La Diputació de Castelló intensifica les fumigacions contra els mosquits en la costa per la previsió de pluges

S'actuarà en tot el litoral i de manera especial a Peníscola, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Castelló, Almassora, Nules, Borriana, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara

General 20 de septiembre de 2022 Redacció Redacció
1389-1024

La Diputació de Castelló centrarà la lluita contra els mosquits la setmana vinent en les poblacions costaneres de la província, davant la previsió de pluges que apunten els comunicats meteorològics. Així ho ha decidit la direcció tècnica del Pla Provincial contra els Mosquits, una vegada finalitzat l'anàlisi de situació que realitza totes les setmanes.

Encara que s'actuarà en tota la franja costanera, s'ha considerat prioritari concentrar la major part dels esforços en 14 municipis del litoral, en els quals s'han programat diverses sessions de treball entre els dies 19 i 23 de setembre. En ells es desenvoluparà la majoria de les 58 sessions de fumigació incloses en el full de ruta amb el qual treballa l'àrea de la Diputació de Castelló que dirigeix la diputada, María Jiménez. Es tracta de Peníscola, Torreblanca, Alcalà de Xivert, Cabanes, Orpesa, Benicàssim, Castelló de la Plana, Almassora, Nules, Borriana, Moncofa, Xilxes, La Llosa i Almenara.

Segons explica el president de la institució, José Martí, «l'estiu està a punt de finalitzar però la batalla contra els mosquits continua en el conjunt del territori, sempre segons els criteris que marca l'equip tècnic, un vegada analitzada la situació de cadascun dels municipis». En aquesta ocasió «s'ha optat per fer un esforç major en les localitats del litoral, després de les pluges dels últims dies i les que estan per arribar, i les altes temperatures que encara s'estan registrant».

El tractament terrestre és més eficaç

Com és habitual, s'aplicaran tractaments terrestres perquè «segons reiteren els experts, tenen una major efectivitat, en actuar sobre larves i individus adults, a diferència del que ocorre amb els aeris, que només ataquen a les larves».

Més tractaments per menys diners

Per part seua, la diputada de Medi Natural, María Jiménez, ha destacat que «des de la Diputació progressista de Castelló estem fent un gran esforç per a obtenir els millors resultats possibles i fer un bon ús dels recursos públics». En aquest sentit, ha assenyalat que «el nou Pla Provincial contra els Mosquits que ha entrat en vigor en 2022 té un pressupost de 630.348 euros i contempla un increment anual del 30% en el nombre de jornades de treball». A més, «suposa un estalvi econòmic del 36% respecte a 2021 i 2020, exercicis en els quals la dotació econòmica del Pla era d’un milió d'euros a l'any».

205.000 euros en la reserva

Jiménez també recorda que la Diputació de Castelló ha reservat una partida de 205.000 euros «per si en el que queda de temporada es produïren episodis de fortes pluges en un context d'altes temperatures i fora necessari recórrer a la realització de tractaments aeris». No obstant això, adverteix que «tal com estableix la normativa europea vigent, arribat el cas només es podrien efectuar sobre extensions inundades en les quals no fora possible accedir per via terrestre, sempre que es produïra la pertinent i prèvia autorització de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública».

Canvi climàtic

José Martí ha posat en valor el treball realitzat per la diputada provincial de Medi Natural, María Jiménez, el personal tècnic del departament i l'empresa concessionària del nou contracte «perquè em consta que treballen amb la màxima dedicació i rigor en nom de l'obtenció dels millors resultats». De totes maneres, recorda que «és una batalla difícil, que presenta grans complicacions, perquè una de les conseqüències del canvi climàtic general és l'increment de la població de mosquits».

Te puede interesar
Lo más visto