Ximo Puig marca la lluita contra la inflació com a “màxima prioritat” i anuncia noves ajudes directes i una revisió fiscal global per a atallar-la

El president de la Generalitat assegura que “totes les energies i els recursos possibles aniran destinats a una Aliança Valenciana contra la Inflació” per a combatre “l'impost més regressiu, injust i nociu”

Economía06 de septiembre de 2022RedaccióRedacció
220905_PRE_Foto 1_XPuig_Forum_Nueva_Economia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha marcat la lluita contra la inflació com “la màxima prioritat” del Consell per als pròxims mesos i ha anunciat que “totes les energies i els recursos possibles aniran destinats a una “Aliança Valenciana contra la Inflació” que permeta atallar “l'impost més regressiu”, segons ha assenyalat en la conferència que ha pronunciat aquest dilluns en el marc del Fòrum Nova Economia, celebrat a València. 

El president ha assegurat que “hem d'esforçar-nos al màxim per a limitar el creixement dels preus” provocat per la inflació, a la qual ha qualificat com “el “impost més injust amb els vulnerables, més nociu amb les famílies i més corrosiu per a la cohesió social, les institucions i la pròpia democràcia”.

El responsable de l'Executiu valencià ha detallat que l'Aliança Valenciana contra la Inflació tindrà tres palanques fonamentals: més ajudes directes, més rebaixes en taxes i preus públics i noves oportunitats. 

El president ha recordat que la Generalitat ja ha pres diferents mesures en aquest sentit des que es va iniciar la invasió d'Ucraïna, com els 300 euros d'ajudes per als autònoms, amb el 80% de les sol·licituds ja pagades; unes línies de finançament, de 260 milions, per a donar liquiditat a les empreses, o el suport al programa del Imserso, amb sis euros extra per habitació i dia. 

A més, Puig ha recordat que, en paral·lel a les recursos destinats al teixit econòmic, el Consell ha activat ajudes per a “alleujar l'economia domèstica”, com la rebaixa d'un 10% de les taxes i els preus públics que afecten directament les famílies; les bonificacions de fins al 80% al preu del transport públic dependent del Govern autonòmic; la suspensió del cobrament del cànon de sanejament de l'aigua a totes les famílies valencianes o la rebaixa d'un 10% de la matrícules universitàries. 

Revisió fiscal global

El cap de l'Executiu ha insistit que el Consell seguirà per aqueixa via de suport a empreses i famílies mentre dure la crisi europea i, en aquest sentit, ha avançat que la Generalitat treballa en una revisió fiscal global en l'àmbit competencial de la Generalitat. 

"Una reforma fiscal adaptada a aquest temps d'inflació per a ajudar a les classes mitjanes i treballadores, per a protegir més la població vulnerable i per a impulsar la creació d'ocupació", ha avançat Puig, que ha afirmat que "la Generalitat ha assumit i assumirà la seua responsabilitat". "Sense demagògies, però sense desistiment de funcions". 

“Cap nivell de l'Administració pot obviar la responsabilitat que té”, ha insistit el *president de la Generalitat”, per a qui cadascun, en l'àmbit de les seues competències, "ha d'aportar solucions”.

En aqueix sentit, Puig ha anticipat que en les pròximes setmanes convocarà als alcaldes i alcaldesses de la Comunitat Valenciana a “una conferència municipalista contra la inflació” per a escoltar propostes, coordinar una resposta amb la Generalitat i “sumar el màxim esforç”.

Plans integrals

D'altra banda, el president s'ha referit als incendis que han afectat la Comunitat Valenciana durant aquest estiu i ha avançat que la Generalitat aprovarà un Pla Extraordinari de recuperació “mediambiental, socioeconòmica i emocional” per a les comarques afectades amb la participació dels municipis, els agents socials i econòmics i els veïns. 

El pla contemplarà una estratègia de reactivació econòmica, amb mesures com les següents: ajudes directes per a recuperar la capacitat productiva agrícola i restituir les explotacions ramaderes; una línia bonificada per a les empreses que inclourà incentius per a instal·lar-se en aquestes zones o un pla extraordinari d'ocupació als pobles damnificats per a evitar, en el màxim del possible, l'erosió del sòl forestal que pot produir les pluges de tardor, per a les labors de recuperació i per a les de reforestació. 

En aquest mateix marc, Puig ha avançat que el pròxim 16 de setembre es presentarà l'avantprojecte de la Llei integral de mesures contra la despoblació en la Comunitat Valenciana, “element també essencial en la lluita contra els incendis”.

“Després de dècades d'oblit, la discriminació positiva de l'interior és l'única manera de ser justos, perquè les comarques rurals no són, com les bicicletes, només per a l'estiu, són per a tot l'any”, ha indicat Ximo Puig, després de recordar que més de 300.000 valencians viuen en pobles de menys de 3.000 habitants.

Pacte valencià per la transformació energètica

El màxim responsable del Consell s'ha referit també a la urgència de resoldre la crisi energètica, “el gran desafiament d'aquest curs i d'aquesta dècada”. “Són precisament els preus de l'energia els grans responsables del descontrol inflacionari”, ha remarcat.

Així, ha assenyalat que les solucions estructurals han de vindre d'Europa, amb l'impuls d'Espanya, tal com ja es va fer amb “l'excepció ibèrica”. “És urgent concertar interessos per la duresa de la situació, però també per l'extraordinària oportunitat que tenim”.

Per a Puig, és el moment de “allunyar-nos de la nostra dependència històrica dels combustibles fòssils” i de dissenyar una estratègia comuna “que garantisca la suficiència, autonomia energètica i descarbonització i que transcendisca les legislatures, les fronteres partidàries i implique a tota la societat”.

En aquesta línia, ha anunciat que en els pròxims mesos plantejarà a les forces polítiques, als agents socials i als representants institucionals un “pacte valencià per la transformació enèrgica”, en el qual assegura que la Generalitat ja està treballant, des del punt de vista tecnològic i científic, en col·laboració amb les universitats i diferents personalitats, amb l'objectiu d'elaborar una proposta de discussió “pionera, viable i solidària”.

Finalment, ha assenyalat que l'estratègia valenciana 2030 s'assentarà en el “impuls a les renovables, l'eficiència, l'estalvi energètic i la reforestació per a combatre el canvi climàtic” i per a aconseguir-lo ha reclamat “una solidaritat energètica” que ha d'aconseguir-se a través de “pactes autonòmics”.

Te puede interesar
Lo más visto