El Govern elabora un avantprojecte de teletreball perquè siga voluntari

Els treballadors podran negociar els horaris i les empreses hauran d'assumir les despeses que ocasione treballar des de casa, segons aquest text

General 26 de junio de 2020 Redacció
teletrabajo
Teletreball Font: 20Minuts

El Ministeri de Treball està elaborant l'avantprojecte de llei que regula el teletreball. Algunes de les mesures que contempla el text són que el teletreball siga voluntari, que el treballador puga negociar l'horari i que les empreses assumisquen totes les despeses que comporta treballar des de casa.

«El desenvolupament del treball a distància haurà de ser sufragat íntegrament per l'empresa i no haurà de suposar, en cap cas, que la persona treballadora assumisca les despeses, directes o indirectes, relacionats amb els equips, els instruments i mitjans vinculats al desenvolupament de l'activitat laboral», assenyala el text de l'avantprojecte, que està en audiència pública des d'aquest divendres.

Per part seua, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat que el teletreball «no pot eixir gratis a les empreses». A més, la ministra ha apuntat diferents sistemes com a manera de compensar les despeses que genera treballar des de casa. Entre ells, ha destacat que siga a través d'un percentatge de la nòmina, amb dietes o amb la comprovació documental d'aqueixes despeses.

Acord de teletreball

La norma subratlla el caràcter voluntari del teletreball i assenyala que els treballadors i l'empresa hauran de pactar les condicions en un acord específic sobre això.

Aquest acord s'haurà de realitzar per escrit i es podrà incorporar al contracte de treball inicial o bé en un moment posterior. Com a mínim, en aquest acord haurà d'incloure's l'horari de treballador i les normes de disponibilitat, la distribució entre el treball presencial i a distància, el lloc de treball habitual, els mitjans de control empresarial de l'activitat, el mecanisme de compensació de les despeses, així com un inventari de mitjans materials amb el seu període de vida útil.

Respecte a l'horari, l'avantprojecte parla del dret a un horari flexible: «La persona que desenvolupa el treball a distància podrà alterar l'horari de prestació de serveis establit respectant la normativa sobre temps de treball i de descans».

No obstant això, malgrat aquesta flexibilitat, l'acord de teletreball entre empleat i empresa haurà de fixar un horari en el qual la disponibilitat del treballador haurà de ser total. Aquesta norma també recull el dret a la desconnexió digital.

De moment, el text s'ha d'acabar de negociar amb els agents socials, i més tard, haurà de ser aprovat en el Congrés de Ministres i en les Corts.

Te puede interesar
Lo más visto