La Conselleria de Sanitat concedeix ajudes a 413 municipis en la lluita contra el mosquit tigre en la Comunitat Valenciana

Els municipis rebran subvencions per a enfortir els programes de control i prevenció del mosquit tigre, amb un total de 350.000 euros assignats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat13 de junio de 2023Andrea AndreuAndrea Andreu
images

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, ha atorgat enguany ajudes a un total de 413 municipis en la Comunitat Valenciana per a col·laborar en la lluita contra el mosquit tigre. Aquesta iniciativa destaca a la Comunitat Valenciana com una de les poques autonomies que compta amb subvencions específiques destinades a aquest efecte, beneficiant a 82 municipis de Castelló, 236 de València i els restants 95 de la província d'Alacant.

Si bé la responsabilitat del control de la població de mosquits i altres insectes recau en els municipis, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ofereix accions de suport i assessorament tècnic per a enfortir els programes que desenvolupen, especialment en les poblacions amb menor capacitat econòmica.

Aquestes ajudes es gestionen en col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i tenen com a objectiu reforçar els tractaments i mesures de lluita contra el mosquit tigre implementades pels municipis, que són competents en aquesta matèria.

L'import màxim a rebre per cada municipi depén de la valoració econòmica del pla integral dissenyat per l'ajuntament per a combatre al mosquit tigre, i en cap cas superarà els 15.000 euros. En total, les subvencions concedides per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ascendeixen a 350.000 euros.

El mes d'abril, es va publicar en el Diari Oficial la convocatòria de subvencions de la Conselleria de Sanitat per a la lluita contra el mosquit tigre en l'exercici 2023. A partir de llavors, els municipis van presentar les seues sol·licituds, que incloïen un projecte tècnic d'actuació detallant la campanya a realitzar, un pla de les zones a tractar, un pla d'aplicació i acreditacions per part de l'empresa encarregada dels tractaments, garantint el compliment de la normativa en l'ús de biocides i la qualificació del personal, entre altres aspectes.

A més d'aquesta subvenció, el Programa de Vectors de Rellevància en Salut Pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té definides altres iniciatives per a combatre al mosquit tigre i altres espècies. La Direcció General de Salut Pública i Addiccions compta amb una xarxa de vigilància entomològica que s'estén a tots els municipis de la Comunitat Valenciana, duta a terme per professionals del Laboratori d'Entomologia i Control de Plagues de la Universitat de València. Gràcies a aquests estudis, s'han detectat larves de mosquit tigre en desenvolupament en més de 400 municipis de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, des de l'any 2017, el personal tècnic de Sanitat Ambiental dels Centres de Salut Pública brinda assessorament als municipis que ho sol·liciten. Aquests professionals visiten al voltant de 120 localitats cada any, amb l'objectiu de proporcionar informació sobre la importància del control del mosquit tigre i brindar pautes bàsiques d'actuació.

En aquest sentit, la mesura més eficaç és eliminar els possibles focus de cria per a evitar el desenvolupament de l'insecte. Es recomana evitar l'acumulació d'aigua en balcons, patis i jardins, així com evitar embassades en àrees enjardinades. A més, s'aconsella mantindre desinfectades i netes les fonts ornamentals, desguassos i canalons. Als jardins, es recomana evitar l'estancament d'aigua en peus d'ombrel·la, cobrir els bidons d'aigua amb mosquiteras i tapar qualsevol recipient que puga acumular aigua. Així mateix, és important buidar amb freqüència els abeuradors dels animals domèstics.

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions també duu a terme jornades informatives per a la població i els professionals, recolzades per material gràfic amb consells preventius i documents de suport per als municipis, a més de campanyes en mitjans de comunicació durant els mesos d'estiu.

Te puede interesar
Lo más visto