Salvador Peiró, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública
Puig anuncia una compensació econòmica extraordinària per al personal sanitari i social
El president destaca que la Comunitat és l'autonomia que més ha incrementat la despesa per càpita en sanitat i atenció social
Sanitat18 de junio de 2020 María SáezEl president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en Les Corts que el Consell concedirà una compensació econòmica extraordinària al personal que ha treballat en la primera línia de la lluita contra la pandèmia de COVID-19.
Puig ha avançat en la sessió de control de les Corts aquesta mesura, que tindrà com a eix central al personal sanitari, d'atenció social i d'emergències que ha estat en aqueixa primera línia de combat contra el coronavirus.
El president ha ressaltat en aquest sentit que la Generalitat «està estudiant com i que manera se'ls pot compensar econòmicament també a aquells que han donat la cara per tots» en la crisi generada per l'expansió de la COVID-19.
Ximo Puig ha subratllat que aquesta acció es podrà dur a terme gràcies a la consecució, per part del Govern de la Generalitat, dels recursos econòmics addicionals que atorga l'Executiu central a través del Fons No Reembossable i que permetran «donar resposta a qüestions que són absolutament vitals».
El president ha manifestat que la resposta donada per tots dos governs a l'actual crisi econòmica és «ben diferent» a la que es va donar en l'anterior crisi, perquè el que s'ha buscat en aquesta és «salvar a les persones», amb mesures com l'Ingrés Mínim Vital, i també l'ocupació, mitjançant la flexibilització dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE).
El cap del Consell ha avançat també, durant la seua intervenció davant el ple de les Corts, que la Generalitat ha iniciat ja el pagament de les ajudes de la Generalitat a les persones amb les rendes més baixes afectades per ERTE.
Puig ha indicat així que aquest mateix dijous el conseller d'Economia, Rafa Climent, ha assignat les ajudes, una vegada rebuts totes les dades que es requerien per a poder iniciar els pagaments, un procés en el qual ha sigut important el treball realitzat per Labora, l'Agència Tributària Valenciana i la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.
El president ha destacat, d'altra banda, la resposta donada pel sistema sanitari i sociosanitari públic valencià en la lluita contra la pandèmia, la qual cosa demostra, tal com ha emfatitzat, una fortalesa que s'ha vist afermada per la inversió que li ha destinat la Generalitat en els últims anys.
Despesa per càpita en atenció sociosanitària
En concret, el president ha exposat en la Cambra les últimes dades disponibles de despesa real del Ministeri d'Hisenda que acrediten que la Comunitat Valenciana és l'autonomia de règim comú que més ha incrementat la despesa per càpita en atenció sociosanitària (sanitat i atenció social), amb un augment del 20,5% en 2018 respecte a 2014. Per contra, aqueixa despesa es va reduir un 9% en 2014 respecte a 2009, segons aqueixes mateixes dades.
El president ha subratllat també que ha sigut precisament «l'extraordinari exemple» donat per la societat valenciana i el «lliurament» del personal sanitari, sociosanitari i d'emergències el que ha fet possible estar en una fase 3 avançada, amb 87 persones ingressades per coronavirus, enfront de les 2.189 que existien a principis d'abril (11 d'elles en UCI, enfront de 365), i amb una xifra d'altes que ja supera les 14.000 persones.
Puig ha argumentat també que la incidència del virus en la Comunitat Valenciana és més baixa que la mitjana d'Espanya, i ha concretat, per exemple, que el nombre de contagis per 100.000 habitants és 6 vegades menor que el que registra la més afectada (La Rioja) i 4 vegades menys que la segona (Madrid). D'altra banda, la taxa de letalitat se situa per davall de la meitat del conjunt de comunitats autònomes. És 5,4 vegades menor que la més afectada (Castella-la Manxa) i 4,8 vegades menor que la segona (Madrid).
No obstant això, com ha dit el president, no cap «triomfalisme» davant aquesta qüestió, perquè «l'ús polític del virus no salva vides ni llocs de treball». Puig ha reiterat en aquest punt la seua voluntat de «treballar junts», «sense partidismes» i «sense avantatgismes», per a acabar amb la pandèmia i aconseguir establir les bases de la recuperació econòmica de la Comunitat Valenciana.
Radio Armelles i el Centre de Transfusió de Sang, units per a fomentar la donació de sang
El CEIP Armelles de Castelló entrevista al Centre de Transfusió de Sang al seu programa de radio.
965 918 658 és el número habilitat per a facilitar medicaments als pacients cronològics afectats per la DANA
Més d’un centenar d’ambulàncies TNA preparades per a traslladar pacients vulnerables o facilitar fàrmacs
“Músiques per a la Vida” un projecte innovador a l’Hospital de La Magdalena
El projecte combina cant, expressió rítmica i corporal, i l'ús d'instruments per a fomentar la recuperació física i emocional dels pacients i els seus familiars.
"El primer que comença la maniobra cardíaca és el que salva la vida"
Parlem amb la metgessa Rosario Murcia durant la celebració del Dia Mundial de la parada cardíaca
Castelló llançarà un programa de Salut Mental en col·laboració amb la Generalitat
El nou servei oferirà atenció més pròxima a persones amb problemes greus i a les seues famílies a partir de 2025
Castelló acull el partit de bàsquet en cadira de rodes entre COCEMFE Castelló BSR i Bàsquet Girona
Un esdeveniment esportiu per a fomentar la inclusió i el treball en equip
L'Orquestra Simfònica de Castelló presenta "del Poble per al poble"
Un concert molt especial per al 22 de novembre, dia de Santa Cecília
Diversos centres educatius de Castelló s'han congregat a la Plaça Major para una lectura plurilingüe dels drets de la infança
Maribel López ens conta totes les curiositats sobre com lligar per les aplicacions i xarxes socials.
Tota l'actualitat del Bisontes Castelló.