La "Gran Recogida" del Banc d'Aliments, 22, 23 i 24 de novembre
El Banc d'Aliments arreplegarà fins a aquest pròxim diumenge.
El fabricant de espheras transformarà amb el seu taller d'intervenció urbana el Passadís dels Arts del parc Ribalta en una àgora dissenyada amb materials vernacles com el cànem, la corda i la ceràmica
General09 de octubre de 2022RedaccióDisseny urbà, palpable, disfrutable a peu de carrer i pensat per a generar un impacte social a la ciutat. Conferències per a acostar a les persones les veus i visions més rellevants del disseny de la Comunitat Valenciana i aqueix escenari actual i dinàmic sobre el qual es projecta. Tallers on la creativitat i el territori es funden: Cinema, gastronomia i més disseny, exposicions, segell valencià, etc.
Sobre aquests pilars gira la quinzena de cites que integren la quarta edició del Besign 2022, el Festival Interdisciplinari de Disseny de Castelló, el principal esdeveniment oficial a la província de València Capital Mundial del Disseny 2022. Eixirà a escena del 26 al 29 d'octubre, impulsat per l'Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló La Exprimidora, amb el suport de l'Ajuntament de la ciutat i el patrocini de APE Grup.
La projecció del documental Darrere (26 octubre, 19.30 hores) en el Paraninf de la Universitat Jaume I i amb la col·laboració de DIP (Associació de Dissenyadors de Múrcia), obrirà la graella, guanyant-li un dia extra al festival, que excedeix així el seu habitual format de 48 hores. Enfocat a la creativitat en l'alta cuina, el film s'endinsa en els temples culinaris per a mostrar la rebotiga creativa de la gastronomia espanyola. Després de la passada, s'obrirà un col·loqui amb el seu director, el dissenyador i publicista Jorge Martínez, i diverses veus expertes, com la del xef d'Artana Jorge Lengua, al capdavant de la Suculenta, a Benicàssim.
Sobre el Menador Espai Cultural, l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de Castelló, Els Aules Espai Cultural Obert i el parc Ribalta pivotarà la programació de la segona jornada del Besign, la del divendres 28 d'octubre.
Per ella transitaran els tres tallers previstos, que reflectiran més si cap el repte d'aquesta edició per teixir llaços entre el disseny i la geografia “i posar en valor el talent del sector valencià”, detalla Cris Cavaller, presidenta de la Exprimidora.
La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, ha destacat "el paper del disseny per a generar identitat, crear discursos i visibilitzar la ciutat més moderna i crítica que volem de la mà. I ha assenyalat el BSign com "una oportunitat per a mostrar el treball dels grans professionals del sector en el cotexto de València Capital del Diseeny 2022".
Cànem, corda, espandenya i ceràmica. Sobre aquests materials “tan d'ací” que han servit durant anys per a crear productes vernacles de disseny popular es construirà el taller d'intervenció urbana encoratjat pel fabricant de espheras, una cooperativa d'arquitectura que treballa des de 2009 en projectes de recuperació del patrimoni, regeneració urbana i dels espais públics des de la identitat dels contextos històrics. La instal·lació que proposa per al Besign en el Passadís dels Arts del parc Ribalta visibilitzarà la relació paisatge-producte configurant una àgora enjardinada que servirà de punt de trobada i reflexió. En el seu interior es mostraran productes de disseny autòcton com a soles d'espardenya, plats o peces de ceràmica crua reinterpretades per les persones assistents al taller mitjançant tècniques com la transferència o cianotipia.
Amb el Menador com a epicentre es desplegarà el taller d'iniciació al lettering cal·ligràfic artístic i expressiu realitzat per Koi Samsa, dissenyadora, artista plàstica i docent.
Ana Illueca dirigirà la cerca de la identitat artística a través de la ceràmica que es proposa el tercer dels tallers d'aquesta edició en el EASD, exponent d'aqueix ancoratge dissenye-territori que guia el Besign 2022. El repte és treballar l'elaboració de la peça ceràmica per a imprimir-li identitat i caràcter diferencial. Illueca realitza totes les seues creacions al voltant, per la “connexió directa” que, diu, sent amb el material. Ferma defensora de les mans com a “poderosa eina de generació d'idees innovadores” dirigeix, dins de València Capital Mundial del Disseny 2022, el projecte ADN Ceràmic (finalista en els premis Nacionals d'Artesania que entrega el Govern d'Espanya) per a mostrar que el territori valencià “té un bon disseny perquè històricament ha tingut i té bones mans que dissenyen”.
