Facsa optimitza el funcionament de l'EDAR de L’Escala gràcies a la Intel·ligència Artificial

La eina Rely, mitjançant l'ús de dos algoritmes basats en Deep Learning i Machine Learning, classifica l'aigua en diferents tonalitats permetent identificar la qualitat de la corrent

General 29 de agosto de 2023 Redacció Redacció
Visualización del aplicativo Rely para Facsa

Facsa ha aconseguit optimitzar el funcionament de l'etapa de deshidratació a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals L’Escala – que gestiona en UTE amb Calaf Constructora - mitjançant la intel·ligència artificial, en concret mitjançant l'eina Rely, una prova de concepte que ofereix una solució de visió artificial. Aquesta iniciativa és un dels projectes innovadors que Facsa va seleccionar en la cinquena convocatòria de l'acord Corporate de la companyia i Lanzadera.

La col·laboració amb la startup ha permès realitzar una anàlisi automàtica i intel·ligent d'imatges captades per càmeres instal·lades a les canonades. Específicament, mitjançant l'ús de dos algoritmes basats en Deep Learning i Machine Learning, Rely ha classificat l'aigua en diferents tonalitats permetent identificar la qualitat de la corrent, i, per consegüent, el funcionament de les centrifugadores.

Precisament aquesta informació és la que fa possible trobar qualsevol imprevist que pugui ser detectable visualment, en el mateix moment en què ha ocorregut, i sense necessitat de la presència del personal de planta. Gràcies a això, l'EDAR reacciona en el mínim temps possible, guanya agilitat en la resposta i optimitza els recursos de la instal·lació. D'aquesta manera, es demostra la utilitat d'aquests sistemes intel·ligents per estalviar desplaçaments, automatitzar processos o donar suport al personal d'operació per a la presa de decisions. Per exemple, en aquest cas, podran saber sense necessitat de desplaçar-se la qualitat de l'escurat que surt de la centrifugadora, que explica al seu torn la qualitat del fang deshidratat que es valoritza, i que determina si s'ha de corregir el tractament amb més o menys reactiu.

Per a aquest treball, l'eina ha aconseguit recopilar prop de 8.000 imatges, les quals han estat etiquetades i analitzades en un procés de preparació de dades i selecció de característiques rellevants per als models. El seguiment s'ha dut a terme mitjançant un sistema d'alarmes emeses via missatges de text amb imatges adjuntes, que ha permès tenir monitorada la instal·lació en temps real; així, en el transcurs d'un mes, s'han enviat 143 alertes, la qual cosa equival a una mitjana de 4,6 alertes diàries.

Per al desenvolupament d'aquest projecte s'ha comptat amb la col·laboració del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona i la Diputació de Girona.

Amb aquesta exitosa implementació, Facsa demostra de nou el seu compromís amb la innovació tecnològica i la millora contínua en la gestió de l'aigua i els serveis mediambientals, dues palanques que connecten de manera directa amb les iniciatives que la companyia està duent a terme en el marc de l'emprenedoria, com l'esmentat acord estratègic amb Lanzadera.

Programa Corporate

La incorporació de Facsa al programa Corporate de Lanzadera el 2019, va afiançar el seu suport a l'emprenedoria i el desenvolupament de solucions innovadores que contribueixen a millorar la gestió del cicle integral de l'aigua, així com l'experiència d'usuaris/es. Des de llavors, la companyia ja ha col·laborat amb 9 startups.

Te puede interesar
Lo más visto