AVA-ASAJA reclama ajudes per la sequera que assota les produccions a l'interior de la Comunitat Valenciana

La producció de raïm a Utiel-Requena patirà un descens del 25% respecte a l'any passat a causa de la falta de pluges i les altes temperatures durant l'estiu

General 10 de agosto de 2022 Redacció Redacció
ava_uva_requena

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) reclama tant al Govern central com a la Generalitat Valenciana una línia especial d'ajudes destinada a alleujar les pèrdues de producció i els sobrecostos econòmics ocasionats per la sequera que assota al sector agrari de la Comunitat Valenciana.

L'organització agrària destaca les dramàtiques conseqüències que comporta la falta de pluges i les altes temperatures durant tot l'estiu en els cultius de secà, que no disposen ni tan sols de regs de suport, a les comarques interiors de València i Castelló. Segons estimacions de AVA-ASAJA, la sequera és la principal causa del descens d'almenys un 25% que experimentarà la producció de raïm respecte a l'any passat a Utiel-Requena, la primera zona productora de vi de la Comunitat Valenciana. Després d'una primavera amb gelades i pluges persistents, la sequera estival també ha agreujat les perspectives d'altres cultius de l'interior com l'ametler i l'olivar, on la caiguda de producció superarà el 70% en l'àmbit autonòmic.

No obstant això, AVA-ASAJA alerta així mateix de les negatives repercussions que la calor està provocant sobre els cultius de regadiu, ja que productors de cítrics, caquis, alvocats, xufes o hortalisses es veuen obligats a assumir majors sobrecostos per a regar les explotacions i combatre les plagues i malalties que troben en aquest clima unes condicions òptimes per a la seua proliferació. L'associació ja va denunciar que les factures dels regants han arribat a duplicar-se en un any a conseqüència de les pujades de preu en les renovacions dels contractes, que inclouen un càrrec addicional derivat del topall al gas.

El president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, afirma que “la sequera i la inflació formen un còctel ruïnós que posa en perill la viabilitat de milers de camps i granges en tota Espanya, també en la Comunitat Valenciana malgrat haver tingut una primavera molt plujosa. És necessari que les nostres administracions, igual que ja han fet unes altres d'Europa, es posen les piles i adopten mesures conjunturals i estructurals que garantisquen una sostenibilitat econòmica de les explotacions agropecuàries. Perquè si continuen sense aportar solucions al camp, s'accelerarà la taca marró dels camps abandonats, l'envelliment de la població agrària i la falta de relleu generacional”.

Te puede interesar
Lo más visto