Facsa s'uneix a un projecte pioner per al desenvolupament de tecnologies que permetran preveure amb precisió el moment i la ubicació de la proliferació de cianobacterias

Aquest revolucionari projecte busca millorar la gestió de la qualitat de l'aigua en embassaments en detectar en temps real les proliferacions de microalgues i així reduir els riscos sanitaris

General 12 de junio de 2023 Andrea Andreu Andrea Andreu
CYANOA (1)

L'aigua dolça, un recurs valuós i limitat, enfronta nombroses amenaces a causa del creixement de la població, la contaminació i la sequera. En aquest context, assegurar la qualitat de l'aigua potable es torna cada vegada més crucial per a satisfer les exigències de consum humà. No obstant això, les floracions de cianobacterias en embassaments representen un risc significatiu per a la salut pública i el medi ambient degut a la producció de cianotoxinas, metabòlits tòxics amb efectes perjudicials a llarg termini.

Conscients d'aquesta problemàtica, sorgeix el projecte CYANOA, el propòsit del qual és desenvolupar tecnologies i eines innovadores per a ajudar les plantes de tractament d'aigua a anticipar les floracions de cianobacterias i prendre decisions adequades en temps real. La iniciativa compta amb la col·laboració de Facsa, la Universitat Complutense de Madrid, Eurofins Iproma i la Universitat Autònoma de Madrid.

Durant el període d'investigació, que s'estendrà fins a setembre de 2025, es desenvoluparà un Vehicle de Superfície Autònom (ASV), un dron aquàtic robotitzat capaç de monitorar en temps real la proliferació de cianobacterias en els embassaments. A més, es crearà un model integral de l'embassament en estudi que inclourà aspectes hidrodinàmics, ecològics i toxicològics. Finalment, s'implementarà una solució digital basada en sistemes d'informació geogràfica i tècniques d'aprenentatge automàtic per a gestionar la informació recopilada i recolzar la presa de decisions.

Les proves pilot s'estan duent a terme en l'embassament de Guajaraz, a Toledo, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Toledo i la Confederació Hidrogràfica del Tajo. Amb un pressupost de quasi 800.000€, CYANOA és finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació, l'Agència Estatal d'Investigació, en el marc del Pla de Recuperació, Transferència i Resiliència, i la Unió Europea a través de NextGenerationEU/PRTR. Aquest projecte s'emmarca en els esforços conjunts per preservar la qualitat de l'aigua i garantir un recurs essencial per a la salut i el benestar de la societat.

Te puede interesar
Lo más visto