alimentària i salut, i més pèrdua de sobirania alimentària en una Europa dividida i decadent”. 

Te puede interesar
Lo más visto