Morella, en contra dels macroprojectes energètics als Ports

L’ajuntament va presentar al·legacions contra la línia MAT de Forestalia junt amb altres consistoris, veïnat i associacions de Portell i Cinctorres. També estudia com actuar enfront dels parcs solars projectats dins del terme municipal a la zona dels Llivis

General 04 de julio de 2023 Redacció Redacció
IMG_1991

L’Ajuntament de Morella, junt amb els consistoris de Cinctorres i Portell, i associacions i veïnat de la comarca, van presentar al·legacions contra la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que pretén construir l’empresa Forestalia. Esta es projecta per a evacuar l’energia generada al macropolígon eòlic Cluster Maestrazgo d’Aragó i afecta les comarques del Maestrazgo, Bajo Aragón i Els Ports.

Pel que fa a aquesta última, la línia creuaria la comarca per a evacuar l’energia fins a arribar a la subestació de Fraiximeno amb greus afeccions sobre la salut del veïnat, el paisatge, ecosistemes protegits, patrimoni, biodiversitat i el model de vida de moltes persones que habiten i treballen les terres. A més, també es presentarà un recurs d’alçada perquè es revise l’autorització administrativa prèvia que es va atorgar al projecte i sobre la que no es poden presentar al·legacions.

Segons argumenta el document d’al·legació, elaborat per juristes experts en dret ambiental (presentat davant la Dependència de l’Àrea d’Indústria i Energia de la Subdelegació del Govern a Castelló), el projecte de l’empresa aragonesa vulnera diferents normatives i figures de protecció ambientals estatals i europees. D’una banda, creua espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 i Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA).

De l’altra, també afecta directament a espais on hi ha Béns d’Interés Cultural com el Castell de Portell de Morella o la Torre dels Moros a Cinctorres. A més de l’impacte sobre el paisatge, el patrimoni i els ecosistemes de la comarca; la línia de Molt Alta Tensió podria tindre greus repercussions sobre l’economia, especialment en els sectors agrícola, ramader i turístic dels termes afectats i, per tant, vulneraria el principi de precaució marcat pel Consell Europa en matèria de salut, el qual recomana no fer passar esta infraestructura de transport a menys de 800 metres de nuclis habitats.


L’oposició a la línia MAT ha unit a veïnat, associacions, alcaldes i alcaldessa dels tres pobles afectats, els quals, a banda de presentar al·legacions, també han emés comunicats i declaracions en contra del projecte. Segons Bernabé Sangüesa, alcalde de Morella, “per damunt de tot està la salut de totes les persones que viuen al nostre terme, estiguen on estiguen, així com preservar el patrimoni natural i cultural que hi ha a Morella i tota la comarca dels Ports”. L’edil també considera que “haurien de ser els veïns i veïnes qui decidiren si volen o no estes macroinfraestructures i no les multinacionals que volen imposar el seu model per a traure beneficis privats a costa de la destrucció del nostre territori”.

En la mateixa línia, l’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre, considera que “és evident que volem el progrés econòmic a les nostres comarques, però no a qualsevol preu” i ha afegit que “l’afecció que tindria la línia sobre el paisatge i patrimoni dels nostres termes i sobre la vida del veïnat és molt elevada, per tant, com a ajuntament ens posicionem clarament en contra”.
A les comarques de Castelló, més d’un centenar de veïnes i veïns de Portell, Cinctorres i Morella, així com diverses associacions com l’Aplec dels Ports, el Centre d’Estudis dels Ports, l’Associació de Dones dels Ports, La Unió o La Roca Parda han decidit sumar-se a les al·legacions dels consistoris i la plataforma No a la MAT Comarques de Castelló contra el projecte.


Macroparc solar al terme municipal de Morella
A més de la línia de Molt Alta Tensió, al terme de Morella també s’ha projectat un macropolígon fotovoltaic de l’empresa Acciona. Este consta de dos parcs solars a la zona dels Llivis i la Llàcua, així com la línia d’evacuació d’alta tensió. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Morella també estudia les opcions per a actuar enfront d’este macroprojecte energètic.

Te puede interesar
Lo más visto