AVA-ASAJA alerta que els senglars disparen a l'estiu els danys agraris a la recerca d'aigua i menjar

Els animals salvatges tomben tarongers joves, trenquen gomes de degoteig, devoren ametles encara verdes, cereals, hortalisses i melons a València i Castelló

General 03 de agosto de 2022 Redacció Redacció

 L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) alerta que l'excessiva i incontrolada població de fauna salvatge, sobretot de senglars, està disparant en ple estiu els danys en l'agricultura. Els animals silvestres s'expandeixen geogràficament i cada vegada més baixen de les muntanyes als camps de cultiu a la recerca d'aigua i menjar. Segons nombrosos agricultors consultats, el problema s'agreuja en les explotacions de regadiu, algunes de les quals es situen al costat d'urbanitzacions i municipis, a les províncies de València i Castelló.

AVA-ASAJA constata sinistres provocats pels senglars i altres espècies salvatges com conills i cabres entre altres que adquireixen una creixent gravetat amb l'increment de l'estrés hídric i les altes temperatures. Així, l'organització denuncia que la fauna silvestre tomba i fins i tot arranca del sòl tarongers joves buscant la humitat de les arrels, trenca gomes de degoteig i destrossa infraestructures agràries. Quant a les collites, diversos associats adverteixen que els senglars devoren ametles que encara estan verdes, alguns cereals com la dacsa, hortalisses de temporada i melons.

El delegat de Segorbe, José Selma, recorda que “fa molts anys els senglars havien menjat ametles en camps de secà allunyats dels nuclis de població, però que ara s'han multiplicat de tal forma que ja arriben fins a les noves plantacions d'ametlers pegades als polígons industrials, les instal·lacions esportives i les llars”.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, reivindica mesures urgents dirigides a garantir “una població de fauna salvatge equilibrada i compatible amb les activitats desenvolupades en el medi rural" afirma. "Uns pocs senglars no molesten, però si hi ha un número excessiu i sense cap mena de control han d'eixir fora del seu àmbit territorial i envaeixen els camps a la recerca d'aqueix verd que cultiven els agricultors. A més de les destrosses en infraestructures i collites, els animals salvatges traslladen malalties com la sarna i la tuberculosi a la ramaderia extensiva , entorpeixen les labors agràries i fins i tot ataquen a vegades als agricultors”.

Aguado afirma que “de moment, els polítics només ens donen bones paraules, però la seua filosofia equivocada, basada en un fonamentalisme animalista i allunyada de la realitat, no ofereix solucions. Cal reconéixer el problema i cal actuar enfront d'ell des del sentit comú i el consens amb els sectors implicats com són l'agrícola i el ramader”.

Te puede interesar
Lo más visto