El sector hoteler aposta per la sostenibilitat a través del BigData

HOSBEC inicia un nou projecte tecnològic basat en l'estratègia de dades per a conéixer quant de sostenible és la planta hotelera, i prioritzar les accions a adoptar

Economía29 de agosto de 2022RedaccióRedacció
Logo-hosbec-nuevo-web

Les tecnologies com el Big Data i el Machine Learning són conceptes inseparables de la digitalització en les empreses, i en les turístiques ja s'han concebut com a pilars estructurals de la gestió. Si a més, tot el relacionat amb la sostenibilitat s'ha fet un lloc imprescindible per a marcar els plans de negoci de qualsevol organització, la combinació de tots dos conceptes ha fet que HOSBEC realitze una ferma aposta per l'ús d'una eina innovadora i única en el sector.

L'objectiu d'aquest nou panell de control és conéixer en temps real quina és la situació i l'evolució dels hotels en el compliment i la implantació d'accions que afecten la sostenibilitat.

Les emissions a l'atmosfera, el consum d'energia i d'aigua, la generació de residus, la gestió del desaprofitament alimentari, i les accions de responsabilitat social corporativa en matèria d'igualtat d'oportunitats, d'accions socials, i de formació i sensibilització dels equips de treball, marquen les àrees que entren a formar part del resultat que els hotels obtenen i bolquen a aquesta eina de mesurament de la sostenibilitat en el sector hoteler.

REPTE METODOLÒGIC

No sempre és fàcil disposar de tota aquesta informació tan complexa de mesurar, de comparar i de posar de manifest de manera que es puga conéixer realment quin és el compromís de les empreses hoteleres en la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social.

Per a poder dissenyar un quadre de comandament que permeta disposar de la informació dels hotels de HOSBEC, de tota la informació relativa al seu mesurament de la petjada de Carboni, la seua petjada hídrica, el seu consum energètic en totes les seues formes, ús d'energies renovables, la generació de residus i la seua gestió, tipologia d'articles d'acolliment, minimitzar el desaprofitament alimentari, les polítiques socials amb proveïdors, clients, i entorn social, feia falta una estandardització de la informació basats en criteris internacionalment reconeguts i que permeta realitzar comparatives entre els hotels HOSBEC, i per què no, a nivell nacional i fora de les nostres fronteres.

Per això el departament de qualitat i medi ambient de HOSBEC ha dedicat quasi un any a estudiar totes les opcions existents en el mercat i s'ha optat per una metodologia basada en una puntuació que estableix un % en funció de la implantació de mesures i el seu grau de compliment, tot constatat i avaluat per una tercera part que valguda la informació aportada pels hotels. Es tracta de la puntuació basada en el Scoring de Bioscore, i que permet disposar d'un entorn digital segur per a la recopilació de tota la informació. 

Cada empresa que se sume a aquest projecte rebrà una qualificació, similar a la que s'estableix per als electrodomèstics en funció de la seua eficiència energètica, que anirà des de A+ fins a C en funció del seu nivell. 

EL PODER DE LA COL·LABORACIÓ EN EL SECTOR. 

Amb el quadre de comandament es pot arribar a disposar d'una visió integrada de tota la informació dels hotels que participen en la metodologia, i que permet avaluar quin és l'estat real del conjunt del sector en l'adopció de mesures d'estalvi energètic, de càlcul de petjada de Carboni, de consum hídric, i també d'aspecte socials com a polítiques d'igualtat de gènere, plans de formació i participació en campanyes socials en diferents destinacions turístiques. 


El quadre de comandament, que ha començat a bolcar dades aquest mes d'agost, ens mostra més de mig centenar d'hotels que ja han iniciat la metodologia Bioscore de mesurament, dels quals 37 han aconseguit una puntuació que els atorga una classificació entre les lletres A, B o C, que indiquen que estan per damunt del mínim requerit per a aconseguir la certificació. 

Entre els aspectes que millor s'han treballat als hotels participant i valorat amb puntuacions mitjanes que superen A i A+ s està tota la gestió de restauració (estratègies contra desaprofitament alimentari, ús de proveïdors locals i productes Km 0, etc...) i les polítiques de responsabilitat social (plans d'igualtat, formació de treballadors, i participació i col·laboració amb entitats socials).

HOSBEC disposa d'una web on els hotels de la Comunitat Valenciana poden sumar-se a aquesta iniciativa, (https://hosbec.bioscore.info/), ja que l'objectiu és que la major mostra d'hotels puguen aportar millor visió del nivell de Sostenibilitat hotelera durant aquest any 2022, i puguen accedir als informes d'indicadors comparatius en Sostenibilitat. 

Aquest projecte pilot de sostenibilitat vinculada al bigdata és possible gràcies a la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana. Aquesta acció s'emmarca dins del conveni de col·laboració signat per a l'exercici 2022 i és un dels pilars de l'estratègia de millora i sostenibilitat de la indústria turística Valenciana. 

Te puede interesar
Lo más visto