El cicle de rotllos i primes és una tradició popular que es celebra a Morella durant la festivitat de Sant Marc

La tradició del cicle de rotllos i primes a Morella té un origen medieval i es realitza en les 12 denes que conformen l'àmplia zona rural del municipi, les quals estaven poblades en èpoques antigues

General 26 de abril de 2023 Redacció Redacció
2023-04-25 Sant Marc-4

La primera cita del cicle de rotllos i primes de Morella s'ha celebrat el dia de Sant Marc a l'ermita de Torremiró. Aquesta tradició, d'origen medieval, inclou una missa, la benedicció dels quatre punts cardinals del terme municipal i el repartiment dels rotllos. El cicle recorre les 12 denes del terme municipal i culminarà l'últim cap de setmana de juny amb la festivitat de Sant Antoni de la Vespa.

L'alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que aquesta és una tradició antiga i arrelada als masos de Morella, i ha agraït la participació de tots els qui mantenen viva aquesta tradició. L'Ajuntament de Morella col·labora en les despeses dels masos que elaboren els rotllos i primes.

Aquest cicle, conegut també com a cicle de rogatives, rememora els desplaçaments a peu que la gent feia per aquests paratges en els seus orígens. Després de Sant Marc, les properes celebracions seran a Sant Pere dels Llivis, Apòstols de La Llàcua, Santa Creu de les Corses de Font d'En Torres, Santa Creu de La Pobleta, Sant Isidre d'Herbeset, Santa Bàrbara de Regatxol, Sant Antoni de Morella la Vella, Sant Pere del Moll, Sant Antoni de la Vespa i la rogativa des de Morella a Vallivana.

Te puede interesar
Lo más visto