Castello 24. El digital de Castelló Castello 24. El digital de Castelló

Castelló commemora el 771 Aniversari de la Ciutat amb una vintena d'actes del 7 a l'11 de setembre

L'alcaldessa destaca la programació dissenyada perquè tota la ciutadania puga celebrar les primeres festes fundacionals amb normalitat després de la pandèmia

General 04 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
04-09-22 Homenaje victimas covid y trabajos esenciales (2)

L'Ajuntament de Castelló commemorarà del 7 a l'11 de setembre el 771 Aniversari de la Ciutat amb una programació que inclou una vintena d'actes i esdeveniments que es desenvoluparan durant aquests cinc dies en les quals la ciutat celebra les seues festes fundacionals, les primeres amb normalitat des de la pandèmia. L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha explicat que s'ha dissenyat una programació “pensada per a donar tota la importància que es mereix a aquestes festes en les quals Castelló rememora la fundació de la ciutat el 8 de setembre de 1251, quan el Rei Jaume I va signar a Lleida el Privilegi de Trasllat”.

Marco ha recalcat que “aquest és el primer any sense restriccions sanitàries i, per això, s'ha dissenyat un calendari amb nombrosos actes i activitats perquè tota la ciutadania puga gaudir d'aquests dies”. “Són dies de celebració en els quals commemorem els nostres orígens”, ha apuntat.

La programació arranca amb la lectura del Tombatossals el dimecres 7 de setembre en el paratge del Molí La Font, esdeveniment organitzat per la Colla del Rei Barbut. A aquest li segueix el volteig de campanes del Fadrí i el tret de salves commemoratives el 8 de setembre, que obriran al matí la jornada principal d'aquesta efemèride al costat de la inauguració, en el Menador, de l'exposició Jaume I i la Corona d’Aragó. A la vesprada se celebrarà la recreació històrica Na Violant d’Hongia, primera Reina de Castelló, que partirà de la plaça de l'Herba. I, posteriorment, l'Associació Cultural Templers, rendirà un homenatge al Rei Jaume I i presentarà oficialment a Na Violant d’Hongria i els Dons de Companya per a les festa de la Magdalena de 2023.

A més, en la jornada del 8 de setembre tindrà lloc un concert de música dedicat al V Centenari de la volta al món dels navegants Magallanes i Elcano en el Moll de Llevant del Grau, organitzat per l'Autoritat Portuària de Castelló.

L'esdeveniment principal del programa té lloc el divendres 9 de setembre en el Teatre Principal, amb la concessió de les Medalles d'Or de la Ciutat a la Societat Castellonenca de Cultura pel centenari de la seua constitució, al Club Esportiu Castelló pel centenari de la seua fundació, i a la societat castellonenca per la seua solidaritat i exemplaritat durant la pandèmia. Així mateix, es procedirà al nomenament del castellonenc Francisco Michavila Pitarch com a Fill Predilecte de la Ciutat. En finalitzar, hi haurà una mascletà nocturna a càrrec de la pirotècnia Peñarroja a la plaça Cardona Vives.

La regidora de Turisme, Pilar Escuder, ha explicat que es completarà la programació “amb una sèrie de visites guiades i teatralitzades, microescenes històriques i espectacles per a conéixer millor i celebrar els nostres orígens”. Així, el dissabte prossegueixen els actes amb diverses cites que recrearan la vida, cultura i tradicions del Castelló medieval, entre els quals destaquen espectacle de Justes Medievals en la plaça de bous o el concert de música medieval, a càrrec de Esemble DUNA en la plaça de l'Herba.

L'agenda del 771 Aniversari conclou el diumenge 11 de setembre, al matí, amb la recreació històrica ‘Cavallers de Jaume I i Dames de Na Violant d’Hongria’, així com amb la recreació històrica en la plaça Major del Lliurament de la Carta d’Assentament. A la vesprada es podrà gaudir d'altres recreacions històriques dedicades a la vida quotidiana de l'edat mitjana en la vila de Castelló i sobre l'Aniversari de la Ciutat.

Te puede interesar

Lo más visto

Newsletter