L'última part de la segona jornada del Besign albergarà en Els Aules la inauguració de l'exposició 3/4 Disseny de producte emergent, sinergies de fermes internacionals amb l’UJI (19.00 hores) i el PechaKucha Night vol. 21. Una trobada col·lectiva de dues hores i mitja en el qual onze ponents de la Comunitat presentaran els seus projectes en un format àgil que donarà peu a la conversa i a l'intercanvi d'experiències i visions sobre el món del disseny.
Per aquest PechaKucha Night desfilaran Creatias Estudi, amb Carlos Sánchez al capdavant d'aquest equip de disseny gràfic; Fira Mart presentant Taronges amb Art, un projecte de col·laboració amb artistes contemporanis basat en la intervenció de caixes de taronges, en edició limitada i numerada; o Héctor Serrano, fundador de l'estudi del mateix nom, creat a Londres l'any 2000 i especialitzat en el disseny de producte i d'espais.
L'altaveu del PechaKucha Night acostarà també les propostes de Agapurni, que integren Patrícia Taronger i Andrés Belloví, autodidactes en el món de la joieria; Ángela Moya, especialitzada en campanyes de comunicació gràfica, projectes d'identitat corporativa i disseny editorial; Arc Estudi Disseny, amb base creativa a Morella; l'estudi d'arquitectura Teresa Carrau; o la marca de moda sostenible VORAMAR FanPlastic, centrada en el disseny de bosses amb impacte social i mediambiental. La ronda de micro ponències la completaran la arteterapeuta Eva Cascos, al capdavant del Atelier La Petjada, un espai de trobada, art i creació a Castelló; la artivista Natalia Lobato, molt centrada en l'actualitat en la ceràmica com a mitjà per a reivindicar el canvi i la transformació des d'un punt de vista feminista; i Somnia, un projecte d'atenció socioeducativa a la infància a l'interior de la província de Castelló.
El dissabte 29 d'octubre l'activitat del Besign 2022 es traslladarà al Teatre del Raval, escenari de la presentació de les set propostes, totes a càrrec d'estudis de Castelló, València i Alacant, que pretenen posar en comú problemàtiques que tot el sector comparteix “per a poder trobar solucions conjuntes”, ha indicat Cris Cavaller.
“Hem convidat a professionals que, des dels seus respectius àmbits, estan fent una gran faena a posar en valor el disseny com a element fonamental per al benestar de la societat i com a motor del desenvolupament econòmic; professionals que plasmen el bon moment que travessa el disseny valencià”, ha incidit la presidenta de la Exprimidora.
En aquesta marató creativa en format de micro ponències participaran, per aquest ordre, Clausell Studio, amb 18 anys d'experiència en disseny de producte i una potent projecció internacional que li ha portat a exposar el seu treball per València, Milà, Barcelona, Frankfurt, París, Xangai, Canton o Castelló; i Marisa Gallén, presidenta de la Associació València Capital del Disseny i Premi Nacional de Disseny 2019, amb la seua ferma aposta per la integració del disseny a la ciutat.
S'uneixen Clap Studio, amb el seu disseny d'experiències a través dels espais i productes; el premiat internacionalment Odosdesign; Cachetejack, amb la il·lustració aplicada a tots els mitjans (editorial, publicitat, moda, producte, pintura mural) com a bandera; i Daniel Rodríguez, expert en cal·ligrafia, disseny gràfic i disseny web.
L'agència independent de creativitat estratègica Utopicum; i Yinsen com a grans narradores d'històries a través de gràfiques impactants, lideraran la recta final del Besign 2022.
El Banc d'Aliments arreplegarà fins a aquest pròxim diumenge.
El 19 de novembre es busca visibilitzar la presència femenina al sector de l'emprenedoria.
Casetes de fusta i espectacles d'animació són les novetats aquest any
Hi haurà suficients cultius per a abastir la venda nacional i les exportacions, sense la necessitat d'importacions
L'Ajuntament de Castelló reconeix el comerç local veterà de la ciutat
Les subvencions busquen fomentar l'associacionisme i donar suport a iniciatives de salut, educació i benestar social en tota la província.
L'exposició estarà oberta fins al 9 de febrer al Menador de Castelló
La Barbería Albinegra analitza el pròxim partit del CD Castelló.
L'equip de bàsquet visita el plató de Televisió de Castelló per contar tota l'actualitat.
Tota l'actualitat del Bisontes Castelló.
El Banc d'Aliments arreplegarà fins a aquest pròxim diumenge.