Igualtat llança la campanya ‘Declaració de dependència de la Comunitat Valenciana’

Aitana Mas destaca que l'objectiu és posar en valor els avanços dels últims anys i instar la societat a participar per a continuar millorant “amb perspectiva comunitària”

Economía 14 de octubre de 2022 Andrea Andreu Andrea Andreu
221013_VICE_foto1OK_AMas_decparacion_dependencia OK

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha presentat la campanya ‘Declaració de dependència de la Comunitat Valenciana’, posada en marxa pel seu departament amb la qual posa en valor els avanços reeixits en els últims set anys pel sistema valencià de dependència i es “insta a tota la societat a participar per a continuar avançant”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha assenyalat que aquesta Declaració vol “deixar clar que donar prioritat a l'atenció a les persones en situació de dependència és prioritzar les cures col·lectives i que ser ‘dependents’ ens farà més fortes”.

“Des de principis d'any, hem registrat un total de 23.525 peticions, ha assenyalat, però necessitem continuar avançant, ara més que mai, amb una perspectiva comunitària. Entendre que invertir en dependència és un valor a l'alça. I fer-ho també amb una perspectiva social, generant espais de confort i cures en els quals tinguem cabuda tots”.

En aquest sentit, Aitana Mas ha repassat els avanços reeixits des de 2015 pel sistema d'atenció a la dependència que representen un referent en la cobertura a cura de pacients dependents que necessiten ajuda econòmica o recursos per a ser atesos per cuidadors o assistir a centres i que, segons ha expressat, "són tot un símbol del canvi de model de gestió que lideren Alacant, València i Castelló”.

Així, ha assenyalat que aquest canvi de model “permet que en l'actualitat s'atenga a quasi 130.000 persones amb serveis o prestacions relacionades directament amb persones en situació de dependència, un canvi que és possible quan es posa a les persones en el centre”, ha afirmat.

Així mateix, ha posat en valor que tot aquest canvi s'ha aconseguit “desenvolupant un model de proximitat ‘a la valenciana’, a través de la coordinació total amb ajuntaments de les diferents localitats i els seus serveis socials, però que ens permet atendre des de la màxima proximitat i responsabilitat”.

Aquest model ha fet possible “resoldre al dia uns 140 expedients de noves persones beneficiàries, cosa que significa prop de 36.000 expedients resolts a l'any, segons les dades corresponents al primer semestre de 2022. 36.000 expedients nous que suposen, en moltes ocasions, un canvi de vida en els i les pacients. Però també per als seus familiars i afins” ha afirmat.

Observatori de la Dependència

En la seua intervenció, la vicepresidenta Mas ha repassat també alguns de les dades incloses en l'últim informe de l'Observatori de la Dependència publicat per l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, en el qual es recull que la Comunitat Valenciana “ha aconseguit increments anuals de prestacions entorn del 20% enfront de la mitjana del 6,7% de la resta de comunitats".

“A més, ha afegit, som l'autonomia que més ha augmentat el nombre de persones ateses per segon any consecutiu, estant molt per damunt de la mitjana espanyola”. Aitana Mas ha explicat que aquest informe també recull que en els últims cinc anys les persones ateses han passat a ser 102.000, quan en 2015 s'atenia 42.000.

Quant al pressupost destinat a la dependència, “s'ha increment un 83% en els últims cinc anys i tot això ho hem aconseguit sense comptar amb una finançament just per a les valencianes i els valencians”, ha indicat.

https://www.declaraciodedependencia.com/

La campanya compta amb una pàgina web en la qual les persones usuàries poden llegir la ‘Declaració de Dependència de la Comunitat Valenciana’ i, una vegada l'hagen llegida, se'ls insta que compartisquen en xarxes socials la seua pròpia ‘declaració’ acompanyada del hastag #DDependenciaCV, que ajudarà a conformar una declaració conjunta final que permeta desenvolupar un full de ruta social, participativa i inclusiva.

Te puede interesar
Lo más visto