El Fòrum Social del Rototom explorarà la teoria del decreixement per a transitar a un model de societat més sostenible amb el planeta i els recursos

El divulgador científic Joaquín Araújo suma la seua veu a la de la reportera i escriptora Rosa María Artal i a la de ponents internacionals com el polític xilé Daniel Jadue o la periodista russa Inna Afinogenova

09 de agosto de 2022 Redacció Redacció

“L'objectiu és trobar-se amb la solució. Si parlarem de guerra el repte és entendre com aconseguir la pau. Si parlarem d'emergència climàtica, busquem com actuar per a millorar la salut del planeta”. Sota aquesta filosofia el Fòrum Social del festival internacional reggae Rototom Sunsplash de Benicàssim (del 16 al 22 d'agost), calfa motors. 

Trenta experts i expertes de més d'una desena de països (dels Estats Units a Jamaica, Colòmbia, Gàmbia, el Senegal, Xile, Itàlia, Rússia, l'Argentina o Espanya) uniran les seues veus, coneixement, reflexions i escolta activa per a buscar solucions col·lectives als desafiaments globals i canviar el món. El Fòrum Social enlaira compartint lema amb el festival, ‘We must change the world’. Cinc ponències i la projecció de cinc documentals, amb els seus debats, nodreixen un programa que exhibeix una connexió inqüestionable amb la realitat internacional actual. 


De mostrar les peces del puzle que componen aquest convuls escenari planetari, per a entendre la seua complexitat i poder redirigir el rumb, s'encarregarà el primer dels debats previstos: ‘We must change the world’ (17 d'agost). Serà un diàleg entre la periodista i escriptora Rosa María Artal -presentadora d'informatius en RTVE, reportera d'Informe Setmanal, corresponsal d'El País a Aragó i autora de ‘L'energia alliberada’ i ‘La Borsa o la vida’, sobre la crisi del coronavirus- i el politòleg Juan Carlos Monedero, la meta del qual no serà una altra que abordar aquesta situació tan inestable des d'una perspectiva propositiva.

Junts exposaran aqueixos desafiaments globals: de la pandèmia a la guerra o l'emergència climàtica, que trobaran el seu espai monogràfic en les altres propostes del programa. 

El clima. El seu deriva. El seu impacte hui, amb aqueixa onada de calor que arrasa, i incendia, mig món evidenciant que estem immersos ja en una crisi climàtica, serà un tema transversal en el Fòrum Social, reflectit de manera especial en el debat ‘Decreixem, o decreixem?’ (19 d'agost). Unirà a quatre veus expertes: l'investigador del CSIC Antonio Turiel; el divulgador científic Joaquín Araújo; el periodista especialitzat en clima Juan Bordera i el biòleg i director de documentals Luis Picazo, per a analitzar el moviment del decreixement econòmic. Un corrent que posa el focus en una amenaça: l'esgotament dels recursos del planeta i el col·lapse del sistema al qual condueix un model de creixement econòmic sense límits. 

Segons l'últim informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic, el decreixement és clau per a mitigar la crisi climàtica. Cada vegada més economistes s'apunten a aquesta teoria per a defensar que un altre model de societat, més sostenible amb el planeta i amb els recursos, és possible. La pressió dels lobbies, unit als efectes devastadors de la guerra a Ucraïna, una crisi energètica ja en marxa i una crisi d'alimentació a punt d'esclatar, frenen el canvi. “Però ho vulguem o no, el decreixement ja és una realitat. I veure com avançar en la transició que tenim per davant és el repte d'aquest debat”, assenyala l'organització del Fòrum Social. 

El sistema de producció alimentària també té costos ambientals i socials, i d'això parlarà un altre dels debats amb més projecció internacional d'enguany: ‘El vol de la papallona i la nostra alimentació’ (18 agost), que abordarà també els efectes del sistema d'alimentació massiva occidental en els ecosistemes naturals i comunitats de països com el Brasil i Xile. En ell participaran el sociòleg, arquitecte i polític xilé Daniel Jadue; la periodista Natzaret Castro, experta en sistemes alimentaris i cofundadora de la Revista Amazones i del col·lectiu Carro de Combat; Mireia Vidal, de la Coordinadora Llauradora del País Valencià; i el periodista italià Marco Bresolin. 

També d'alternatives per a donar un gir a aquesta deriva climàtica dialogarà ‘Utopies per a canviar el món’ (21 d'agost), que donarà a conéixer xicotets i valents projectes de comunitats locals que a través del seu compromís social i mediambiental proposen models de vida més sostenibles. Una xarrada que uneix la col·laboració de Greenpeace, que aqueix mateix dia, abans del debat, projectarà el curtmetratge documental ‘Esperanza’, dirigit per Álvaro Longoria. L'obra narra un dels innombrables viatges de la històrica embarcació de Greenpeace, que després de 20 anys d'expedicions en defensa dels oceans, ha finalitzat la seua trajectòria. Una sessió que comptarà amb el relat, per videoconferència, del capità més veterà de les expedicions de l'organització ecologista, Joel Stewart. 

‘El repte de la pau’ completarà el 20 d'agost els debats del Fòrum Social 2022. El punt de partida serà la guerra a Ucraïna, que ha canviat el panorama geopolític mundial i ha normalitzat conceptes que semblaven impossibles, com l'amenaça d'una guerra nuclear. A donar una visió distanciada de l'hegemònica, centrada en la pau i en com aconseguir-la, a través d'una anàlisi crítica de la geopolítica actual contribuiran les periodistes Inna Afinogenova (excorresponsal de Rússia Today); Irene Zugasti (especialitzada en relacions internacionals) i Olga Rodríguez, cofundadora d'eldiario.es i experta en conflictes, al costat del també periodista i investigador Miquel Ramos. 

Quant a les projeccions, a la del ja citat ‘Esperanza’ s'uniran ‘Presó i Societat: reimaginant la justícia’ (17 agost), sobre la resocialització després d'experiències extremes com el pas per presó. Comptarà amb l'estatunidenca Baz Dreisinger, fundadora del projecte Incarceration Nations Network, i els testimoniatges de l'artista colombiana Diana Reggaeshanty i la banda jamaicana The Skatalites, que han participat en projectes de resocialització de la població reclusa a través de la música i l'art. 

També ‘Contes de la ciutat accidental’ (dijous 18) del director de Gàmbia Maïmouna Jallow; ‘El poder del fotoperiodisme en l'Acció Humanitària’ (19 d'agost), que uneix les mirades dels fotoperiodistes Juan Carlos Tomasi (Metges sense Fronteres) i Pedro Armestre (Greenpeace); o ‘Mesa per a 3’ (dia 20) dirigit per Álvaro G. Company i Meka Ribera i premiat com a Millor Guió en el Humans Fest de València.

Lo más visto